Maya
-
De amit akartam írni az a 3D scannelés, hátha érdekel valakit. :)
Szóval Ferrari 430-as Scuderia változatot kell hekkelni, és a főnök bescanneltette. Azt hittem lézeres megoldást használnak, de nem, fotókat készít a gép, és abból rakja össze azután a modellt.
Betolják a kocsit, majd az ablakokat itt-ott leragasztják nagyjából pár tapasszal (nem tudom minek, a végén úgyse látszik). A kocsit meg lefújják valami fehér habszerű takonnyal vékony rétegben, hogy teljesen matt felületet kapjanak. A tulaj mikor ezt meglátta már a mellkasát markolászta, úgyhogy a carbon részek meg a rácsok kimaradtak szinte teljesen, és a kocsi alját is hátul (pl a diffúzort) csak félig fújták le. Ezután ragasztanak fel kontroll tapaszokat a kamerának, majd nekiáll különféle szögekből kattintgatni a gép. Egy masszív kisúlyozott állványt kell elképzelni a fényképezőhöz, de egyébként egy közönséges hangárban zajlik az egész, a kocsi sincs felemelve. Több óráig (4-5) is eltart a művelet.
Csak a felét scannelik be, mert úgyis lehet tükrözni a modellt, és így olcsóbb. A különálló karosszéria-elemeket külön mesh-ekben kapjuk meg, de persze egy file-ban. A végeredmény extrém pontos modell. Ebből következően a Ferrari pajzs az oldalán pl asszimetrikus, mert lecsorgott a hab, és ahol kicsit több került fel rá, ott van pár millis hupli (nem sok). De az alsó elemek alja hiányzik, vagy töredezett (itt most 1-2 centiről beszélünk). A durván részletes modell miatt pedig nem tudsz belenyúlni, max referenciának jó, amikor azt a részt totál újratervezed.
Két csak harmadáig bescannelt kerék (nem fújták le), hátsó rész félig van meg, itt-ott a beömlő nyílásoknál cakkos a modell széle (nem mertek ide se befújni), ablakok nincsenek, csak valami pár centis maszat, rácsok nincsenek, ugye félbevágott autó: 12 milla poly, háromszögekben. Hogy ez mire jó azon kívül, hogy referenciának használod, nem tudom. Távolról nézve amúgy fasza, és a 75%-a használható is állóképhez.
Na befejeztem. :)