Maya
-
Headus UV: azért használom, mert előtte mindig az alap maya-s projekciókat használtam, és semmi mást. Most megnézem ezt az unfold uv-t is :D
Nálam a telefon már rég nem csak telefon. Legtöbbször például zenelejátszóként használom. Amikor várom a buszt, vagy csinálok ezt-azt, akkor is ezt használom (pl bevásárlólista, mértékegység átváltások, számológép, jegyzettömb, időzítő (hogy el ne felejtsek pl főzésnél ránézni a kajára), naptár (hogy ne felejtsek el évfordulókat, stb...). Erre persze lehetne mindenre külön külön dolgokat használni, de emiatt 80 dolgot kéne magammal cipelnem. Így letudom egy eszközzel. Mivel azért sms-t is elég sokat küldök (amikor pl nem tudom, hogy az illető, akinek üzennék órán van, dolgozik, vagy épp ráér), így nem mindegy, hogy mennyire kényelmes sms-t írni. Mindig le kell kötnöm magam valamivel, még a buszmegállóba való várakozás, vagy valahova való egyedül végzett séta során is kell, hogy foglalkozzak valamivel. Vihetek magammal erre az időre egy A4-es könyvet (miközben a másik kezemben egyensúlyozok egy szatyorral), vagy épp olvashatok a mobilomon. Az eddigi telómon nem volt ez túl kivitelezhető, mivel pici volt a képernyője, nem tudott csak txt-t olvasni, pici betűvel. De köszönhetően egy okostelefonnak, bármit tehetek még vele. Pl olvashatok úgy pdf-et, hogy én mondom meg, mekkora legyen a betű. tapasztalat, hogy már elég jól lehet rajta olvasni, legalábbis arra az időre, amíg kell (mégegyszer mondom buszra várva, egyedüli séta, stb közben) elég. Akkor ebben van GPS. Mondanom sem kell, hogy nem hátrány, ha pl oda tudok jutni egy adott pesti címre mondjuk GPS alapján. Vehető hozzá navigációs progi is, amivel részben kiváltható egy 50-80k-s autó gps sok tulajdonsága. Ez már XVid-et vagy DivX-et is le tud játszani, és bár nem kicsi a képernyője, természetesen nem ez a fő profilja, számomra sem. Néha játszani is szoktam (elég jó unaloműző várakozás során), és azért ég és föld a két teló közti lehetőség. Ezen full 3d-s játékok futnak, 600 MHz-es proci és dedikált 3d lapka van rajta. Vannak érdekes programok is rajta, pl Layar. Nem tesz mást, mint mutatja a kamera képét a kijelzőn, és GPS és képfeldolgozás alapján belövi, hogy mit mutat a kijelzőn, és ha valaki hozott létre róla egy ún. réteget, akkor infókat kaphatsz róla. Pl a Notre Damme előtt állsz, rámutatsz a telefonnal a templom részeire, és infókat kaphatsz róla. Sajna Magyarország hivatalosan nem támogatott ország, de lehet találni emberek által készített rétegeket itt is. A Wifi kapcsolatával suliból is tudnék netezni, 7,2 MBit-es modemje van.
Végső érvem: egy alap telefonért is ki kellene adnom 6-10k Ft-ot. Most így 30-ért van egy milliószor rugalmasabb eszközöm. Jah, az Android miatt saját programokat is írhatok, adhatok el, stb... Gyakorlatilag olyan operációs rendszer, mint a Windows Mobile vagy a Symbian, csak épp a Google áll mögötte (nem rossz érv). Bárhol csekkolhatom a leveleimet, híreket (rss-ben is akár). Ha wi-fi közelben vagyok, akkor felteszek egy skype-ot a telóra, és azon át hívok bárkit, a wifi kárára, és nem percért fizetve. A benne lévő giroszkóppal sokszor láttam már pl vízmértékként használva a telefont. Évente egyszer van rá szükség, de akkor nagyon. Ráadásul mivel netre bárhol fel tudok már lépni, ha kell, leszedem a programot. Vagy ha épp más kellene hirtelen, akkor azt. Az Android Marketen sok ingyenes progi is van (fizetősek itthonról nem elérhetőek)
Laptop: persze, cipelhetnék magammal ugyanerre a feladatra magammal egy táskányi gépet, ami magában vagy 40k-ba kerülne egy olyan, ami ezeket tudja), ami olyan 2-2,5 órán át bírja. A mobil meg elég extrém használat esetén is 1-1,5 napig. Vagy veszek 150k-ért notit, ami sok dologra jó, de ennyi pénzért nem éri meg nekem. Szóval mindezt ez a telefon is jó arányban tudja. És elfér a zsebemben.
Szóval szerintem bőven van annyi értelme (legalábbis számomra), ami miatt megéri beruházni egy okostelefonra.