-
Grenzjager #967 A Rubicon történelmi
folyóirat a hatvanas évek világát felidéző számában a Ferencváros hajdani válogatott labdarúgójának III/III-as jelentéseit közölte
Adta: Nemere
Vette: Szendrő Sándor r. alez.
Idő: 1968. 01. 11.
Hely: "Vásári" T-lak
JELENTÉS, Budapest, 1968. január 15.
"Angliai, liverpooli mérkőzésünk alkalmával különösebb esemény nem történt. A játékosok körében csak a mérkőzés problémái merültek fel. »Szegfűről« közben annyit tudtam meg, hogy valószínűleg gebines üzletet kap, és a feleségét pedig elhelyezik dolgozni.
Tudomásom van arról, hogy »Szegfűvel« kapcsolatban olyan vélemény alakult ki több játékosban, hogy ő besúgó, aki értesüléseket ad egyes dolgokról. Ez akkor kezdődött, amikor a New York-i torna után, hazafelé utazáskor Amszterdamból Budapestet felhívta. A játékosok azt hitték, hogy ő illetékes szerveket informál, és a későbbiek folyamán a »Hóvirág« ellen való eljárást is ennek tulajdonították. Azóta a viszony feszültté vált egyes játékosokkal.
A Szombathely-FTC mérkőzéssel kapcsolatban a következőket szeretném jelenteni: a mérkőzés előtti napokban felkeresett a lakásomon a Haladás vezetősége részéről az egyik vezető, és felvetette, úgy tudja, hogy a Komlónak a Dózsa átadja a pontokat, nem lehetne-e megoldani, hogy az FTC hasonlóan járjon el, és ezzel esetleg a Haladás bent maradjon az NB I-ben. Én megemlítettem, hogy nem vagyok illetékes ebben dönteni, mert valószínű, nem is utazom le. Beszélek a fiúkkal, és hívjanak majd fel telefonon. Ezután megemlítettem a játékosoknak, hogy mi a véleményük az ajánlatról (vezetőknek erről nem beszéltem). A játékosok azt mondták, benne vannak, ha adnak 10 000 forintot fejenként. A mérkőzés előtti napon felhívtak Szombathelyről telefonon, és közöltem ezt a feltételt, és Szombathelyen vegyék fel a kapcsolatot a játékosokkal.
Ennek alapján 110 000 forintot kaptunk, és ezt a játékosok között szétosztották.
Külföldi utam során nem találkoztam »Rezedával«, így nem is tudtunk érintkezésbe kerülni.
Tudomásom szerint a felesége időnként jár Magyarországra. Vele kapcsolatos feladatokat a további megbeszélések alapján hajtom végre."
Nemere
Értékelés: "Nemere" feltárta őszintébben, mint legutóbb, hogy a Szombathely elleni mérkőzésen vele tárgyaltak, ő közvetített, amelynek alapján 110 000 forintot kaptak a játékosok. A Szegfű-üggyel kapcsolatban is őszintébben mondta el a történteket. Új tényező a Hollandiából történt telefon, amelynek alapján a bizalmatlanság elindult a csapaton belül.
Intézkedés: A tényállásról tájékoztatni kell a BM illetékes szervét és a Budapesti Pártbizottságot.
Feladat: Most Mexikóba megy, utána márciusban találkozunk vele. Ellenőrzési feladatot dolgoztunk ki "Nemere" számára.
Dr. Szendrő Sándor r. alez.