Maya
-
nenene, a fényeket ne állítsad, a photometric lens shadernél van egy ilyen, hogy cm2_factor. ez egy konverziós szám a pixel színérték és a candela / m2 között. nem megyek bele részletekbe, nézd meg a maya helpet, ha többre vagy kíváncsi ezzel a lens shaderrel kapcsolatban, eléggé bonyolult és nem árt hozzá némi fotós tudás sem. cm2_factort húzzad fel 10000-re, az általában egy jó induló pont, de persze ez függ a jelenet méretétől is, ha kis jeleneted van, akkor lehet ki lesz égve teljesen, ha nagy jeleneted van, akkor meg sötét lesz. be lehet ezt lőni szépen. gammázásról már beszéltem, arra is figyelj oda.
a film iso-t vedd nullára, így csak a cm2_factorral vezérled a fényerőt (cm2_factor megfelel egy nem nulla film_iso-nak)
az f értéket állítsad valami olyasmire, amit pl egy fényképező is használ, 8, 11, 16, 22 stb. (ez az a szám, amivel az f-et elosztod) minél nagyobbra állítod, annál kevesebb fény jut be a lencsébe. szerintem egy 8-as induló érték jó lesz, aztán ha túl világos, akkor növelheted.
aztán ott van még a vignette, ami a lencse görbeségének köszönhető beesési szög különbségből adódó fényerő változást szimulálja, ez kb annyi, hogy egy sötét 'halo'-t, amolyan 'mezőt' tesz a kép keretére, amely halványul befele. én ezt a funkciót teljesen kikapcsolnám, mert utólag ps-ben sokkal könnyebben, gyorsabban rá lehet tenni, és sokkal specifikusabb tudsz vele lenni, vezérelheted a néző szemét, hoyg mi az ami fontosabba a képeden, és mi az ami nem. ha fizikailag pontos akarsz lenni, akkor természetesen használd, a manual egy 3-as kezdő értéket javasol.
burn highlights és a crush shadows nagyon fontos még, burn highlightsal tudsz value contrasztot vinni a képedbe. minél magasabb az érték, annál színesebb, élénkebb lesz a képed, picit kiégeti a specular highligtokat, míg a sötéteket megtartja.
a crush shadows pont az ellentéte, értéke növelésével sötétíted a sötét részeket, még több kontrasztot vivve a képbe. ezekkel neked kell eljátszanod, hogy mi lesz a helyes beállítás, mindig jelenet függő.
blackbody: igen, a maya light intensity legyen 1, a blackbody-val vezéreljed az aktuális intenzitást.