Először is: nem Beléd akartam kötni, csak gondoltam én is közlöm a véleményemet a részekről. Ha esetleg tévesen veszek észre agresszív hangnemet a hsz-edben, akkor én kérek elnézést! De:
sci-fi: science-fiction
az álomkór nem annyira nagy fantáziát igénylő fikció, inkább vmi mesékből átvett valami, tudomány meg alig-alig van benne
igazi sci-fi-s részek sztem azok, ahol az időutazással, és azok paradoxonjaival foglalkoznak pl. vagy párhuzamos realitások vagy dimenziók, de ha csak az űrnél tartunk pl. az volt egy nagy sci-fis ötlet, mikor bolygót kerestek a Jaffáknak (ha jól emléxem) és egy olyanra bukkantak, amit egy másik faj már kiszemelt magának és elkezdte felégetni... aztán kiderüól, hogy nem pusztít, csak lakhatóvát teszi magának.
A sci-fi műfaj erőssége az, amikor ki tud törni az emberi gondolkodás kereti közül, de nem a misztikum irányába. Az a rész sokkal közelebb volt a fantasy-hoz, sőt inkább a sablonos katasztrófa/akciófilmekhez.
Sztem a jó sci-fi az, amelyiknek nem találom ki a végét a felénél. (Tudom, hogy ez elég szubjektív, de:) Szeretem, ha a(z eseményszál) végén azt tudom mondani: "huhh, erre nem is gondoltam"; pl: