Maya
  • Peetmaya
    nullával festeni a weighteket rossz ötlet, mert olyankor mayának kell kitalálnia, hogy az a csont, ami mostantól nem vezérli azt a vertexet, akkor melyik és milyen mértékben fogja. ilyeneknél szoott az történni, hogy ember weightelésénél pl nyakat hajtod le, és az orra besüllyed az arcába, vagy hajlítod a térdét és a hasa kiugrik meg hasonlók.
    fogd meg a rootodat, annak mondd azt, hogy minden egyes vertexet 100%-osan ő vezéreljen és utána a hierarchia legaljáról (ujjhegyek) indulj el a root felé (ami elvileg valahol a csípő környékén kell legyen) és fessed az egtyes csontokhoz tartozó weightet 'add' módban és szépen apránként. riggelés ezen része nem túl bonyolult, de marha sko gyakorlatot igényel és eszméletlen pepecselős munka.
    persze ez is felhasználás kérdése, de van egy másik rig módszer a mayaban, a cMuscle system. még nem próbáltam ki sose, csak láttam tutort róla, így nagyjából tudom, hogy mit, hogyan csinál, és nagyon tetszik az elv, ami alapján az egész működik. Nyilván lassabb, nyilván sokkal nehezebb a setup, de az eredmény magáért beszél. keress rá youtube-on pár maya muscle videóra és meglátod...