-
Nemzeti Sport: Lila vadász, méla lesen
Saskőy Szabolcs: "Nem hibáztam!"
Valahogy vonzza a drámai végkimenetelű, zűrös meccseket. A 35 esztendős Saskőy Szabolcs több olyan találkozón bíráskodott, amelynek igencsak intenzív utóélete volt - csakúgy, mint a vasárnapi derbinek.
Tudom, hogy visszanézte a mérkőzést, ezért kérdem: látva a felvételt, hogyan értékeli teljesítményét?
- Először is hangsúlyoznom kell, nagy segítség volt a számomra, hogy erre a meccsre külön MLSZ-ellenőrt delegáltak Margitai Zoltán személyében, aki nemcsak a pályán történteket, hanem a lelátói eseményeket is figyelte. Én így a meccsre koncentrálhattam, nem kellett azzal foglalkoznom, ki mit üvölt a nézőtéren.
Szóval, elégedett magával?
- Úgy érzem, nem okoztam csalódást. Óriási megtiszteltetésnek éreztem, hogy rám bízták a rangadót, és visszanézve a meccs felvételét, nyugodt lelkiismerettel kijelenthetem: nem hibáztam. A Fradi tizenegyese egyértelműen jogos volt, még az újpestiek sem reklamáltak.
Miért kellett hat percet hosszabbítania?
- Emlékezzen csak vissza, hogy két ferencvárosi, Leandro és Laczkó összefejelt, s akkor jól láthatóan felmutattam, hogy három percet hosszabbítok. További három perc pedig azért volt szükséges, mert ennyit állt a játék.
Biztos benne, hogy jól döntött, amikor megadta az Újpest második gólját?
- Most nagyon őszinte leszek: a második újpesti találatnál kiszaladtam a partjelzőmhöz, mert magam is úgy láttam, hogy Rajczi Péter lesen volt, ám Kovács Péter asszisztens azt mondta, az újpesti csatár egy vonalban volt a labdával, s mivel az az ukáz, hogy a támadófutballt segítsük, jogosan engedtük tovább az akciót. Hangsúlyozom, Rajczi Péter a labdával volt egy vonalban.
A meccs végén majdnem tömegverekedés tört ki a pályán. Ön ekkor csupán Kovács Zoltánnak mutatta fel a piros lapot...
- Ezt is többször visszanéztem, és azt hiszem, jól döntöttem, hogy Kovács Zoltánt kiállítottam, a meccset pedig lefújtam. Ezzel akadályoztam meg a nagyobb botrányt! A találkozót követően egyébként senki egy rossz szót sem szólt hozzám, sem a lelátóról, sem a játékosoktól nem kaptam kritikát. Ez számomra egyértelmű jel: jól bíráskodtam.
A labdarúgás szabálya szerint a leshatár (ami mögött nincs les):
- a felezővonal
- a labda vonala
- az utolsó előtti védőjátékos vonala.
Kovács Zoltán lövésénél az utolsó előtti védóátékos (Sorín Botis) messzebb volt az alapvonaltól, mint a Rajczi Péter, így az újpesti csatár lesen állt a rúgás pillanatában.
Nemzeti Sport: A pokolban - a mennyben