32214
Maya
  • Wearwolfff
    Az csak egy snapshot. A minősége a videokártyádtól függ, illetve a cgfx shadertől. Lényegében olyan mintha egy futó játékról készítenél snapshootot.
  • Wearwolfff
    Mi a különbség a HLSL és a CGFX shader között?
  • berlinboy6329
    Ez a Viewport 2 mit takarhat?

hogy renderel ilyen gyorsan árnyékokkal,AA-val,GI-vel?:O

És mennyire "valódi" a render?Van olyan,minth V-Ray-jel,v Mental Ray-jel renderelném,v ez csk ilyen Playblastszerű/minőségű dolog kicsit továbbfejlesztve és a valódi render még mindig 100X jobban nézne ki?
  • Magnificat
    ráadásul a max és a maya is kb ugyanannyiba kerül mára (fele annyiba, mint régebben)
    4090 dodó előfizuval, 3590 dodó anélkül (a max kb 100 dolcsival olcsóbb).
    ~800e Ft, de borzasztó dolgokat tud... pár munkából meg vissza tudja hozni az árát, ha az ember megfelelő helyeknek dolgozik...
  • Magnificat
    ez a what's new most koppant :)
    rég mondtam már ilyet, de ez kezd NAGYON beteg lenni :) bár persze majd a használhatóság megmondja, tényleg ilyen szép-e minden, mint ahogy lefestik, de ezek kemény dolgok még így is...

ami megmaradt:
    -első látásra BETEG
    -a következő karinak tényleg nvidia-nak kell lennie, bármennyire is rühellem azt a céget
    -nem túl könnyű már ez így? ezeket eddig iszonyat jó szemű emberek csinálták, akikre keményen fel lehetett nézni, mert annyit tudtak szimulációról, animációkról, stb, hogy hihetetlen. most meg már megint minden sokkal könnyebb... bár aztán eszembe jutott, hogy egyrészt több dolog eddig is megvolt már máshol, pl a törésszimuláció játékoknál, vagy ezek a dinamika szimulációk más szoftvercsomagnál, nem is beszélve nagy studiók által kifejlesztett pluginekről, amiken valószínűleg ezek alapulnak. meg hát a photoshop cs5 új content aware fill-je sem váltotta meg a világot, csak kissé könnyebbé tette, gyorsabbá, de ugyanúgy érteni kell a dolgokhoz itt is, hogy mit is állítsunk, és hogy mikor is lehet használni...

már csak egy kérdés van... mikor jön? :D
  • Magnificat
    garou, te vagy az én emberem :D

ásom is bele magam :D
  • Garou
    Maya 2012

Nos, kinek hogy tetszenek az ujdonsagok?
  • Midas
  • imp99
    Szerintem szimplán sokszor gyorsan megnyomja a grow selectiont...és ilyenkor ugye csak az elsőként kiválasztott objektum vertexei jelölődnek ki, más nem
  • Magnificat
    nem tudom milyen hotkey lehet, hirtelen nem látom magam előtt, mi is történik arra a hotkeyre.
  • Philippos
    Sziasztok!

Egy kis segítségre lenne szükségem tőletek. Most kezdtem Mayával foglalkozni, eddig Max-oztam. Szokásomhoz híven először végignyálaztam a Mayás tutorialokat (animáció, rig), majd ezután elkezdtem videotutorokat nézni. Az egyik ilyen tutorban az előadó egy karakter vállvértjén riggelésnél kiválaszt két vertex-et, majd mond egy billentyűkombinációt amivel kizárólag a shoulder vertexeit jelöli ki. Ránézésre hasonló, mintha soft selection-t használna, csak a vertexek közt nincs influence. Annyi még, hogy a hotkey shfit+..... De egyszerűen ezredjére sem értem a második szót. Megnéztem a Mayás hotkey-eket is, neten is keresgéltem de nem találtam. Ha tudnátok segíteni azt nagyon megköszönném.

Egyébként a 24 órás limit miatt olvasgattam a fórumotokat tegnap,és örülök, hogy rátaláltam.

Üdv, Philippos

U.I:: Egybént ez a tutor a Digital Tutors: Animating Next Gen Character in Maya 2. cd-jén talán az utolsó video. (Igen olvastam itt, hogy a DT-riggelési tut-ok nem olyan jók, mint a Gnomon-osok, de ezt már nem hagyom félbe).
  • Peetmaya
    Wwolf, csak annyit mondok, hogy tökéletesen egyet értek veled, és nincs mit hozzáfűzni...

Mag, gratu gratu!:D
  • Garou
    Gratulalok!
  • zenoka
    gratu:)
  • Magnificat
    6 oldalas = 6 hetes
  • Magnificat

Végre leadtam ezt is, 20 oldalas beszámoló a 6 oldalas szakmai gyakorlatomról, a gyakorlatvezető szöveges értékelése (kiváló, és örömmel látnak majd munkatársként végzés után), valamint az igazolás, hogy letöltöttem az időt.
  • Wearwolfff
    Nem azért szar a magyar mezőgazdaság, mert szarok a termékek, dehogy. Sőt... Nagyon is jók.
    Ott kezdődik a dolog, hogy amikor országot kellet alapítani, nem volt pénze az országnak, így eladták külföldre az összes gyárat, ami csak létezett. A külföldi meg erre mit csinál, szépen bezárja a gyárat és kiviszi külföldre az értékeket a külföldi gyáraiba. Ebből következik, hogy Magyarországnak nincs feldolgozóipara. Csak raktárakkal vagyunk tele. Talán van egy vagy két konzervgyár az egész ország területén, ami megmaradt, de az édes kevés. Mesélték itt a faluban, hogy mindenkinek megérte otthon paradicsomot és paprikát termeszteni, mert elvitték a falu szélére a feldolgozóba és megvették tőlük. Most ahhoz, hogy sűrített paradicsomot állítsanak elő, azt ki kell vinni egy másik országba, ahonnan megint vissza kell hozni. Vagy almaszörp bármi. Mindent export, majd a terméket import. Ezért van az, hogy ami tulajdonképpen magyar eredetű az tételekkel drágább, mint az elve külföldi, mert ott csak egy utat kell kifizetni. (HardWest chilis bab 129ft, Globus babfőzelék: 350-400ft) Ezért szar, mert a felvásárló nem a gyár, hanem csak egy fuvarozó nagykereskedő, akinek ki kell vinnie külföldre, és ezért fizet a zöldség-gyümölcsért, annyit amennyit. Ezért fizetnek egy hektár földbérletért csak évi 25-40 ezer forintot. Ráadásul, ha most valaki azt mondaná, hogy nyitni akar egy feldolgozót, a külföldi árakkal versenyezve, tuti pár év alatt csődbe menne. Ezért szar, mert lassan már külföldi narancs olcsóbb, mint a magyar alma, vagy a paradicsom. A külföldieknek megéri, ott csak egy út van, persze, hogy dicsérni tudják. Ezzel persze nem azt mondom, hogy elk****ták, mert a semmiből valószínűleg én sem tudtam volna máshogy pénzt szerezni, csak ezzel a lépéssel ellehetetlenítették a magyar mezőgazdaságot. Egy rakás munkahely odalett. Az állattenyésztésről már ne is beszéljünk, most már kinek éri meg a a hiány mangalica? Olcsóbb a spanyol import sovány disznó. És ez itt most tényleg no politika, csak szimplán történelem.

Na mindegy jócskán eltértünk a topic témájától.

KirkHammett: Nekem tetszik a járgányod.
  • Peetmaya
    Borzalmasan buták tudnak lenni az emberek. Egyik haverom nagy pókeres, és pár éve ment ki Vegasba a WSOP-ra. Ment át a határon, ott ugye ellenőrizték az útlevelét, vízumot stb. Nézi a határőr, hogy Hungary, ránéz haverra, azt mondja, hogy hamis az útlevél. Megáll benne az ütő is, hát az lehetetlen. Mondja a fickó, hogy ha tényleg magyar lenne, akkor fekete lenne, mert Mo afrikában van. :):):) Ekkor picit már megnyugodott, de azért még vagy fél órát győzködni kellett, hogy Mo közép európa és alapvetően fehér emberek laknak ott, még a kisszobába is bevitték, úgy átkutatták, hogy ilyen alaposságot még filmekben sem látsz. A másik vicc az amcsikkal kapcsolatban, sok más mellett, de most ez jutott eszembe: hírekben is volt, amikor megjelent a Juno című film, néhány amerikai gimis csaj kitalálta, hogy milyen poén teherbe esni, és elkezdtek dolgozni rajta. Ha jól emlékszem 6 lánynak sikerült is, és országszerte örültek neki, hogy wow de faszák vagytok... De amúgy ha felmész jutúbra, és rákeresel, vannak videók róla, hoyg magyarokat szólítanak le és tesznek fel alapvető kérdéseket, hogy mekkora fesz van a konnektorban, vagy hogy ki van az ezresen, és egyetemisták nem tudják... Szóval szerintem a hülyeség az emberi tulajdonság, nem nemzeti:)
  • Garou
    Peet, most szivembol szoltal! :)

NINCS egy kib...ott normalis kenyer a nemeteknel, csak ilyen mirelit szarok vagy mini kiadasu bagettek. A szalamikban a mi Pick termekunk van itt is kirakva a premium termekek koze, a fokhagymat fapofaval tudnam egeszben megenni, a paradicsom-paprika iztelen fos. Mar vegigittam az itallapot, de a borokkal a wc-t nem oblitenem, sorok teren nyilvan jok, de a tomenynek csufolt szajoblogeto snapszuk is csak a helyet foglalja a polcon. Nem tudnak sutni-fozni, mert minden, a levestol kezdve a kesz rantotthuson at a porkoltig mirelitben kaphato, es csak bedobjak a mikroba. A legjobb dolgokat a torok boltban, torok import termekekbol tudom beszerezni.

Nemet muveltsegrol annyit, hogy munkatarsaim pl a masodik vh-rol annyit tudnak, hogy "jok voltak a nemet tankok, de nem volt eleg uzemanyag." Ennyi!!! De, hogy mi tortent Sztalingradnal, vagy Kurszknal, vagy ugy barmikor a haboru alatt a sajat nemzetukkel kapcsolatban, az nincs meg nekik. Kozepkorrol csak a sajat tortenelmuket ismerik tomondatokban, a keresztes hadjaratokrol, torok-haborukrol, vagy angol-francia dolgokrol nulla ismeret, irodalom: Danterol mar hallottak, mert volt a Dante pokla cimu film (de szerintuk a varost hivtak igy). Nem altalanositok, de eddig elegge muveletlennek tunnek (meg megkerdeztek ismerem-e az Opel markat).

De haverom chef a franciaknal, neki 3 het szabit adtak, mert amig eljut Magyarorszagra (Mongolia melle szerintuk), az egy het (mert arra nem jar repulo), egy het a visszaut, es tudjon otthon is lenni egy hetet... Four Season hotel nemzetkozi vendegkorrel, es ennyire nem vagjak. :)
  • Peetmaya
    hát azt nem tudom, hogy az általános, vagy középiskolás képzés milyen most Mo-on, de azért egy középszínvonalat sztem kb megüthet. Felsőoktatás viszont annál kevésbé. Van egy jóbarátom, PhD-zik műegyetemen polimer technikán, és dióhélyban az a véleménye az egyetemről, hogy a 40-50 éves hírnevéből él, de amúgy nincsenek meg a normális feltételek ahhoz, hogy valaki egy phd kutatást végig tudjon csinálni, hogy annak értelme is legyen. Másik meg bátyám, aki anesztes orvosként dolgozik már 4 éve, előtte meg ugye 8 évet töltött (nem bukott, ennyi az orvos képzés) az egyetem keretein belül, és egyszerűen felháborító mennyire elavult dolgokat tanítanak a Sotén. 1-2 hónapja volt az anesztes szakvizsgája. Nem vagyok orvos, ezért nem tudom pontosan megmondani, hogy miből, hogyan vizsgázott, csak a lényegét nagyjából. Azért buktatták meg, mert olyan dolgokat vártak el tőle válaszként, amik 30 éves technikák, és ma már nem használják őket. Adott szituációk nem fordulhatnak elő a fejlettebb műszerek használata miatt, az újabb gyógyszerek miatt és a pontosabb tudásismeret miatt. Bekövült vén csontok vannak a felsőbb székekben, akik alkalmatlanok már a fejlődés követésére, és ők döntik el, ki lesz orvos, és ki nem. Az meg hogy milyen szinten túl vannak dolgoztatva az orvosok, egyszerűen botrány, de ez a világon mindenhol így van, talán annyi különbséggel, hogy egy angol orvos kb 5-10x ennyit keres, mint a magyar.

Hogy jót is mondjak. Mindenki szidja a magyar mezőgazdaságot, élelmiszer ipart, hogy sokkal jobb lehetne. Nem tudom hányan voltatok külföldön, én voltam már Eu-ban pár helyen, és alkalmam is volt főzni, úgyhogy megismertem a különböző országok nyersanyag állományát, és minőségét. Franciák közepes szinten vannak, olaszoknál nagyon finom húsok vannak, de ahogy picit délebbre megyünk, spanyol, görög, délolasz vagy török alapanyagok már sokkal rosszabbak. Magyar élelmiszer termékek azok kifejezetten jó minőségűek, ennek ellenére mindenki panaszkodik rá, hogy szar a mezőgazdaság. Az anyagi támogatottsága lehet, hogy az, de a termék, amit előállítunk, az kifejezetten jó minőség, sőt vannak termékek, amelyek első osztályúak világviszonylatban. A tokaji borok európai borminőségi versenyt nyertek leelőzve az olasz és francia borokat 2 évvel ezelőtt. A szentkirályit európa legjobb ásványvizének nyilvánították. És még sorolhatnám, de elég annyi, hogy mindenki a magyar konyha csodájára jár.
  • imp99
    Hopsz 2. sort elírtam....szóval NEM minden szar :D:D:D
  • imp99
    Egyetértek...

Erre reagálva én is úgy gondolom, hogy mivel mindenki csak ezt hajtja, hogy de szar, így szar MO ezért már mindenki el is hiszi. Birkaeffekt. Tény hogy van 2-3 gond, de minden szar.
    Egy jó példa...a BKV-t sokan szidják sok olyan is, aki más tömegközlekedési rendszert nem is látott. Elárulom, hogy Európában az első 3ban benne van az éjjszakai járatok összehangoltsága és sűrűsége. Amsterdamban egy járat éjjel össz vissz 3X jár és kész. Itt Glasgowban 3 különböző busz társaság van és persze ha veszel bérletet csak az egyikre érvényes. A legsűrűbben járó busz is 12 percenként jár és nem mondanám gyorsnak. Jah és mire rájöttem hogyan működik maga a rendszer kb 2 hét volt, mert abszolúte nem egyértelmű és interneten sincs normális leírás, sem megállótérkép. (erre a googlet kellett használnom). A zebránál is baromi sokat kell várni míg átenged.
    Mindig amikor elkezdünk sorolni jó dolgokat, mindig több ország legjobb tulajdonságait hozzuk fel. De ezek tények mindenhol vannak jól működő és rosszul működő dolgok. Az iskoláztatásunk messze kimagaslik akármit mondanak a hírek v reklámok én akárhol jártam MO kívül általános egyszerű dolgokat nem tudnak emberek idekint. Sokszor csak csodálkozok mennyire alap dolgokat sem tudnak. Otthon meg alapnak számít.
    És nem utolsó sorban gondoljunk arra vannak országok, ahol meg aztán még rosszabbul mennek a dolgok. Elég csak tőlünk kicsit keletebbre menni.
  • Magnificat
    eddig jó
  • KirkHammett
    Sziasztok!

Készül az új modellem, még csak 60% körüli a gép...
    Az anyagozással kapcsolatban lesz majd kérdésem, de addig is szívesen veszek bármilyen észrevételt, ha van...

BTR80
  • Magnificat
    csak amíg egy technológiánál, logónál stb egyértelműen lehet bizonyítani a lopás tényét, addig egy forgatókönyvnél (ahol mondjuk csak részeket vettek át), vagy hasonló, bárkinél bármikor felmerülhető dologról van szó, már sokkal nehezebb. pláne, ha nem tudod bizonyítani, hogy a tiéd hamarabb volt, mint a másiké. ha tudod bizonyítani, akkor kapsz pénzt hogy túllegyetek a kérdésen, ha meg nem tudod, akkor szeva'. a jogvédő hivatalba is csak akkor mehetsz, ha levédetted a dolgodat. levédeni sem olyan egyszerű, mert jópár dologra nem is lehet ilyet kérni (pl nem védetthetem le az A betűt meg hasonlót).
    szóval ha az ötletedet sikerül levédetned, akkor valóban nem lophatják el jogszerűen, de ha nem...
  • mataharii
    Ez nem érzésre megy, a jog az jog, legyen az egy logo, technológia, egy szöveg vagy szlogen, Hollywood vagy Bollywood. Ha egy Oscar díjra felterjesztett filmről akár a gyanúja is felmerülne, hogy lopás történt, az elég nagy port kavarna. Nem akarok részletekbe belemenni, mert pont filmrendezést hallgatok, és esszéket írtunk szerzői jogról, na meg tanuljuk is. elég bemenni a Szerzői Jogvédői Hivatalba, és bejelenteni a dolgot, ha valóban megalapozott a gyanú. Ha nem, akkor ez csak pletyka, arra meg mindenki sz.rik, szakma és jog egyaránt. Garou, ha te írsz valamit, és valóban a te ötleted volt, akkor nem nehéz bizonyítani, mert valószínűleg te tudsz a legtöbbet a dologról. Egy projectemhez használtam pl egy Infected Mushroom számot, kapcsolatba kellett lépnem a banda menedzserével, és addig "járnom" a nyakára, amíg kicsikartam belőle egy megegyezést. Ha átírom a számot és akár 2 hasonló motívuma is van, már megbüntetnek, nem beszélve arról, hogy persze azonnal kirúgnak a suliból, mint ahogy történt már ez mással is. Főleg egy kisjátékfilm ötletnél, ahol nincs szó pénzről, legalábbis a kezdetekkor semmi esetre sem, könnyebb megkérni az illetőt, hogy közreműködjön a projekt munkálatain, és kap egy kreditet a végén, mint lenyúlni az ötletét, nem éri meg ugyanis még a kockázata sem.
  • ibor90
    félreértés ne essék, én is büszke lennék ha egy ilyet animációt feltudnék mutatni referenciaként, de az oscar-díj szinthez képest és ahhoz képest hogy mennyire fel kapott ez a kis filmecske, hogy még a tvben is volt anno, ahhoz képest ez bőven szar...így értettem
  • Magnificat
    azért Aranico Atlas színben (lásd honlap színminták) elfogadnám :D
  • Magnificat
    amúgy ennek az Aventadornak az oldalsziluettje nagyon odab*sz. meg hátulról is kemény...
  • Magnificat
    beteg, elég bejövős, de a saját ízlésemnek kicsit "barbár" az oldalán a nagyon mélyítés, valamint az orrán a légbeomlő nagyon előrenyúlása. Összességében kicsit a Reventon magasságában van nálam, de még mindig a Murcielago és a Gallardo a kedvenc formában.

jah, és az R8 is nagyon betegül néz ki :)
  • Garou
    Delelotti spammelesemet befejezve meg mutatnek valamit. Most publikaljak Genfben hivatalosan a Lamborghini uj modelljet, az Aventadort. A stuttgarti szakma fele kint van es kocsikat nez. Illetve gondolom csak az Aventadort nezik majd es sirnak. Az irodankban is reggel abbamaradt a melo, mindjart szonettet is irnak a kocsihoz... De ez a design tenyleg hibatlan. Olyan szinten atgondolt es kidolgozott, amit utoljara talan az R8-as audinal lehetett latni. Nagyon durva megoldasok, de minden osszhangban. Szivbaj nelkul felcserlik pl a vonalak iranyat pozitivbol negativba a teto es a csomagtarto kozott, es megis minden passzol. De tele van az egesz forma erdekessegekkel. Ja, es 113 centi magas...

Adatok

Galeria

weboldal
  • Garou
    Egy velemenyen vagyunk, csak szerintem eleg nehez bizonyitani, hogy ezt toled nyultak le. Egy otthon megirt par eves reszletes dokumentum sem bizonyit semmit, mert barmikor irhattad (pl mutan megnezted a filmet).

Olvastam Joe Eszterhas konyvet Hollywood-rol, o irta pl anno az Elemi Osztont. Allitasa szerint a rutinosabbak egy brainstormingra is, ahol konkret sztoriotleteket kell bemutatni ugyveddel mennek plusz felveszik a megbeszelest. Ha nem igy tesznek, mindenki lenyulna a masik otleteit.
  • Magnificat
    ezért egy komplett film alapötletének átvételét ne keverjük már egy rövidfilm szinte egy az egyben való átvételével. érzésem szerint nem ugyanaz.

ezekszerint akkor Peet is hasonlót érzett ki a cikkből, mint én, akkor nem én vagyok paranoid :)

Panasszal élni? ne legyünk már naívak. amilyen macerákat kell megcsinálni, hogy esetleg (!) bizonyítsd a hasonlóságot, megelőzést, lopást, stb... és akkor itt csatlakozunk is az előző témához: na EZÉRT kell NDA-kat köttetni az emberrel.
  • mataharii
    Ennyi erővel a Harry Potter forgatókönyvíróját, Steve Kloves-t is beperelhetnék a Csillagok Háborúja lenyúlásáért. Ugyanaz a sztori, ugyanaz a forgatókönyv.
  • mataharii
    Azt el tudom képzelni, hogy Magyarországon ez nem ver nagy vizet, nemezetközi szintű versenyeknél azonban elég komolyan veszik a plágium fogalmát. Én Írországban járok suliba, és az egyik osztálytársam tavaly bebukott egy esszén. Nem Oscar Díjról volt szó, hanem egy sz.ros esszéről:) De ha úgy van, ahogy Obicseg mondja, akkor ez ellen lehet tenni, meg vanak a megfelelő csatornák, ahol panasszal lehet élni. Ha nem tette meg a leányzó, akkor az az ő baja, én megtettem volna, ha valóban lopás történt, bár ezt erősen kétlem.
  • Garou
    Tudod hanyan nyulnak le otleteket? Szerinted erdekel valakit? :)

Legjobb pelda :)

Raadasul o meg azt is kozolte, hogy egyedul talalta ki az egeszet.
  • Garou
    Az kivalo. Akkora trutyi van kis hazankban ezen a teren (is), hogy semmin sem kene meglepodnom, de megis ujra es ujra megteszem...
  • Obicsek
    Mondtam en barmit is? Ugyan dehogy...
  • mataharii
    Ott a pont, ez a lényeg. Jó a sztori, hazai filmhez pláne, no pénzből pláne. Obicsek, gondolod, hogy egy Oscar esélyes alkotást nem vizsgálnak meg minden szempontból? Ha valaki egyáltalán nevez bármilyen versenyre egy lenyúlt ötlettel, az elég nagy balf.sz, már ne haragudj:) Mellesleg nem olvastam, hogy ilyen támadások érték volna akármikor is a produkciót, de lehet, hogy én vagyok tudatlan.
  • Obicsek
    Csak ugy kivancsisagkeppen kerdezem, hogy nektek mi a velemenyetek arrol, ha egy hires magyar rendezo lenyulja egy kepzomuveszetire jaro lany storyboard-jat, megcsinaltatja a rovidfilmet az egyik itthoni reklamgrafikai studioval majd Oscart nyer vele ugy, hogy gyak 5 percnel tobb munkaja nem volt vele?

Termeszetesen meg veletlenul se M Toth Gezara gondolok, es a furcsa egybeeses csak es kizarolag a veletlen muve lehet.