Maya
-
ward #7317 Na egy par velemeny osszefoglalasul:
Latom nagyon erdeklodtok sokan a Renderman irant, ami nem rossz, foleg ha csak hobbi szinten erdekel a 3D szakma. Ha viszont mar akartok allast is szerezni es esetleg ebben dolgozni, akkor a PRMan nem a legjobb valasztas. MO-on egyedul a Digic hasznal produkcios kornyezetben PRMant, es naluk is van shaderiro aki fejleszti a dolgot. Igy ha nem rendelkeztek megfelelo tudassal arra, hogy shadereket irjatok, akkor az alap shaderekkel nehezen lehet olyan latvanyos dolgokat elerni, mint mas rendererekkel. Igy konnyen es hamar csalodhattok. Arrl nem is beszelve, hogy allasszerzesre sem jo, mivel ugye nem hasznaljak sehol MOn. Ha kulfold a cel, akkor meg megint az helyzet, hogy shaderironak, ill lighternek csak akkor vesznek fel, ha van eros produkcios tapasztalatod es filmeket mutatsz amiket csinaltal PRMannal. (Igen tudom, 22es csapdaja.)
Szoval talan jobban jartok egy nagyon eros MR tudassal, vagy legyen az akrmilyen mas renderer (Vray, finalrender).
Nurbs vs poly. A kerdes szinten hasonlo. Ha csak otthoni hasznalatra, akkor vegulis mind1. Mindenki azt hasnzal amit akar, megszokot, szeret. De ha munkaszerzes is kepbe jon, akkor nem nagyon tudom elkepzelni, hogy MOn hol hasznalnanak csak NURBS modellezot. Ez amugy altalanossagban is tendencia, hogy a NURBS modellezes az egyfajta plussz a durva poly modellezes felett. Vagyis alapbol tudj durvan modellezni polyban, aztan az csak jo, ha NURBShoz is ertesz. A nagy cegeknel uis mindent aszerint modelleznek, ami a celnak megfelelo, es ez 80-90%ban a poly.
Na asszem befejezem mara, holnap var a melo. Amiket irtam, nem beszolasbol, vagy okoskodasbol tettem, csak gondoltam hatha lehet belole tanulni. Szal nem megsertodni senkise, es nem veszekedni itten.
Bye
ward