Hirek a Max új verziójáról
  • Gabo
    Ha pedig már itt járok, akkor leírom, mivel tököltem mostanában. Lehet, hogy köztetek akad olyan, aki csak legyint egyet az egészre, de azért esetleg mások számára is hasznos lehet a dolog.
    A feladat a következő képen néz ki. Adott egy domború felület, amire egy 3D-s feliratot kell elhelyezni. A felíratnak nagyjából rá kell feküdnie a domború felületre, tehát a felület ívét követve meg kell hajolnia. Az egésznek olyan jellege lenne, mintha a domború felületre rászegecselték volna a feliratot.
    1. számú megközelítés.
    Szépen kipakoltam a betűk görbéit, majd egy kis átszabás után kihúztam őket térbe. A térbeli alakzatok tetejére egy morfot használtam lezárásként (cap). Kicsit átrendeztem őket, utána boolen-nel összekapcsoltam egyetlen tárggyá az egészet. A felesleges túllógó részt Slick-kel levágtam. Majd a szükséges ívre hajtottam az egészet egy Bend-del.
    Ez látszólag jónak is tűnt. De kapott egy tükröződő textúrát. Az alacsony polygonszámú morfos lezárás miatt igen csúnya törések látszottak a tükröződésekben.
    2. számú megközelítés. Hosszas próbálkozgatás után...
    Itt a kihúzásnál lezárásként mesh-t választottam. Ennek köszönhetően a betűk felülete ugyan egyenletes lett, de a polygonszám elszállt az egekbe, ami egy ilyen jellegű modellnél, pláne, hogy más jelenetekben nem központi helyen fog szerepelni, mértéktelen pazarlás. Mikor erre kerestem megoldást, botlottam bele az előbb említett Optimize-ba.
    Elrendeztem a betűket, majd egyetlen mesh-be attache-oltam őket. Amit az előző verzióban Slick-kel vágtam le, azt most némi mesh szerkesztéssel elrendeztem. A felesleges, nem látható poly-kat pedig töröltem. Ezt követően ráeresztettem az Optimize-t. Kicsit finomítottam a beállításokon, amíg megfelelőnek nem tűnt a végeredmény.
    Ez után jött még egy kis Bend.
    A végeredmény kecsegtetőnek tűnik. Le renderelni még nem volt időm. Valószínűleg a betűk felülete nem lesz teljesen sima és valószínűleg ezért a tükröződés sem lesz egyenletes. De talán azok a csúf törések nem jelentkeznek a tükröződésnél ismét. Ez minden esetre közelebb áll ahhoz, amit el akartam érni. A felület jellege kicsit olyan lesz, mintha elnagyoltan dolgozták volna el, miután az öntőformából kivették a felírat elemeit. (Bump mappal eredetileg is ilyen jelleget kapott volna.)

Ha valaki esetleg tud egyszerűbb, jobb megoldást a fentieknél, akkor az érdekelne.