-
Srácok, nem tudom volt-e már róla szó, de leírok egy problémamegoldást a wide képernyőkhöz kapcsolódóan. Mivel elég sokat szívtam vele, hátha megspórolok másnak egy kis időt/fáradtságot.
A napokban ment a BlizzCon, és kedvet kaptam a WC3-hoz, mint a WoW előtt utoljára kiadott játékhoz. Egyszer régebben már nekikezdtem, de egyéb elfoglaltságok miatt abbamaradt. Szerintem ez egy nagyon jó játék, nem annyira csilivili, mint a mai társai, de mai napig megállja a helyét a grafika, sőt szépnek mondható (köszönhető a nagyon stílusos kivitelezésnek), de játékélmény szempontjából azóta sem jelent meg jobb RTS (majd talán a SC2, de az egy másik történet...).
A rövid bevezető után a lényeg: 22"-es 16:10-es monitorom van, és itt kezdődtek a problémák. A játék maga nem támogatja ezt a képarányt, sőt a maximális felbontás (1280x1024) is elmarad a monitorom natív felbontásától (1680x1050). Hiába a játék megjelenése óta eltelt 7 év...
A felbontás problémáját meg lehet oldani a következő módon:
START / Futtatás / regedit / HKEY_CURRENT_USER / Software / Blizzard Entertainment / Warcraft III / Video
Ezután két értéket kell megváltoztatni (DECIMÁLIS módban):
- reswidth
- resheight
Az első érték a "szélesség", a második a "magasság" kívánt képpont értéke. Pl. ha 1680x1050-re akarjuk beállítani a felbontást,
reswidth = 1680
resheight = 1050
legyen!
Sajnos ez a beállítás még nem oldja meg teljesen a technikai problémát, ugyanis a játék felbontástól függetlenül 4:3 képarányban, teljes képernyőn jeleníti meg a képet, így torzított képet kapunk széles képernyőkön. Erre is van megoldás olyan módon, hogy a felbontás marad, a képet 4:3 arányra hozzuk, és a monitor két szélén fekete (üres) terület lesz. Szerintem ez a legjobb megoldás, a két fekete "csík" kevésbé zavaró, mint a torzított megjelenés.
4:3 képarányra megoldás:
Innen le kell tölteni a WideCraft nevű progit, kicsomagolni, majd elolvasni a TXT-t. Ebben benne van, mi a teendő. A WideCraft-al történő indításkor marad a beállított felbontás, de immár középre igazítottan, helyes képaránnyal jelenik meg a játék.
megjegyzés: Windows 7 (64bit) alatt futtatom a játékot, a legújabb (1.24a) patch-el, és minden tökéletesen működik.