Maya
-
Olvastam egy cikket az Alias|Wavefront oldalán a Gyűrűk Ura c. filmről, ill. arról, hogy hogyan csinálták a spec. effekteket a filmhez. Lényeg a lényeg, hogy a animátor csapat (Weta) azért választotta a Maya-t (3.) mert a program által támogatott API és MEL nyelv révén a Maya olyanyira nyitott, hogy saját izlésükre formálhatták a progi egyes részeit, továbbá rengeteg plug-int írtak, hogy a filmben jobban összefoghassák a dolgokat. Ők ezek alapján a Maya-t egy nyitott rendszerű proginak nevezték. Tehát tulajdonképpen a Maya csak azoknak mutatja meg a végleteit, akik járatosak a programozásban és van alattuk 1 vagy 2 SG-gép...
Az tény, hogy sok filmes (a profik) azért esküsznek a programra, mert nagyon jó a karakter animációs része, továbbá jó a belé programozott dinamika. Bár mi ezt ha meg is tapasztalhatjuk, akkor sem most fogjuk megtapasztalni. Szal ők ált. ezért választják a Maya-t.
Én régebben a 3DS-el csak a Relace 3 és 4 formájában próbálgattam, pontosabban a Relace 3-mal kezdtem a 3D-s működésemet. A MAX 2.5-ös verziót (nem sokkal utána jelent meg a MAX 3) vagy 3 szor próbáltam meg, de nekem annyira sötét és nehéz volt, hogy felhagytam vele. A másik indok, hogy nem foglalkoztam akkor az ilyen nagy progival, az a konfigom volt. Azóta fektettem egy kis pénzt a gépembe, ennek már kb. egy éve és eszembe ötlött, hogy engem régebben érdkelt a 3D-s világ. Szóval elkezdtem kutatni, hogy honnan szerezhetném meg a legújabb MAX-os verziót. Itt a a supergamezen is megfordultam asszem a MAX3 témájú szobában és ott futottam össze RenderMannal. Ő említette a Maya-t nekem. Akkor még fogalmam sem volt róla, hogy mi az. Később volt alkamam kipróbálni és megtetszett. Szerintem nagyon felhasználóbarát az interface-e. Voltak persze kezdeti nehézségek, de sikerült orvosolni a problémáimat a Ti segítségetekkel itt a Maya fórumban. Szóval szerintem a Maya sokkal könnyebben kezelhető és barátságosabb. Nekem ez jött be! Az egyetlen nagy negatívuma a már említett igen magas gépigény, de hát nem PC-kre tervezett progi...
Utánna jártam a Brazilnak a Splutterfishék "házánál". Megkérdeztem egy levélben, hogy mikorra várható a Maya alá a Brazil és, hogy melyik verziójú Maya alatt fog futni, de sajnos semmi konkrétumot nem mondtak. Csak ennyit (idézem):
There will be a Maya version but this will not be available for several months and I'm not sure which version of Maya it will run under yet. Sorry for not being able to give you better news.
Connie Jacobs
SplutterFish
Na mind1!
Megvan a Maya 4. nekem is, de fogalmam sincs, hogy hogyan kezdjek a telepítésének, így lenne pár kérdésem! A 3-at uninstallálni kell e, vagy a 4. felülírja? Továbbá hallottam, hogy kell a Licens-hez hálókártya. Igaz ez? Tulajdonképpen mennyit változott a 3-hoz képest a licens???
Nos asszem most ennyi...