Maya
  • Peetmaya
    hát azt nem tudom, hogy az általános, vagy középiskolás képzés milyen most Mo-on, de azért egy középszínvonalat sztem kb megüthet. Felsőoktatás viszont annál kevésbé. Van egy jóbarátom, PhD-zik műegyetemen polimer technikán, és dióhélyban az a véleménye az egyetemről, hogy a 40-50 éves hírnevéből él, de amúgy nincsenek meg a normális feltételek ahhoz, hogy valaki egy phd kutatást végig tudjon csinálni, hogy annak értelme is legyen. Másik meg bátyám, aki anesztes orvosként dolgozik már 4 éve, előtte meg ugye 8 évet töltött (nem bukott, ennyi az orvos képzés) az egyetem keretein belül, és egyszerűen felháborító mennyire elavult dolgokat tanítanak a Sotén. 1-2 hónapja volt az anesztes szakvizsgája. Nem vagyok orvos, ezért nem tudom pontosan megmondani, hogy miből, hogyan vizsgázott, csak a lényegét nagyjából. Azért buktatták meg, mert olyan dolgokat vártak el tőle válaszként, amik 30 éves technikák, és ma már nem használják őket. Adott szituációk nem fordulhatnak elő a fejlettebb műszerek használata miatt, az újabb gyógyszerek miatt és a pontosabb tudásismeret miatt. Bekövült vén csontok vannak a felsőbb székekben, akik alkalmatlanok már a fejlődés követésére, és ők döntik el, ki lesz orvos, és ki nem. Az meg hogy milyen szinten túl vannak dolgoztatva az orvosok, egyszerűen botrány, de ez a világon mindenhol így van, talán annyi különbséggel, hogy egy angol orvos kb 5-10x ennyit keres, mint a magyar.

Hogy jót is mondjak. Mindenki szidja a magyar mezőgazdaságot, élelmiszer ipart, hogy sokkal jobb lehetne. Nem tudom hányan voltatok külföldön, én voltam már Eu-ban pár helyen, és alkalmam is volt főzni, úgyhogy megismertem a különböző országok nyersanyag állományát, és minőségét. Franciák közepes szinten vannak, olaszoknál nagyon finom húsok vannak, de ahogy picit délebbre megyünk, spanyol, görög, délolasz vagy török alapanyagok már sokkal rosszabbak. Magyar élelmiszer termékek azok kifejezetten jó minőségűek, ennek ellenére mindenki panaszkodik rá, hogy szar a mezőgazdaság. Az anyagi támogatottsága lehet, hogy az, de a termék, amit előállítunk, az kifejezetten jó minőség, sőt vannak termékek, amelyek első osztályúak világviszonylatban. A tokaji borok európai borminőségi versenyt nyertek leelőzve az olasz és francia borokat 2 évvel ezelőtt. A szentkirályit európa legjobb ásványvizének nyilvánították. És még sorolhatnám, de elég annyi, hogy mindenki a magyar konyha csodájára jár.