Maya
-
Nem azért szar a magyar mezőgazdaság, mert szarok a termékek, dehogy. Sőt... Nagyon is jók.
Ott kezdődik a dolog, hogy amikor országot kellet alapítani, nem volt pénze az országnak, így eladták külföldre az összes gyárat, ami csak létezett. A külföldi meg erre mit csinál, szépen bezárja a gyárat és kiviszi külföldre az értékeket a külföldi gyáraiba. Ebből következik, hogy Magyarországnak nincs feldolgozóipara. Csak raktárakkal vagyunk tele. Talán van egy vagy két konzervgyár az egész ország területén, ami megmaradt, de az édes kevés. Mesélték itt a faluban, hogy mindenkinek megérte otthon paradicsomot és paprikát termeszteni, mert elvitték a falu szélére a feldolgozóba és megvették tőlük. Most ahhoz, hogy sűrített paradicsomot állítsanak elő, azt ki kell vinni egy másik országba, ahonnan megint vissza kell hozni. Vagy almaszörp bármi. Mindent export, majd a terméket import. Ezért van az, hogy ami tulajdonképpen magyar eredetű az tételekkel drágább, mint az elve külföldi, mert ott csak egy utat kell kifizetni. (HardWest chilis bab 129ft, Globus babfőzelék: 350-400ft) Ezért szar, mert a felvásárló nem a gyár, hanem csak egy fuvarozó nagykereskedő, akinek ki kell vinnie külföldre, és ezért fizet a zöldség-gyümölcsért, annyit amennyit. Ezért fizetnek egy hektár földbérletért csak évi 25-40 ezer forintot. Ráadásul, ha most valaki azt mondaná, hogy nyitni akar egy feldolgozót, a külföldi árakkal versenyezve, tuti pár év alatt csődbe menne. Ezért szar, mert lassan már külföldi narancs olcsóbb, mint a magyar alma, vagy a paradicsom. A külföldieknek megéri, ott csak egy út van, persze, hogy dicsérni tudják. Ezzel persze nem azt mondom, hogy elk****ták, mert a semmiből valószínűleg én sem tudtam volna máshogy pénzt szerezni, csak ezzel a lépéssel ellehetetlenítették a magyar mezőgazdaságot. Egy rakás munkahely odalett. Az állattenyésztésről már ne is beszéljünk, most már kinek éri meg a a hiány mangalica? Olcsóbb a spanyol import sovány disznó. És ez itt most tényleg no politika, csak szimplán történelem.
Na mindegy jócskán eltértünk a topic témájától.
KirkHammett: Nekem tetszik a járgányod.