Hirek a Max új verziójáról
  • Gabo
    Lewy_k:
    Ha jól sejtem valami olyan effektet szeretnél elérni, mint ami a mart, polírozott rozsdamentes acél vagy alu felületeken látszik. Gondolom mint amiket mostanában előszeretettel használnak belső terekben, liftekben vagy használati tárgyakon dekorációs céllal.
    A következőket csak úgy fejből mondom, ezért lehet, hogy nem úgy és nem ott találsz dolgokat, ahol mondom.
    a.) Ha van egy normális renderelőd a Max-hoz, akkor a "glossy reflection" címszót érdemes keresni.
    b.) Ha nincs lehetőség a fentiekre, akkor jön a trükközés.
    Elsőnek vedd elő a Photoshoppot. Készíts egy új grayscale képet. Valami alap 50%-kos szürke, esetleg fehér háttérrel. Eressz rá ízlés szerint egy adag Noise-t. Majd Motion Blur-ral mosd el a kívánt irányba, addig, míg jónak nem tűnik az eredmény. Ezt mentsd el olyan formátumban, amit Max alatt is használni tudsz.
    Maxban vedd kezelésbe az anyagod. Első lépésben az shaderek közül válaszd ki az Anisotropic-ot. Állíts be egy elnyújtott, nem túl erős highlightot, ami passzol az ilyen felületekhez. Diffus mapnak állítsd be a PS-ben létrehozott képet. (Enyhe Bump-nak is érdemes ezt választani.) Reflection-nek addj raytrace-t, kezdésnek 50%-kos értékkel. Ennek a Local beállításainál nézz szét az anti-aliasing környékén. Ha jól sejtem itt találni fogsz lehetőséget a tükörkép elmosására is.
    Ezt követően csak finomíts a beállításokon amíg jónak nem tűnik az összhatás.
    c.) Ez a variáció abban különbözik, hogy standard material helyet, raytrace-t használunk.
    Itt is érdemes előbb a shaderekkel játszani, talán a Metal-lal lehet jó hatást elérni. Diffus mapnak megint érdemes megadni az előzőleg létrehozott képet. (Enyhe Bump-nak is.) Reflection maphoz szintén ezt kellene felhasználni. Majd addig játszadozni, amíg jónak nem tűnik a dolog. (Ez a megoldás talán a barzil anyagával is használható.)

A fentiek persze csak elmélet. Múltkor hasonló hatás elérésével próbálkoztam, de végül egy másik anyagot kapott a tárgyam. (Nem azért, mert nem volt használhatóak a fentiek!)