Segítséget kérek
  • Dj Faustus #10176
    Újból elfogtam egy privát üzenetet - ami inkább a fórumba való:
    "Szia!

Nekem egy olyan problémám van, hogy találtam a gépemen egy KGB Keylogger nevű programot, amit viszont biztos, hogy nem én raktam fel, és szeretnék tőle megszabadulni, de nem tudom sehol sem uninstallálni...
    Ha tudnál valamilyen megoldást a problémámra akkor légyszives segíts nekem, mivel nem szeretném, hogy kémkedjenek utánam..
    Köszönöm előre is!!!"

Íme a megoldás
    Az alábbi folyamatokat kell eltávolítani (Ctrl+Shift+Esc/Folyamatok fül vagy a [b]ProcessExplorer nevű segédprogrammal):[/b]
    systems.exe
    uninstall.exe
    winlogons.exe

Az alábbi regisztrációs-adatbázis bejegyzéseket kell eltávolítani (Start menü/Futtatásba: regedit):
    HKEY_CURRENT_USER\software\microsoft\windows\currentversion\explorer\fileexts\.mdb
    HKEY_LOCAL_MACHINE\software\microsoft\windows\currentversion\uninstall\kgb keylogger displayversion
    HKEY_LOCAL_MACHINE\software\microsoft\windows\currentversion\uninstall\kgb keylogger helplink
    HKEY_LOCAL_MACHINE\software\microsoft\windows\currentversion\uninstall\kgb keylogger helptelephone
    HKEY_LOCAL_MACHINE\software\microsoft\windows\currentversion\uninstall\kgb keylogger publisher
    HKEY_LOCAL_MACHINE\software\microsoft\windows\currentversion\uninstall\kgb keylogger urlinfoabout
    HKEY_LOCAL_MACHINE\software\microsoft\windows\currentversion\uninstall\kgb keylogger urlupdateinfo

Az alábbi állományokat kell eltávolítani:
    kgb keylogger.lnk
    buy online!.lnk
    alert.txt
    brazil_portuguese.lng
    buyonline.url
    catalan.lng
    dutch.lng
    farsi.lng
    file_id.diz
    finnish.lng
    french.lng
    german.lng
    help.chm
    help.lnk
    hungarian.lng
    italiano.lng
    key.txt
    kgb spy
    kgb spy.lnk
    ksp.ini
    lang.txt
    license.txt
    options.ini
    path.txt
    polish.lng
    portuguese.lng
    readme.txt
    russian.lng
    spanish.lng
    systemdll.dll
    systems.exe
    traditionalchinese.lng
    ukrainian.lng
    uninstall.exe
    uninstall.ini
    uninstall.lnk
    vietnam.lng
    visit homepage.lnk
    visithomepage.url
    window.txt
    winlogon.dll
    winlogons.exe
    black32.dll

Ezek leginkább a C:\Program Files\KGB Spy könyvtárban és annak alkönyvtáraiban; a gyökérben (C:\) találhatóak meg - de máshol is lehetnek.

És nota bene (jól jegyezd meg):
    1. Gépeden legyen rendszeresen frissített adatbázisú vírus- (Nod32, Avast, Avira) és kémprogramirtó (Ad Aware, Spybot S&D, Webroot Spysweeper), melynek a memóriarezidens védelme legyen bekapcsolva.
    2. Legyen fenn rendes tűzfal (például Comodo - ez ingyenes, tud magyarul) is, és csak azokat a programokat engedd ki, amelyeket ismersz.
    3. A gépeden az operációs rendszert rendszeres időközönként frissítsd. Azért van az automatikus frissítés, az SP2-es javítócsomag, a Windows Update, hogy a géped nagyobb biztonságban legyen.
    4. A gépet lehetőleg ne rendszergazdai jogosultságokkal használd. Ha mégis így tennéd (mert szükséged van erre), a hálózatot használó alkalmazásokat (böngésző, fájlmegosztó hálózatok kliensei, FTP-kliens, stb..) indítsd DropmyRights alól.
    5. Legyél egy kicsit paranoid. ;) Bármilyen fájlkhoz jutsz, ellenőrizd le vírus-/kémprogramirtóval. És vigyázz hogy honnan töltöd le ezeket (egy e-mail csatolt állománya nem biztos hogy vírusmentes).