Maya
-
ez a telefon kérdés egyénfüggő... nem kell persze mindenkinek okostelefon (anyáméknak sem vennék). A mai modernebb telefonok azért már nem kicsik... a most megjelent új galaxy nexus 4,65"-os, ami azért majd 12 centi. az már nem kicsi, pláne ha hozzávesszük a felbontását (1280x720! ). Már az én 3"-os, 320x480-as telómon is elég korrektül lehet könyvet olvasni (nem keveset olvastam rajta), tesóm 4"-os SE Neo-ján meg egyenesen totál jól lehet. Emellett millió dolgot tud, és ez a sohanapján pedig ott bukik meg, hogy az Ice Cream sandwitch-ben már van usb eszköz támogatás. Mit jelent ez?
fogod a telót, kikötöd bármilyen kijelzőre (a microHDMI kimenettel), és bluetooth-os vagy vagy usb-s billentyűzetet, egeret, gamepad-ot, bármit ráköthetsz... Így gyakorlatilag ez a galaxy nesus is ki tud váltani egy alap pc-t (van benne hardveres video dekódolás, 1080-as video lejátszás és felvétel, stb), csak még magaddal is viheted. És ez a jelen, 3 éve pedig még android sem volt, el lehet képzelni mit tudhat majd mondjuk 2-3 év múlva egy hasonló teló (ha már most lehet tudni, hogy jönnek a 4 magos tegrák, amin hd-ben fut az unreal engine 3 kényelmesen 40-50-60 fps-sel, és még mindig marad mag az egyéb dolgokra).
Emellett a felhasználói felület esetén is figyelembe kell venni, hogy nem azt kell várni, mint a pc esetén. Akármennyire is szeretem a pc-ket, be kell látni, hogy az, hogy egy fix helyen lévő (vagy épp 2-3 kilós hordozható) eszköz előtt ráerősítve/hozzákábelezve használjunk egy billentyűzetet, vagy egy egeret (ami azért fele annyira intuitív sincs, mint egy érintőképernyő, anyáméknak pl egy órán át mutattam, hogy hogy kell az egeret használni, mert nekik nem természetes, hogy ha az asztalon lefele mozgatom, akkor a képernyőn egy egész más síkban mozog a kurzor, ami eleve egy elvont fogalom). Ezzel szemben egy érintőképernyő tényleg olyan, hogy ha ezt szeretnéd, nyomj rá, nincs is egyszerűbb dolog a világon.
Szóval a felületek is változnak ennek köszönhetően, és az emberek mostanában kezdenek elvonatkoztatni attól, hogy nem csak a 20 éves (van egy asztalom, rajta ikonokkal, van billentyűzet és egér) megoldások az egyedüliek, hanem könnyen lehet, hogy vannak jobbak is. Ebben az Apple élen jár (pl a pinch zoom zseniális ötlet volt), és a beviteli eszközök is fejlődnek.
Szóval nem tisztem senkit sem rábeszélni semmire, de be kell látni, amíg használ egy számítógépet valamire, egy fényképezőgépet egy másikra, autós gps-t a harmadikra, médialejátszót a negyedikre, stb... addig igenis reális értéke van annak, ha mindezt megkaphatja az ember egy készülékben, ami bárhol elérhető (és persze kompromisszumot kell kötni pár helyen még most, pl fényképezőgép, de ha belegondolunk, nem is olyan rég még az a 2 megapixeles fényképezőgépem sem volt rossz, ehhez képest most már ezek a telók is fényévekre vannak tőle, tesóm telójával készült képekről pedig egyenesen azt hittem, hogy azt az S5600-as fujijukkal készítették...). És ez is csak fejlődik.
Peet-tel beszéltünk épp arról, hogy az x86 architektúra mennyire akadályozó tényező már, de kompatibilitás és kis extra fejlődés miatt még tartják, és hogy mi lehet ebből a kiút. És ott jött szóba, hogy könnyen lehet az okostelefon, hisz az ARM architektúra, más, sokkal egyszerűbb felépítés, más lehetőségek, energiatakarékos, relatíve könnyű sokat egy helyen üzemeltetni belőle... Ahogy az idő halad, kapnak még pár magot, még ramot, és voila, ki is váltották a pc-t az emberek 90%-ánál. Mert ne feledjük el, az emberek jókora részének a pc netezésre, némi játékra és média fogyasztára (film, zene, flash, stb) kell...
Az pedig sosem baj, ha mindezt magaddal is tudod vinni...
Én pedig totál örülök, hogy okostelefon mellett döntöttem, milliószor mentette már meg a hátsómat az elmúlt évben... jó dolog, hogy sok hasznos dolgot tárolhatok egy helyen, nem kell mindenre a teló árának többszörösét költenem külön eszközökként. 2 vizsgaidőszakom sikere is köszönhető volt annak, hogy bárhol hozzáfértem bármilyen tananyagomhoz, a koliban lévő gépem mellett itthon is tudtam matek videókat nézni, a gps számtalanszor vitt el addig ismeretlen de megtalálandó helyekre, megbeszélésekre, a wifi meg... hát a netet tudjuk mi mindenre jó :) Ezt kiegészíthetjük olyan kis kellemes de kevésbé létszükséglet dolgokkal, mint a távirányítás, extra hiper-szuper számológép függvény és minden egyéb kirajzolással, remek játékokkal, sőt sok helyen nyugaton már "okosházak" kiegészítéseként is (úgymint, tudja a ház, hogy jössz, megtehet pár előzetes dolgot, vagy ha épp mész és bekapcsolva hagytál valamit, azon is segíthet, több helyen autós biztonsági eszköz is a telefon, stb...). Szóval a lehetőségek számtalanok, olyan mintha lenne egy számítógép a zsebedben (mert van). Akinek erre szüksége van, annak jó, aki amúgy sem ül sokat gép előtt (vagy egyáltalán nem), azok ezzel sem fognak sokat kezdeni...