Maya
  • Peetmaya
    Hát picit tényleg pökhendi a riportban Gézuka, és kevésbé szólt arról az elmesélése, mint amit vártam volna tőle. Nagyjából az utolsó pár sorban írta le azt, amit szerintem bővebben ki kellett volna fejtenie, bár lehet pont azért pár sor, mert nincs mit kifejteni rajta:

"Az, hogy mégsem plakátot ragasztok, és az alkotóműhelyünket minden gátló körülmény ellenére fenn tudtuk tartani, semmiféle összefüggésben nincs a munkáink nemzetközi vagy hazai sikereivel."

Ugyanakkor a kisfilm nekem nagyon tetszett, bár a kivitelezés közel sem mondható profinak, grafikus szemmel nézve, de maga a rendezés szerintem zseniális. Jók a kameramozgások, ez volt az első, ami nagyon tetszett, hogy egy óra ketyegését imitálta, és egészen addig nem is érted, amíg a végén be nem következik a csattanó. A zene volt a második, amire felfigyeltem, szépen összehozták a kiskakukk beéneklésével, bár azon helyenként hallani lehetett, hogy egy simán felgyorsított 'éneklésről' van szó. Persze itt meg is jegyezném, hogy Mo-on nincs akkora szakmai tudásháttér, mint ahogy az Los Angelesben, mi nagyjából pár éve kezdtük el a szárnyainkat próbálgatni, ők meg már 20 éve folyamatosan repülnek.
    A kisfilm csattanója is olyan volt, amilyennek lennie kell, hosszú vontatott bevezető után egy hirtelen és egyértelmű poén. Oszkárt nem adnék érte, de semmiféleképpen sem mondanám azt, hogy szar.

Ez pedig Matahari egyik hozzászólásából:
    "miért mondná akárki, milyen büszke Magyarországra, amikor nem kap támogatást, és ahol lehet, bokán rúgják (ha szerencsés)"
    Kiment a fickó az oszkár díjátadóra mint jelölt, megismerkedhetett a szakma nagyjaival, néhánnyal még barátságot is kötött, sőt, még állásajánlatot is kapott, ennek ellenére azt a döntést hozták meg a családban, hogy nem tudnak Mo-on kívül máshol élni. Szerintem ha valaki itt akar élni, akkor ne panaszkodjon, és ne húzza le nyilvánosan az országot, mert ez a képmutatás netovábbja. Ha szeret itt élni, akkor legyen rá büszke, és mondjon olyat a világnak, amitől jobb kép alakul ki rólunk. Csúnyán fogalmazva ez a cikk arról szólt, hogy a csávó a 0-ból jött, és ő mekkora király, hogy egy ilyen szar helyen, mint Mo gazdaggá tudott lenni és három rétegű szmokingban tudott neves amerikai studiók állásajánlatát visszautasítani az oszkár díjátadón. Nevetséges és nagyon hazafiatlannak tartom. Mégha nem is úgy gondolja, de legalább hazudhatna, hogy egy picit jobban érezzék magukat a magyarok, hogy valami jó is készült az országban. Aztán meg arra panaszkodik, hogy alig kapott állami támogatást. Kíváncsi vagyok a pixar vajon mennyit kuncsorog azért, hogy támogatásból csinálja meg a Presto c. kisfilmjét... Ez a baj, hogy mindenkibe bele van nevelve ez az attitűd, hogy ez az ország egy szar, de azt senki nem fogja fel, hogy azoktól ilyen, akik így gondolják, és ebbe majdnem 10 millió ember tartozik bele.