HTML szerkesztés
-
Hello mindenki!
(Ezt valahonnét kimásoltam!)
Ebbe a részben vannak parancsok(ki vannak emelve) amiket nemtudom hova kell írni. Amit egyáltalán nem tudom az index.html. Az oldalam már készen van, tárhejet is találtam csak ez nem megy!!!!
A public_html könyvtár
vagy directory, vagy folder, kinek hogy tetszik. Egy parancs az egész:
mkdir public_html
Ellenőrizni kell az
Elérési jogok
néven ismert szörnyűséget. Arról van szó, hogy a sokak által használt és a hálózatba kapcsolt gépeken ésszerűen korlátozva van, ki mit írhat és olvashat, nehogy vicces kedvű t-boyok mások féltve őrzött állományaiba kotorjanak bele.
Mit is szeretnénk a lapunkkal? Azt, hogy mindenki olvassa, aki csak erre jár. Azt viszont nem szeretnénk, ha át is írnák, nem azért vesződünk vele. Tehát írni csak mi írhatjuk. Adjuk ki ezt a UNIX parancsot:
ls -al
Válaszként valami ilyet kell kapnunk:
total 17
drwxr-xr-x 4 jakab users 1024 Aug 11 00:02 ./
drwxr-xr-x 8 jakab users 1024 Jul 24 15:26 ../
drwx------ 4 jakab users 47 Aug 11 00:04 mail/
drwxr-xr-x 4 jakab users 3 Aug 11 00:05 public_html/
[...]
A lényeg az, hogy a három darab r és x ott legyen elszórva. Ha ez nincs így, akkor újabb parancsot kell adnunk:
chmod 755 public_html
Az index.html -- és minden "normális" állomány -- más értéket kap (nem tartalmaz x-eket):
chmod 644 index.html
Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor is kiadhatjuk, baj nem származik belőle. Ha viszont nincs helyesen beállítva, akkor bár ott van a lap vagy a kép, mégis láthatatlan marad. A beágyazott kép helyett egy kérdőjel, vagy valami egyéb jelzés jelenik meg.
Megjegyzem, azért bátorkodom itt mindig a UNIX operációs rendszert emlegetni, mert a hostok döntő többsége ezzel, vagy ennek valamely elfajzott rokonával üzemel, alapszinten tehát érteniük kell a "szóból"... ;-) (Már megint ez a jel! Mi ez? Smiley. Lesz még...)
Kész a "telek", kezdhetjük építeni a házat. Először is lépjünk be a "telekre":
cd public_html
Ha bent vagyunk, akkor a ház bejárata
Az index.html
állomány. Egyelőre legyen benne csak annyi, hogy Under construction!, azaz magyarul Fejlesztés alatt!
Lássuk!
echo "Under construction!" > index.html
Nocsak, már kész is az első lapunk. Nana! Inkább a nulladik. Ellenőrizzük a hozzáférési jogot (ls -al) és ha megvan a megfelelő számú r és x, akkor
Lécci segítsetek!