Maya

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Magnificat
én amikor a multimédia fejlesztõi végzéshez szükséges animációt csináltam, úgy volt 2-3 hónap a munka, hogy a 8 perces animációból kb 3-4 lett kész, pedig pár modellen kívül fõként csak curve-ökön végighaladó modellek voltak, semmi spéci animáció, plussz még a világítás is pár point light volt, ûrjelenet, pár post effect... mindegy, nagyon amatõr volt (elsõ animációm volt még, MAX-ban). Azeléõtt 1-2 hónap még a program tanulásával tellt. Persze naponta nem foglalkoztam vele 3-4 óránál többet, de speciel a saját projektjeimen sem dolgozok önszorgalomból naponta ennél többet (hosszabb idõn át).

27000 frame, egy emberre szerintem ha nem nagyon egyszerû beállításokról, generált animációról vagy rádobált effektekrõl van szó, akkor nagyon de nagyon sok (nem hónapokban mérhetõ munka)
Heteket csak a csontozással el lehet tölteni, és akkor még hol van az animáció (persze ha csak nagy vonalakban mozog minden, nem túl hitelesen, akkor spórolható idõ)...

Ennek ellenére sokat lehet belõle tanulni, én nem ellene vagyok... meg jól lehet szórakozni... Csak kétlem, hogy készen lenne és minõségi maradna ilyen volumenû munka...

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

most nem azert de en mikor a repulos videot csinaltam az kb 1000 frame korul volt es masfel honapig tartott csak igy szolok.

the world is mine

berlinboy6329
Nem,hanem hogy a renderhez ugy állok hozzá,h bonyolultnak gondolom..Tehát fényeken kivül más is kell hozzá,amirõl esetleg nem tudok vagy valami...De ha csak ennyi akkor oké...

Betolok akkor egy erõs fényû directional lightot fõfénynek és több kisebb directionalt h kompenzálja a sötétséget a fõfény másik oldalán..Ennyi lenne?Kicsit hihetetlennek tûnik.

Csak az a fránya renderidõ....27000 framenél nem akarom,h 1,5percig rendereljen 1 framet.😞

Bár hol van még az?Elõször animálni kellene megtanulni,aztán meganimálni azt a kb. 10 perc átvezetõt..Playblasttal beilleszteni a muviba,megnézni milyen,megcsinálni végig a muvit,aztán mehet csak a render...Lehet,h majd ontani fogom a kérdéseket ha végre kedvet kapok csinálni a cuccot,mert most a próbánál is fingom nem volt hogy csinálhatnám meg azt,hogy a fegyvert fogja 2 kézzel...Az egyiket hozzácsatoltam a csuklóhoz,szóval akárhogy mozgatta,ment vele a fegyver is..Na de a másik kezét meg nem lehet ugyanoda bindelni,azt manuálisan csináltam meg..Olyan is lett-.-

Majd belinkelem ha esetleg érdekel vkit egy egyszerû ám,de annál szarabb animáció😛

\"One kills a man, one is an assassin; one kills millions, one is a conqueror; one kills everybody, one is a god.\" /Jean Rostand/

Garou
A Wetasok mar 1997-ben megkaptak a Maya beta verziojat.
"Both the Lord Of The Rings and Maya grew here at Weta."-Matt Aitken (supervisor a GyU filmeknel).
Ahogy olvasom az Art of Maya konyvben volt software versenyeztetes, es a legfobb szempont valoban a scriptelhetosege volt a Maya-nak.

Berlinboy: Ha megvan a modell, shadert is csinaltal hozza, akkor ennyi, rendereld ki! 😊 Vagy mire gondoltal, animalni is kene?

486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD

berlinboy6329
Ahh,szal a sok tökölés kifizetõdik..Állat!

Még egy kérdés..Ha Dx mókázással(Mert más mód nincs)kiszedek egy maprészletet egy játékból,az le van textúrázva,jó esetben shaderezve..Rendereléshez a fényeken kivül,meg a renderbeállitásokon kivül kell még vmit csinálnom?

\"One kills a man, one is an assassin; one kills millions, one is a conqueror; one kills everybody, one is a god.\" /Jean Rostand/

Magnificat
a legnagyobb erõssége...
ennek ellenére lehet(csak lehet!), hogy max-ban kevesebbet kell cseszekedni az elõkészítõ munkákkal, de a lehetõségeket, eszköztárat, rugalmasságot és végproduktumot nézve tudtommal még mindig a legjobb animációs célra a maya...

de mivel nem területem az animáció, így az elméleten túl nem nagyon látok bele, hogy eldöntsem... ennek ellenére biztos volt oka, hogy a weta is a maya mellett döntött animációhoz, amikor versenyeztették a gyûrûk urához a termékeket... no meg tudtommal az avatar animációihoz is használták (valószínû a nagyon durva rugalmassága miatt összedobtak hozzá olyan plugineket, amikre szükség volt az arc mocap realtime mutatásához, stb...)

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

hat tudtommal a maya egyik erosege az animacio.

the world is mine

berlinboy6329
Na ja,csak kiváncsi vagyok Maxban is ennyit kell-e vele pöcsölni,h animálható állapotba kerüljön a modell.

ez igazabol gyakorlas minnel tobszor csinalod annal egyszerubben es gyorsabban megy. sosem az eszkoz a meghatarozo.

the world is mine

berlinboy6329
JAh,de ha kilépek a MAyából,h kapjon több ramot akkor megy vele a script editor is v mi a fene,ahol ki van irva..Végülis megoldottam ugy,h néztem hanyadik képkockánál jár a mappában,ahova mentette...

Tök FOS lett,igy szép nagy betûkkel..Bele kell még tanulni ebbe,semmi tutor nélkül is csoda h ilye tudtam csinálni lol..De el lehet vele lenni,tök poén ahogy mozgatom akkor ugy mozog.

Csak az a rohadt súlyozás ne lenne benne..Annyitra ideggesítõ..Maxban is ennyit kell tökölni h használható éegyen a modell és ne mozogjon a kezével együtt a mája?

jaja erre gondoltam en is

the world is mine

Magnificat
a script editorban folyamatosan kapni az infót az állásról...
nálam ilyen formában:
// Percentage of rendering done: 38 (F:/Models/doodles//images/rethink2.0001.png) //

elvileg ki kellene neki irnia melyik kepkockanal tart lent meg ketfele keppen indithatod mikor van allapot kijelzes meg mikor nincs ha jol emlexem.

the world is mine

berlinboy6329
Hmmm..Elsõ teszt a Batch renderrel..Megy magától..nájsz..Renderel..Nájsz..Nem látom hol tart...Gáz...:C

Honnan tudom mikor végez?Valami állapotjelzésnek örülnék:C

Wearwolfff
Én úgy tudom, hogy a 2.6.4 van benne.

Már nekem is van galériám: wearwolfff.elementfx.com

Ryleh
Hello!
a Kulonbozo Maya verziok hogyan kovetik a Python verziokat?
Tehat pl a Maya 2009 melyik 2.xxxPythont hasznalja,ill az ujabb Python 3 melyik Maya verzioban van mar hasznalatban?

(kerdesem amiatt,mert a 2.xxx es a 3. kozott jelentos valtozas van es a Python 3 nem kompatibilis "lefele".)

koszi😊

Üdv

Egy MEL scriptet szeretnék írni ami elkészít egy csontvázrendszer , curve kontrolereket , IK t , és majd a kényszereket.

Gondoltam hogy megcsinálom a szerkezetet és figyelem mit mûvel a sript editorban , azt kimásolom egy doksiba ,és majd az müködni fog. Addig megvan a dolog h a csontvázat megcsinálja. Az IK nál kezdõdik a baj.

Itt ugyanis az van hogy :
IKHandleTool;
select -r joint23.rotatePivot ;
select -add joint23|joint6|joint7.rotatePivot ;
ikHandle;

select -cl;
IKHandleTool;
select -r joint5.rotatePivot ;
select -add joint5|joint6|joint7.rotatePivot ;
ikHandle;

ezek a sorok jönnek , ami annyit tenne hogy 2 lábra létrehoz IK t. Ám mindig csak az elsõt hozza létre.
És a következõ hibát dobja:
// Result: ikHandle1 effector1 //
// Error: Two joints or effectors must be selected. //

tehát miután az elsõ IK megvan az a gondja h nincs 2 joint kijelölve ,pedig igen.
Tudna valaki ebben segíteni ?
jobban tetszene, ha egyedi 5lete lenne 1 jateknak.... persze vannak tankos jatekok, de mint annak idejen a battle command nincs, meg vannak verekedosok, de olyan mint a target renegade olyan sincs... igaz nem is voltak dvd meretuek 😊
nem tudja vk, h 2011 alatt van -e vm lehetoseg a video driver allitasara, directx opengl vagy ilyenek voltak regebben asszem
koszi
Magnificat
a mimikát figyeljétek... mennyire élethûek beszéd közben az arc mozgásai, játékhoz képest...

Wearwolfff
Szerintem a színvilág és dinamika nagyon ott van. Mármint látszik, hogy modellek, de mégsem olyan mû, élethûen mozognak.

A város is jó részletes, bár szerintem rengeteget felhasználtak a GTA ból is. Hacsak nem ugyanaz a város. De ez veszett jó ötlet. Modellezel egy várost. És utána annyiszor használod fel ahányszor akarod. Különbözõ történetekkel, más bejárással. Csak az interiorok kerülnek kialakításra, vagy azok berendezése változik. Esetleg a házak festése.

Én is valami ilyet tervezek. Ha elkészül ez a városrészlet, akkor csak el kell benne helyeznem az új autót, vagy bármit és megvan a kép. Az elején veszett lassan készül, de késõbb már ontani fogom magamból a képeket. Nem fogom tudni leállítani magam.

Magnificat
A következõ játéktrailert ajánlom a nagybecsû figyelmetekbe:
LA Noire

Noha grafikailag nem kirívó, kíváncsi vagyok, nektek is feltûnik-e az, ami nekem, hogy miben SOKKAL durvább, mint az általunk látott játékok (és sajna sokaknak fel se tûnik, meg szajkózzák a "már elértük a maxot" látványilag dumát...stb)

Imp: videót mi is terveztünk készíteni, de mire az illetõ vett jogtiszta maya-t, addigra elhavazódtam munkával (meg sok más védelmet is akart a videóba, meg nemzetközivé akarta tenni, stb...) Mindezek ellenére jó ötlet (én is az évek során sok embertõl kaptam köszönetet, hogy megcsináltam anno az MTS 1-2-3-at)

Garou
Sajnos nem tudom megnézni a videokat, annyira lassú a mobilnetem.

Az oktatónak van valahol referenciája vagy megtekinthetõ munkái?

Jópofa koncepció olcsó oktatóanyagot reklámozni, de mi van amikor az ügyfél megkérdezi, hogy hol és mennyiért adják a Maya-t? 😊

magyar nyelvû kis elírás 😄

http://www.lantos3d.com Lantos Dávid alias 1mp3rator alias imp99

Hát behabehúúú 😊 , mik nem vannak manapság, bár várható volt h Bakos Gáboréknak lesz egy pár ellenfele a jóóó drága messharayel szemben

Magyar nyelv ócccóóó oktatóanyagok MOST

http://www.lantos3d.com Lantos Dávid alias 1mp3rator alias imp99

Wearwolfff
Azóta sikerült már egy ilyen.

Wearwolfff
Megépült a panelháttér. Végül kiszedtem azt a víztornyot, mert nagyon nem illett a képbe. Most állhatok neki megálmodni a parkos részt.

Magnificat
de még egy kis szolídan adagolt motion blur-rel (megint tilos a túlzás) mozgás közben még jobban elfedhetõ az él... mert ne feledjük el, mozgásban minden máshogy néz ki, mint pillanatképen...

Magnificat
csak sokan sajnos hajlamosak túlzásba vinni... ugyanis az életben ugye a szem pillanatok alatt vált célt és fókuszt, míg a játékban folyamatosan egy fókusznak kell lennie, és max bizonyos esetekben, pl tárazásnál változik... nah ezt a fókuszhatárt nehéz belõni, ráadásul amíg nem a szem mozgásából és valahogy az agyból derítjük ki, mire is néz a delikvens, addig marad az általánosságban fix DOF... De az biztos, hogy a túlzások is kellemetlenek, amikor már olyan, mintha mosott "sz*rt" néznél...

berlinboy6329
Az utolsó kép egész jó...Itt pl,ha megnézed bal lent a térkép körül a füvet..Az nincs messze,mégis az élei egész szépen el vannak mosva..Vagy akár a csávó karját,meg a fegyver részeit,pl. a távcsõ alját,azt a szürke tégletestestet,amihez hozzá van a távcsõ csavarozva.Sehol egy éles él rajta pedig egyáltalán nincs messze..

Magnificat

Magnificat
Hát maya alatt csak egy füvet láttam, de az nagyon gépigényes...

Berlinboy: amit mondassz, már létezik, és Depth of field-nek hívják... nem az objekt éleivel van ugyan a baj, hanem magával a térérzettel, ugyanis a szem egy dologra fókuszál, a háttér pedig azért elmosódott, mert a szemed nem arra fókuszál... A linkelt képeken pedig nincs dof, pedig a gépeket nagyon ölve, de azért képesek rá...
pl
http://www.dignews.com/legacy/screenshots/crysis_26.jpg
http://pencilgym.com/pgymwp/wp-content/uploads/2009/09/crysis_44.jpg
http://i10.photobucket.com/albums/a131/aznpxdd/crysis642008-04-2422-48-59-93.jpg

Szóval csak az számít, hogy hova fókuszálsz... ahova fókuszálsz, az természetesen éles lesz a háttérhez képest...

Wearwolfff
A Vue 8 xstream tudomásom szerint mûködik vRay-jel. Azzal kifejezetten jó füvet lehet csinálni.
De úgy tudom vrayhez van fû material már készen.

berlinboy6329
Olyan élekre,mint például..hmmm...

Nagyobb táryak..Székek,dobozok,fák törzse,padok,asztal,sziklák,kövek,talaj,ha olyan szögbõl nézzük,h pl felfele egy dombra..Ilyen dolgok..
Mindenhol azt látom,h a tárgyak olyan élesen különülnek el attól ami mögötte van h nekem nem tetszik..Olyan gagyin néz ki és szerintem sokkal szebb lenne,ha lenne rajta egy kis bevel v legalább blur.
PL.:

http://www.gamechannel.hu/pictures/kifuto/falloutnewvegas_3.jpg

A Young Deathclaw NEKED bal karja ami mögött az ég van..Milyen éles már a széle?

http://www.gamechannel.hu/pictures/hirblock/falloutnewvegasbefutottakazelsoscreenshotok_10.jpg

Vagy a dínó körvonalai..

http://xbox360media.ign.com/xbox360/image/article/111/1112099/fallout-new-vegas-20100813104755840.jpg

Ez a kép meg kurva jól néz ki,mert a sok blurtõl valahogy egybefolyik az egész és a háttér rohadt jól néz ki tõle..Ezért lenne jó,ha vmit kezdenének az élekkel meg a blurrel,mert akkor egybe lehetne olvasztani jobban az egész tájat és nem nézne ki ilyen gagyin...

Meg még sok helyen a tárgy és a talaj közti kapcsolat is gáz,oda is mehetne egy kis blur,mert néha nagyon idiótán indul az árnyék a tárgyakból.

Még egy példa mire gondolok:

http://www.gamechannel.hu/pictures/hirblock/crysis2newyorkromokban_1.jpg

Af egyver jobb oldalán aaz út mellett a virágos betoncserép széle

Magnificat
mármint mire gondolsz? milyen élekre? vannak olyan shaderek, amik tompítják az éleket, de ez játék és objekt-fontosság függõ... értelem szerûen egy fa leveleire nem alkalmazható., mert nem lenne gép, ami bírná...

Magnificat
Mi az általatok ismert leggyorsabb és legszebb fû megoldás, amit a VRay is renderelni tudna? dinamika nem kell, tehát én túlzásnak tartom a Fur-t (bár nem próbáltam). A Paint Effects fû polyba konvertálva is átkozott sok polyt eredményezne (mégha egy fûszál 3-4 poly is). Jelenleg Displacement mappal deformált fûtextúrám van, ami nem rossz, de egy kisHD-s kép, amin térdtõl lefele látszik a fickó + egész kép fû, az olyan 20-25 perc renderidõ...

berlinboy6329
H all!

Azon gondolkoztam,h Crysis óta felmerült bennem,h a Nap a fák lombja közt vmi edge.detectionnel v mivel -azt olvasteam-,csinálja meg,h süt a Nap nem süt a Nap...

És ezen elindulva azon gondolkozok,h csak szerintem néz ki undorítóan az h a játékokban a tárgyak széleivel simán ketté lehetne vgni bárkit olyan élesek?

1)Miért nem tesznek rá a tágynak emgfelelõ menyiségû bevelt?
2)Miért nem blurozzák el akkor már legalább?A széleket...Olyan csúnya.😞

Garou
Nem az egyberakassal volt problema, kepzelj el mondjuk egy sima plane-t, aminek a kozepen atfuto edge egy border edge, es ha smooth-olod, akkor megtori a format, plusz torolni se hagyja magat. Nincs egybelogas, minden szep tiszta, csak az edge-k nemelyike ugy dontott, hogy o border edge lesz, es kesz. 😊 Ritkan jott elo, de most vegre megvan mi okozta.

sparrow35
Ha egybelógnak miert nem unionnal rakod össze õket?

I want to be a mighty pirate ever!

Wearwolfff
Igen ez már velem is elõfordult, ugyanezzel a megoldással.

Garou
Be kell ilyenkor kapcsolni a display-polygons-face normals opciot. Lattam, hogy nem egy iranyba neznek, ugyhogy adtam a problemas csoportnak egy normals-reverse-t. Most jo...

Garou
Evente egyszer-ketszer elofordul, hogy combine-olok ket ojjektumot, es bent a meshben marad/keletkezik nehany border edge, ami utana elrontja a smooth-ot is, es meg csak ki sem tudom szedni. Megint ez tortent. Valakinek van valami tippje, hogy mitol lehet, illeve lehet-e orvosolni? A merge nem segit, probaltam. Ami tippem van, hogy talan az okozta, hogy nem toroltem a history-t elotte...

Peetmaya
ha több layerre vagy passokba rendereled, az mindenképpen növeli az idõt. Legalábbis a maya passokat tekintve. Bár nagyon jó, és gyors is, de ha valamit elállítasz, akkor igencsak meg tudja növelni a renderidõdet. Szóval érdemes azrét tisztában lenni a beállításokkal, hogy mi mit csinál. Optimalizálás az egyik legfontosabb a renderelésnél. Tökéletes világban ezzel nem kéne foglalkozni, mert fotoreál renderben modelleznénk😊 milyen jó is lenne

Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)

Garou
Mondjuk nem tobb layerre rendereltem, gondolom az is szamit...

Garou
Pfff nem tudom Peet, maganakcio volt ez a reszemrol, szoval en allitottam el valamit nagyon. De ez nem ujdonsag reszemrol. 😊

Majd probalom kitalalni mitol lehet. Talan az aoc-nal allitom el nagyon, vagy a raytracing is ennyit szamithat nem tudom...

holnap lesz a computerart talalkozo. Ki jon?
Magnificat
jó, az sokáig a legjobb procik között volt (bár olcsóbb se lett soha)...

álmom egy 24-26" körüli IPS paneles monitor 😄

Peetmaya
nekem lga 775-ös c2q van, q6600-as, talán az elsõ 4 magos intel, de egy 70 millás jelenetet lehúzott 1.5 óra alatt AOC-cal és FG-vel 0 2 -es sampling mellett. Valamit nagyon elállítotok, hogy ilyen brutál renderidõket produkáltok.

Amúy ez a 32"-os tv nekem is nagy picit, meg hát a minõsége se teljesen jó, színek is mások.
Viszont ez csak sima lcd. Találtam neten egy 26"-os LG-t, na az pl kafa lenne.
leginkább a fullhd felbontás az, ami köll.

Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)

Magnificat
méghogy az android nem gépigényes... 😄 3 android emulátor fut, és bootolás közben azért leette kb 60% procimat 😄 bár miután felállt a rendszer, már nem kellett nekik annyi 😄

Magnificat
hát igen, a Xeonok az iponon 57k-tól nyitnak (2,4-es X3430, no HT)