Maya
  • Magnificat
    ezt azzal egészíteném ki, hogy:

-számos teszt van, ahol tényleg megveri a legerősebb intel procikat (csak épp azok nem játékok vagy renderelés, hanem erős, összetett matekozás, köszönhetően az FMA4-nek)

-Az amd most elég nagyot ugrott az "eddig ismert és bejáratott felépítés"-ről a "gyaníthatóan a későbbiekben jobb felépítés" felé. Az, hogy az eddigi programok, amik az eddigi felépítést vették alapon nem futnak jobban, azon nem feltétlen kell meglepődni. Ez olyan, mint az OpenCL/CUDA. Amíg a programok normál feldolgozásra voltak megírva (értsd CPU), addig átkozott szar teljesítménnyel lehetett futtatni gpu-n (de épp lehetett átalakításokkal). Ugyanakkor miután szépen újraírták a teljesítményéhes dolgokat annak megfelelően, láss csodát, el is kezdték használni az új felépítésben rejlő erőket...

-Ez szerverproci. Annak is lett reklámozva. Az Intelnek van egy szerverproci ága (Xeon) és egy asztali vonulat (i3-i7). A kettő totál más cucc. Ez a bulldozer alapú asztali sorozat viszont tudtommal hajszálnyira van felépítésében a szintén bulldozer alapú opteronoktól. Az AMD most úgy lépett, hogy a szerver és high performance cpu ágat (tehát mintha az intel xeon+i7 ágát néznénk) összeépítette, ez lett a "felső kategória", ahova nagy számolási teljesítmény kell, míg consumer területre megy a Llano. Az a consumer, ahova meg kell(ene) mégis a nagy számolási teljesítmény, oda még mindig betehet bullt. Ez fenntarthatóságilag és anyagilag jó lépésnek tűnik, de majd meglátjuk.

Összességében én is jobban örültem volna, ha nem rugaszkodnak el ennyire a jelentől a remélhető jövőbe, mert akkor már most is profitálhatnának a dologból, de ennek ellenére nem temetem ezt a felépítést, a végleges véleményemmel várok addig, amíg elkezdenek szálingózni az új feature-öket legalább részben használó programok. Az viszont nagyon úgy tűnik, hogy a bull erejét (és felépítését) nem most lehet majd értékelni, hanem max utólag lehet rájönni, hogy milyen jó lépés volt-e vagy sem.

Midas: én még mindig tartom: szinte sosem látok "olcsóbb" intel konfigokat. Valahogy az Intelek alá mindig kell a 35-45k-s alaplap a chipkészlet miatt (és nem Asrock lapra gondolok, amin van valami régebbi vagy lecsupaszított), a proci is jellemzően 30-40k körül van minimum... No meg az i7-esek mellé anno debütált tri-channel memóriák (most már persze nem feltétlen kell, de akkor jellemző volt). Ehhez képest AMD-ben általában olcsóbban megkaptam ezeket a teljesítményeket (az alsó ágon persze, a legfelsőbb Intelekkel nem volt pariban az AMD, de számomra (!) nem is volt probléma, mivel nem költök 60-80k+ Ft-ot procira).
    Az anno rengeteg kompatibilitási problémát meg végre kifejthetné már valaki :) az elmúlt cirka 4 gépem amd volt (nem amd fanboyságból, hanem mert épp akkor az nyújtotta a pénzemért a legjobb teljesítményt), mellé váltogatva NVidia és ATI kártyákkal... És nem találkoztam kompatibilitási problémával már úgy 3-4 "gép óta"...