melyik legyen?
  • nyunyu
    #148
    Na, vettem egy ujabb P3B-F-et... 20+afa, 3 ev garival!!! Ezt adjatok ossze.
    Egy baja van, ami miatt ket gepben kell alaplapot cserelnem: a gagyi alaplapos gepben egy "os" SB16-t (kezi forrasztas, rendes, nem smd, alkatreszek :-), 1994) van, ezen meg nincs ISA slot...
    Kenytelen leszek az otthoni gepembol kibanyaszni a regi P3B-F-et, mert azon van ISA :-( Otthon meg ugysincs ISA-s cuccom...

    Szoval ennyiert kihagyhatatlan vetel, de ha ISA kell, akkor 18-ert P2B az meg a masik kegyetlen jo vetel (jumperolando!)

    Ha ehhez a 20e-hez hozzaveszem, hogy egy 600-as cele2 22e, atalakito 2e, fop32 ~3e, az tenyleg kijon 47e nettora.

    Duronos konfig: Asus A7V 3 ev garival: 40e, Duron 700 20e korul, fop32 3e : 63e netto.
    de ha beered Abit KT7-tel, akkor egy 5-ost lehet sporolni. (kb. 58e)
    Soltek KT75+ vagy mi a neverol nem tudok arat irni, az se lehet 30e-nel olcsobb... (kb. 53e)

    Szoval ez a ket lehetoseg van, ki ki vermerseklete szerint valaszthat...
    Keves penzert keves teljesitmeny, viszont 100% stabilitas, kompatibilitas, vagy tobbert nagyobb teljesitmeny, de "ezzel nem megy", "azzal sem" szivas.

    A gagyi Abit alaplapokat meg felejtsetek mar el. Egy valamiben jobb a BH6 1.1, mint a kedvenc Asusom: van rajta 83, 100 kozott +2 freki (90, 95), mig Asuson nincs :-( De ez csak annak okoz gondot, aki eleg szerencsetlen processzort fog ki.

    Abit BH6-tal szembeni ellenerveim: (rev 1.1, mivel ez van a hugomnak...)
    - nem tud szokozre bekapcsolni (eleg idegesito, amikor hozzavagy szokva, aztan ugy kell berugni egy Abitos gepet, hogy induljon...Foleg, ha a haz a foldon van es alul a kapcsolo... :-) Vagy nincs bekotve, mint a munkagepemen :-( )
    Meg egy osregi gagyi Acorp 6BX67 is tud billzetre kapcsolni, pedig az egy nagyon tre lap (ezt vagom ki a munkagepbol :-) )
    - minimalis hardvermonitor funkcioja van, meg fordulatszam szabalyozni sem tud (had szoljon a turbina, hajra...)
    - nagyon elszurtak (majdnem csunyabbat irtam...) az orajel generatorat. Az orajelek felet valami spektrum modulacioval allitja elo (ez nem volt vilagos a leirasabol...), es ezt nem minden proci szereti. Pl. a 103, meg a 112 az ilyen orajel rajta, de a 90, 95 is ilyen.
    Pl. a regi P2-300-asomat sehogy sem akarta megenni a lap, se 3x103-on, se 3x112, sem 4.5x75-on (szorzolock rulz!!! Akkor meg nem volt...) Bezzeg az Asus P2B-ben mindegyik beallitas mukodott...
    - kompatibilitas??? Abitok eleg kenyesek a belejuk dugott kartyakra, legalabbis a BX6 rev 2-es az tipikusan ilyen. Haveromnak az 5. tapegyseggel volt csak hajlando mukodni... (Elfelejtettek specifikalni, hogy ATX 2.0-es tap kell neki, amikor meg 1.1-esek voltak elterjedve...)
    Asus: nem birja a tapegyseg a billzetrol (ehhez kellett a 2.0-as ATX) bootot? Akkor ez a funkcio nem elerheto, de MUKODIK!!!
    - support? Abitnal??? Ugyan...Neha adnak ki bios frissitest... Ugy fel evente...Vagy nem.
    - leiras: mint mar irtam, a BH6 leirasan nagyon el lehet tevedni. Asusoknal az utolso jumper funkciojat is _reszletesen_ leirjak...
    - technologia: anno az Abit azert nem birt kihozni Athlon alaplapot, mert nem tudott gyartani 6 retegu nyomtatott aramkort. Asus ekkor hozta ki a K7M-et... (6 retegu...)
    6 retegu technologia: dragabb eloallitani, viszont az egyes retegekben meno jelek jobban elkulonulnek... -> stabilabb...

    Egyik haverom most dobja ki a BX6 rev 2-eset, mert berakott egy 800-as P3-at, meg +128 ramot, aztan mindig fagy. Ugyanugy 800-on, mint 936-on, de meg 672-on is.
    Ennyit az Abitrol... Kenytelen venni egy CUSL2-C-t...

    intel chipsetes alaplapokra visszaterve: amig intel a p6 architekturat gyartja, addig mindig lesz atalakito, ami belemegy a slot1-es alaplapokba... Szerintem a 0.13-as P3-hoz is lesz atalakito...

    AMD??? Kijott a tb, duron, aztan nem megy bele a slotA-ba, mert mas idozitest hasznal, mint a regi Athlon... Tul sokat valtozik menet kozben az architektura -> kis valtas eseten is hajadra kenheted a meregdragan vett alaplapodat.

    Na, befejezem a regenyirast...