NINCS KÉREGETÉS A TOPIKBAN! FORDÍTÁST CSAK PRIVÁT ÜZENETBEN KÉRJETEK - HA FELAJÁNLOTTA VALAKI HOGY TUD ADNI.
-
Most értem haza az éjjeli vetítésről!
Természetesen borzalmas élmény volt, a film fizikai fájdalmat okozott (nem vicc), a közönség (20 évnél nem fiatalabb könyvrajongók) végigröhögte a filmet. Mindazonáltal azt kell, hogy mondjam, ez az eddigi legjobb Potter adaptáció.
SPOILER
Természetesen igencsak meg volt csonkítva a film, de ez várható volt, bár dolgot kivettek ami nem annyira fontos (házimanók, Bumfolt, Dursleyék), bár hiányzott pár jelenet. Nagyon sajnálom, hogy a párbeszédeket nem a könyvből veszik át, hanem pár idétlen dialógust nyomnak be. Ugyanez a helyzet a humorral is. Ahelyett, hogy a könyvbéli angol humorban bővelkedne, tele van megszokott geggekkel. Azért néhol szórakoztató volt. A látvány igencsak dominál, bár néhol a képivilág nagyon hajaz a Gyűrűk Urára és ezt nem azért mondom, mert számomra "csak az létezik", hanem mert tényleg így van! Főleg a színek terén. Persze ez nem baj, sőt. Néhol túl monumentális volt (kviddics világkupa, labirintus), ami miatt elvesztette az érzékeltetést. Az új karakterek szvsz szörnyűek. Mordon inkább egy tréfás alkesz csöves, mintsem tapasztalt, félelmetes, torz mágus. Kupor pedig minden, csak nem tekintélyes finom úriember, akinek szigora elrettenti az embereket. Sztem eléggé hasonlít Hitlerre, lehet, hogy ezzel akartak elérni vmit :-). Maxime borzalmas, nem is mondok róla semmit. Krum csak a nevében hasonlít a könyvbéli alakra, aki egy szerény, visszahúzódó, búskomor fiatalember, csapzott vállal, ügyetlen mozgással. A filmben egy öntelt, kigyúrt izomagy. Fleur szép lány, de nem az a dúshajú véla, bár ettől eltekintek, mert a filmben nincs szó vélákról. Cedric viszont sztem jól eltalált és Karkarovval sincs különösebben bajom. Dumbledore pedig most sem Dumbledore! Voldemort is igen jól megcsinált lett, bár az elején mikor életre kel, mésmilyen a szeme és az jobban tetszik, mint később amikor normális. Viszont nincs tekintélye. Valahogy kapkod, gyorsan beszél, ez pedig megfosztja a félelmet parancsoló mivoltától. A halálfalók sem rettegnek tőle, nincs kellő súlya annak, hogy visszatért.
Cedric halála (bár a hulla tényleg döbbenetes volt) nem adta vissza az igazi borzalmat. A diákok utána vígan cseverésznek. A végén lévő párbeszéd pedig, hogy:
Hermione: Harry! Ezentúl minden másképp lesz?
Harry lassan odamegy a lányhoz, majd a vállára teszi a kezét.
Harry: Igen!
Na itt az egész közönség hahotázásban tört ki és volt olyan is aki nem bírta abbahagyni még kint sem.
Ja és a Hermione-t alakító lány (akármennyire is mutatós) borzalmas színész, amit csak fokoz, hogy a lehető legrosszabb szinkront adták hozzá. Olyan mintha egy lány papírról olvasná a szöveget és hangalámondással tálalnák.
Azért már egész jól megszoktam, hogy a filmek rosszra sikerülnek, persze mindig várom a filmadaptációkat és szívesen nézem meg őket, de nem várok csodát.
Nem sok pozitívat mondtam, de azért volt az is :-).
Pl a karácsonyi bál egész jó lett és nagyon örültem, hogy a zenekar, ami fellépett valami furcsa rock muzsikát nyomott és lehet én vok a hülye, de én így is képzeltem a könyvben. :-D
Végülis nem rossz film, de hát a könyvek után nekem szörnyűséges élmény volt, tudtam mit vállalok, meg azért jókat nevettem a bénázásokon. Csak ilyenkor azt sajnálom, ha befolyással van a film a könyvre.