Maya
-
Rigid body mondjuk lehet egy kocka, amire gravitáció segítségével ráejtesz egy soft body plane lapot, és az elterül rajta, mint egy lepedő, vagy asztalterítő. Vagy egy függöny ami nem megy bele a falba, miközben fújja a szél. Egy teherautó ponyvája, ami haladás közben remeg. A víz is soft body szokott lenni, míg amin ömlik az rigid. Vagy mint a ruha az emberen: ha az ember rigid body, és a ruha, táska soft, (mondjuk nemtom milyen táska, mert mondjuk egy aktatáska is rigid). Ha a gravitáció aktív, akkor a táska mozgása attól függ, milyen feszesre húzod a szíjat, vagy pántot..
Adva van egy mozgó bicikli, aminek a csomagtartójában ott van pár kacat. Azokkal nem kell igazán törődni, mert fizikai szimulációval el lehet érni azt, hogy ha a bicikli eldől akkor ezek a dolgok maguktól szétguruljanak. Ráadásul haladás közben is mocorognak.
Szólva ha a modellezésben járatlan vagy, riggelésben járatlan vagy, textúrázásban és renderelésben is, akkor azért megnézném tényleg, milyen lesz a végső animod. Persze aztán lehet, hogy tévedek és egy Call of Duty belső videóval fog vetekedni, de őszintén szólva nem hiszem. Én kábé két és fél éve foglalkozom ezzel, de még mindig nem sajátítottam el egy bevilágítás technikáját. Hozzád hasonlóan saját animációra vágyok, de tudom, hogy legalább 10 év kell, hogy eljussak arra a szintre. De öt minimum.
Meg mondjuk, ha 15-30 perc egy képkocka renderelése, 1 másodpercbe kell legalább 24 progresszív folyamnál, akkor kiszámolod ez mennyi, mondjuk csak egy 1-1,5 perces videónál? Ehhez kell egy másik bika masina, ami neked éjjel nappal be van kapcsolva és csak renderel, míg a másikkal tudsz egyebet csinálni. Persze igen ott a batch, de ha valamit mellette csinálsz még a gépen akkor a renderidő megnő.
És akkor ott vannak még a különböző passok kompozitálása. Mondjuk még jelenleg megoldom PS-ben. De egy valamire adó animban, azért tudni kéne egy jó kompozit program, meg egyéb videós effektezős program használatát is elsajátítani. Szóval nehogy azt hidd, hogy ez olyan egyszerű, még mások által modellezett cuccokkal se.
Bár nem értem mit szenvedsz. A csontozat általában külön van a modelltől, és csak egy kódsor kapcsolja hozzá. Ha kiszedted a modellt, akkor a hozzá való riget, miért nem szedted ki? Ha meg csak módosítasz rajta felülírva az eredeti karaktert, akkor működnie kell a játékban. (Persze ezzel nem animozol csak megjegyeztem, hogy működnie kell).