32214
Maya
  • Peetmaya
    Hát picit tényleg pökhendi a riportban Gézuka, és kevésbé szólt arról az elmesélése, mint amit vártam volna tőle. Nagyjából az utolsó pár sorban írta le azt, amit szerintem bővebben ki kellett volna fejtenie, bár lehet pont azért pár sor, mert nincs mit kifejteni rajta:

"Az, hogy mégsem plakátot ragasztok, és az alkotóműhelyünket minden gátló körülmény ellenére fenn tudtuk tartani, semmiféle összefüggésben nincs a munkáink nemzetközi vagy hazai sikereivel."

Ugyanakkor a kisfilm nekem nagyon tetszett, bár a kivitelezés közel sem mondható profinak, grafikus szemmel nézve, de maga a rendezés szerintem zseniális. Jók a kameramozgások, ez volt az első, ami nagyon tetszett, hogy egy óra ketyegését imitálta, és egészen addig nem is érted, amíg a végén be nem következik a csattanó. A zene volt a második, amire felfigyeltem, szépen összehozták a kiskakukk beéneklésével, bár azon helyenként hallani lehetett, hogy egy simán felgyorsított 'éneklésről' van szó. Persze itt meg is jegyezném, hogy Mo-on nincs akkora szakmai tudásháttér, mint ahogy az Los Angelesben, mi nagyjából pár éve kezdtük el a szárnyainkat próbálgatni, ők meg már 20 éve folyamatosan repülnek.
    A kisfilm csattanója is olyan volt, amilyennek lennie kell, hosszú vontatott bevezető után egy hirtelen és egyértelmű poén. Oszkárt nem adnék érte, de semmiféleképpen sem mondanám azt, hogy szar.

Ez pedig Matahari egyik hozzászólásából:
    "miért mondná akárki, milyen büszke Magyarországra, amikor nem kap támogatást, és ahol lehet, bokán rúgják (ha szerencsés)"
    Kiment a fickó az oszkár díjátadóra mint jelölt, megismerkedhetett a szakma nagyjaival, néhánnyal még barátságot is kötött, sőt, még állásajánlatot is kapott, ennek ellenére azt a döntést hozták meg a családban, hogy nem tudnak Mo-on kívül máshol élni. Szerintem ha valaki itt akar élni, akkor ne panaszkodjon, és ne húzza le nyilvánosan az országot, mert ez a képmutatás netovábbja. Ha szeret itt élni, akkor legyen rá büszke, és mondjon olyat a világnak, amitől jobb kép alakul ki rólunk. Csúnyán fogalmazva ez a cikk arról szólt, hogy a csávó a 0-ból jött, és ő mekkora király, hogy egy ilyen szar helyen, mint Mo gazdaggá tudott lenni és három rétegű szmokingban tudott neves amerikai studiók állásajánlatát visszautasítani az oszkár díjátadón. Nevetséges és nagyon hazafiatlannak tartom. Mégha nem is úgy gondolja, de legalább hazudhatna, hogy egy picit jobban érezzék magukat a magyarok, hogy valami jó is készült az országban. Aztán meg arra panaszkodik, hogy alig kapott állami támogatást. Kíváncsi vagyok a pixar vajon mennyit kuncsorog azért, hogy támogatásból csinálja meg a Presto c. kisfilmjét... Ez a baj, hogy mindenkibe bele van nevelve ez az attitűd, hogy ez az ország egy szar, de azt senki nem fogja fel, hogy azoktól ilyen, akik így gondolják, és ebbe majdnem 10 millió ember tartozik bele.
  • ibor90
    hát én nem akarom megsérteni a készítőjét ennek a kis animációs filmnek, de ahhoz képest hogy mennyire "híres" lett, ez egy szar...
  • Midas
    Nem vagy eleg kreativ :D
    Szoval deviantarton is lattam mar par komoly alkotast ami mogott lengyel keszito volt.
  • Magnificat
    és amúgy félreértés ne essék, örülök hogy ott voltak, meg hogy a miénk, össz-vissz csak nem vagyok elájulva a produkciótól. egy Fallen Art pl szerintem sokkal mélyebb, jobban kivitelezett és kiemelkedőbb ötletű videó volt, az más, hogy a témájából adódóan várhatóan esélye sem volt bekerülni az oscarra, meg mint olvashattuk, nem árt ha játszák Los Angelesben, ahol ezt el sem tudnám képzelni...
  • Magnificat
    az hogy mi kap oscar jelölést, és mi nem, az meg megint totál más dolog. különösen mostanában olyan filmek kapnak oscart, pláne többet, amiket hol lehetne egy lapon említeni egy Ben Hur-ral, Gyűrűk Urával, vagy épp Keresztapával. pl tavaly a Bombák földjén... 10 oscar jelölés, és ebből 6-ot meg is kapott? hol van ez az eddigi színvonalhoz? az egy dolog, hogy gyakran szarabb filmeket gyártanak mint előző években, de emellett hihetetlen ideál-szűrés megy. mint a The Time c. újság esetén, ahol megkérdezték ki kerüljön a címlapra, és valami 50-60%-kal Assante nyert (wikileaks), de nem merték kitenni, így megint Zuckenberg került ki, másodszorra)...
  • Magnificat
    lehet büszkén nyilatkozni anélkül, hogy az ember öntelt lenne. az hogy mások hogy viszonyulnak hozzá, az megint más dolog, ettől is lehet még az ember szerény.
  • mataharii
    Ezek egyike sem kapott Oscar jelölést, valamit nyilván látott benne az Oscar bizottság, ha úgy gondolták, érdemes lehet az első 5-be jutásra. Én csak azt mondom, hogy ilyenkor nem kell kritika egyáltalán. Örüljünk, hogy valakinek otthonról sikerült legalább egy lépést tennie, én legalábbis örülök. Főleg, hogy az egyik csávóval a stábból együtt nőttem fel:)
  • mataharii
    Szerintem ez nem szerénység kérdése, miért mondná akárki, milyen büszke Magyarországra, amikor nem kap támogatást, és ahol lehet, bokán rúgják (ha szerencsés). Kertészt pl lezsidózták. Az első Magyar Nobel-díjas írót. Ez azért jelent valamit:)
  • Magnificat
    ebből egy kukkot sem értettem...
  • Magnificat
    pl egy Tomek Baginski féle 2005-ös Fallen Artot sem szabad kihagyni a képből (lengyel Platige Image )

Link a Fallen Art-hoz

vagy ugyanúgy tőlük a Cathedral, (részben) ami miatt elkezdtem CG-vel foglalkozni...
  • Midas
    hja deven is meglepodtem mikor egy ket komoly kep mogot lenyo volt
  • Magnificat
    a stáblista alapján hatan dolgoztak rajta. azért 2006 környékén is lehetett már komoly magyar grafikai művekkel találkozni, elég pl a world3d oldalán megnézni a legjobb képeket visszafele-időrendben.
    amúgy nem akarok leszólni senkit, csak ez volt a meglátás...

a szerénységet meg ne tegyük már sose félre. lehet persze bízni a tudásban és hasonlók, de véleményem szerint ettől függetlenül szerényen kell hozzáállni mindig az ilyenekhez... akár Magyarországon vagyunk, akár Amerikában.
    Nyugat pedig előszeretettel dolgoztat keleteurópai országokat, munkáikat láthattuk a legnagyobb filmekben is. szóval igen, vannak kemény cégek lengyel és cseh területeken különösen.
  • mataharii
    Oh, a probléma még mindig ugyanaz, ha valakinek van ötlete, kérem, jelezze, mert megőrülök, hogy nem tudok haladni 2 napja a projecttel, baromi idegesítő. Szóval röviden: Lemodelleztem egy űrfigurát (nagyon alap), most csontoznám, illetve el is kezdtem a csontozást, ahogy elkészült az első reverse foot control, mentem volna a másik oldalra, és nem hajlandó lerakni csontot a maya, csak a griden, és ott is csak a z-x tengely mentén, ami elég idegesítő. Próbáltam törölni a maya könyvtárat is, de nem vezetett eredményre, és a neten sem találtam ilyen jellegű problémát. Nyilván valami tök alap beállítást nyomhattam el, de nem jövök rá, mi lehet az. Köszi előre is.
  • mataharii
    Hasonló megnyilatkozást lehetett azért látni Kertész Imrétől is, és minden szerénységet félretéve igazuk van, Magyarország nem pálya semmilyen szemplontból, ha szakmai dolgokról van szó. Valószínűleg ez nem csak Magyar betegség azonban, nem hallani se Lengyel, se Szlovák, Román vagy Cseh animációs remekművekről sem, de visszacsatolva Kertész Imréhez, neki Berlin a mekka. Nem mellesleg ismerem a Kedd stábját, a projecten 5 ember dolgozott összvissz, és 2006-ban készült, az akkori CGI (főleg Magyarországon) nem tartott előrébb, szerintem fasza kisfilm.
  • Magnificat
    bár így másodszorra megnézve (direkt a fahatással nézve a madarat, stb...) végülis a kivitelezés nem olyan rossz.... de továbbra is fenntartom, hogy 4,5 perc ebből így hosszú, és számomra unalmas volt.
  • Magnificat
    hát bocsásson meg, lehet én vagyok a tuskó, bunkó vagy a kevéssé tanult ember, de ez a videó nekem egyáltalán nem egy nagy cucc. maga az ötlet jó, de addig végig kell nézni 4 percet, amiben semmi sem történik. ráadásul kivitelezésileg sem egy hű de hihetetlenség. lehet mondani, hogy én ilyet se tudnék (valószínűleg), de ezt egy komplett csoport hozta össze így... bár az oscar nomináció mára elég érdekes egy dolog (social networkot pl 6 oscarra jelölték). nah de mindegy, örülök tényleg a sikerének, de nem estem hasra sem az ötlettől, sem a kivitelezéstől. lehet az én hibám...

ráadásul az illető mondandója, megfogalmazása sem volt szimpi, nem sok szerénységet éreztem ki belőle... kicsit mintha "ki kéne ny*lni az ember s*ggét ilyen tudással, de idehaza szarnak rám" érzetem volt. de ez megint lehet hogy én vagyok... holnap úgyis lesz találkám majd pszichológussal, majd felvetem :D
  • Garou
    Erdekes interju
  • mataharii
    Side nézetből se teszi le sehová:S
  • Magnificat
    csontot és curve-öt persp-ből gyárilag a grid síkjára teszi
  • mataharii
    Nincs bekapcsolva semelyik snap.
  • Magnificat
    kapcsold ki a snap to gridet
  • mataharii
    Ez valami globális probléma lehet, mert cuve-okat is csak a griden és csak az x-z tengely mentén enged lerakni...
  • mataharii
    Ez sajna nem segít azon, hogy nem tudok jointot rajzolni, de azért köszi.
  • kenyeresdaniel
    Nem tudom miért nem működik a joint tool.
    De a revers foot jointot mirror jointal szokták csinálni azokon a tutorokon amiket nézegetni szoktam.
  • mataharii
    Sziasztok! Elkezdtem animálni egy digital tutors alient, miután lemodelleztem. Minden pöpecül is ment a jobb oldalig, megvan a váz mindkét oldalon. Legutóbb megcsináltam a reverse foot controlt. Aztán átmentem a bal oldalra, hogy ott is megcsináljam, és semmi. Kattintok a joint toollal és nem rajzol semmit. A griden hajlandó elhelyezni, és kizárólag 2d-ben az x mentén. Megnéztem a joint toolt, ott nem adtam meg orientációt, nem nagyon értem, mi lehet ez, van valakinek ötlete? Köszi
  • mataharii
    Meg a Rekebok cipő és az ADIOS póló:P
  • mataharii
    A Görögök konkrétan mindent lenyúltak, azért is voltak nagyok akkoriban. Nem is azt mondanám, hogy lenyúlták, inkább tanultak mindenből, mindentől és mindenkitől. Szerintem ez nem lopás. Bár el tudnám lopni azt a tudást, ami tutorialt eddig végignéztem:)
  • Wearwolfff
    Témát félretéve, lassanként haladok ezzel az épülettel, de nagyon nem tetszik nekem ez a render. Túl szürke. Nincs Semmi GI+FG, csak egy AO van rajta, kivéve a téglákon mert most nem csináltam minden blokknak külön normalos AO materialt. A végeredmény ennél is sötétebb volt, Photoshopban adtam neki +1 exposurét, de a színek nem az igaziak. Van mentalrayben valahol megoldás erre, hogy a színek élénkek legyenek, és ne ilyen fakók?

• Magnificat
    Egyszer érdekes elolvasni egy EULA-t (End User License Agreement) is, ha felteszel egy játékot, hogy mik a jogaid és mi nem...
  • Peetmaya
    ezért van az, hogy a szoftverekről általában csak licensz szerződés van, mert maga a szoftver nem tulajdonod, csak licenszeled, használati jogod van rá.
    érdekes van te is Berlinboy, egyszer ellenkezel, nem értesz egyet, aztán meg egyetértesz és te magyarázod, mi hogy van...:)
  • imp99
  • Magnificat
    lopás és lopás közt is van különbség. a kreativitás maga lopás, hiszen ltalad látott elemeket kombinálsz új módokon. Ezt csinálták anno a görögök is a madarakkal, ezt csinálják ma is az emberek. Itt nem is erről volt szó. Egy mécsestartóért nem mennének ölre az emberek, az iphone design-ját is másolják sokan. ellenben ha az iphone megjelenése ELŐTT kijött volna egy hasonló eszköz, mint azóta, biztos, hogy nem hozott volna ekkora hasznot. ha a már lent említett Avatar során még forgatás ELŐTT kitudódott volna az eszköztár, mások elég nagy előnyt szerezhettek volna ezáltal (hisz utána jó pénzért bárkinek eladják a technológiát). tehát nem mindegy, mikor lopják/másolják a dolgot.

emellett az sem mindegy, mit másolnak. Ha a coca cola PONTOS receptje elérhető lenne bárki számára, hidd el, szarrápereskedné magát a cég. Az eredetihez hasonló nevű termék is illegális, tehát pl amikor a Wii után jöttek a Wee és hasonló termékek kínából, azokat nem lehetett legálisan eladni (az más dolog, hogy nehéz volt lenyomozni ki honnan és mit csinált, emiatt lassú volt az üldözés is)
    tehát a szerzői jog kérdése egyáltalán nem egyszerű, különösen nem azokban az esetekben, amikor nem valósan létező dologról van szó (ezt anno tanultuk is jogból). Tehát pl ha egy játékot megveszel, a játszás JOGÁT veszed meg, a játék mint olyan tulajdonosa nem leszel ettől (a cd-n a játszáshoz szükséges elemet találod, de a játék itt már nem fizikai, hanem logikai objektum). minden olyan dolognál így van, ahol az 1-ből úgy lesz 2 darab, hogy az eredeti nem változik, és az újhoz sem kellett semmi. tehát adatmásolásnál pl így van, kenyérnél nem... :)

de ez hosszú és szövevényes téma, ezért vannak a pontosan megfogalmazott szerződések, amit ha aláírsz, biza kutya kötelességed betartani, lásd NDA. Ha nem, gyakorlatilag kikészítenek.
  • berlinboy6329
    Akkor is lopás az egész..Olyan ez mintha vki meztelen Barbi batát talált volna fel rövid hajjal,vkit emgfogott az ötlet,csinált ős is meztelen Barbi Babát,amit elnevezett Jennifernek,csak adott rá ruhát,meg hosszú hajat....

Attól hogy ad rá hosszú hajat meg ruhát,alatta az eredeti Barbi alap van,amit lopott...V az avataros kékcsókákat átfestené sárgára meg sasszemet adna nekik....Ugyanaz,csak más szinű....

Minden ugyanaz,csak egy másik változata..Attól még kellett lennie egy alapnak amit fel kellett használni,azaz ellopni..Mert ha nicns semmi,nem tudja átalakítani és piacra dobni.
  • Wearwolfff
    Nem. De tegyük fel, hogy valaki készít egy díszes mécsestartót. Ezt valaki meglátja, a saját ízléséhez alakítja, kicsit átvariálja a díszítést, de ugyanazokkal a motívumokkal, és elektromos foglalatot tesz bele, és piacra dobja. Létrehozott valami újat. Lopás az lenne, ha egy az egyben lemásolta volna.
  • Peetmaya
    nekem a titoktartás még sose vette el a kedvem:D
  • Magnificat
    munka közben senkinek sincs ideje a portfolióját igazgatni, hogy nézd csak! én ilyet is tudok, ki is tolom netre... vagy csak én dolgozok néha túl keményen :D
  • imp99
    Magyarul ha kolcsonveszem valaki ferrarijat atfestem, akkor mar az enyem??? :D:D:D:D
  • Wearwolfff
    Szerintem arra gondol, hogy amikor azt mondod valakinek, hogy rajzoljon házat, akkor nem fog tudni, ha éppen virágos hangulata van. Leonardonak is volt mecénása, aki igényt tartott a munkáira, de megint más mikor azzal foglalkozik valaki, amivel szeretne.

Ha te dolgozol az Avatar filmen, és megtetszik neked egy karakter benne, akit kicsit átdolgozol, adsz rá más ruhát, más hajat, esetleg más bőrszínt is és teljesen más környezetbe teszed. Már köze nincs a filmhez, és ezt te felteszed a netre, Vagy csak a nővérednek ajándékozod, aki kiteszi a munkahelye falára, és ezt valaki ott beszkenneli és az teszi fel a netre, akkor is durván beperelnek és elveszik az utolsó előtti gatyádat is. Neked pénzed ebből nem volt. Egyszerűen csak ihletet merítettél valaki más munkájából.

Azért ha a film megjelenése után teszed közzé, akkor gondolom már nem pattog érte senki, de előtte száz százalék, mert valakinek megtetszhet a te munkád is, és csinálhat belőle egy filmet gyorsabban, hamarabb, szarabbul. Csak ezektől a megkötésektől, egyes embereknek elmegy a kedve az egésztől. Gondolok arra, hogy meg szeretné mutatni a munkáját. Ha nem tudja megmutatni senkinek, még csak rokonjának sem, mi értelme van az egésznek.
  • imp99
    Hat en nem mondanam unalmasnak egyik munkafazist sem....Mindig ujabb es ujabb problemakat kell megoldani, amin neha napokat kell tornie magat az embernek.5-7 ev legalabb a szakmaban mire oda eljut az ember, hogy bejon egy problema es azonnal van elkepzeles a fejedben hogyan kell neki kezdeni h kesobb ne szavjal. (Mondjuk most a riggelest vettem alapul.)
  • Peetmaya
    Berlin te nagyon el vagy tévedve...:)
    vegyük pl-nak az avatart.
    cameron megcsinálta a kameráját, amivel felvették a stereo live shot-okat.
    ha kiszivárogtatnak infókat róla, hogy hogyan csinálták meg, hogyan használják, milyen elven működik, akkor más veszi az ötletet, pl az ilm, vagy fene tudja, más nagyágyú, akinek van rá pénze, és máris másképp áll a leányzó fekvése. (áll a fekvése, hehe, jó hülyén hangzik). azt meg pláne nem értem mi köze ahhoz, hogy te unod a grafikát a titoktartási szerződésnek, vagy hogy miért baj, ha sör mellett elmondod haverjaidnak, hogy hogyan dolgoztok.