X-Men I-II-III.
-
Szolnokboy #309 Ezt a HW fórumba irtam, bocs ha kicsit hosszú lett:
X-men - Az ellenállás vége (X-men - The Last Stand)
Nagy rajongója vagyok -ha a képregényeknek nem is- a tucatképregényfilmeknek, meg ugy általában a szuperhősös témának. Ezek közül elég magasan kiemelkedik az X-men sorozat amit sikerült MA megtekintenem. Nem véletlenül irtam a mát csupa nagy betűvel tudniillik a filmet a tengerentúlon majd csak holnap mutatják be, a premier a magyarhoz képest 2 nappal késöbb van és ez azért nem kis szó egy ilyen blockbuster esetében.
A harmadik epizód nem kapcsolódik túlságosan az előző két részhez, de hőseinknek szintén egy a mutánsokat fenyegető ezúttal medicínával kell megküzdeniük. A rendező váltás szerintem nem igazán tett jót a filmnek. Talán nem meglepetés ha azt elmondom hogy ebben a részben is vannak veszteségek mind a jó mind a rossz(?) oldalon és sajnálatos módon nem igazán éreztetik velünk a készítük, magyarul a dráma ugy ahogy van kimarad. Persze ez egy látványfilm de azért a minimum szintet hozhatták volna. A másik dolog pedig az hogy sokan tévhitben élnek, mert van egy tény amit a filmek (egyik sem) nem támasztanak alá: Magneto nem gonosz ! Ő egyszerűen más nézeteket vall és más módszereket alkalmaz. A korábbi részekben elég jól eltalálták a balanszot ellentétben ezzel az epizóddal, ahol a mérleg sajnos a 'gonosz' felé billen. A történet kicsit meseszerűbb kicsit fantáziátlanabb kicsit butuskább a forgatókönyv ugyszintén, de nem vészes.
Na de mostmár nézzük a pozitivumokat. A sok uj,érdekes mutáns szerepeltetésének mennyiségét nagyon eltalálták, szerencsére nem az lett amire számítottam, hogy majd csak egy-egy villanás erejéig látjuk őket, mind-mind elegendő szerepet kapott. Van akit kicsit kiemeltek (Colossus) van akit leredukáltak (Vadóc) és van akit kiirtak többé-kevésbé a film előnyére. Vannak azért kivételek például Angyal ott feszít a plakáton Farkas mellett totálban , ennek ellenére szerepe elég csekély és szinte már-már felesleges (kis túlzással élve). Audiovizuális megvalósítás mint már említettem káprázatos, akad egy-két trükk amivel nem voltam kibékülve. Színészek hozzák a színvonalat rájuk most nem térek ki. A szinkron rosszabb mint megszokhattuk, ennél jobbat vártam, de nem baj ugy is utoljára néztem magyar nyelven.
Végszóként: Az X-ek legujabb kalandja kissé összecsapottabb és átgondolatlanabb lett de méltó folytatása a szériának és továbbra is a legjobb képregény átirat marad.
8/10
Figyelem! A stáblista végét (kb. 5 perc) mindenképpen érdemes megvárni (én is igy tettem, bár ezért meg kellett küzdenem az akaratos mozis jánykával aki akár az élete árán is ki akart tessékelni a teremből, mondván nincs plussz jelenet a stáblista végén. Márpedig de! ) mert , igaz csak 3 szó hangzik el de azok annál fontosabbak és talán egy esetleges folytatást is előre vetít. Szóval várjátok meg, akárki akármit mondd !