• DONGUBA
    Tököli a Bundesliga II-be igazolt
    2004. július 09. 19:30:04
    Egy plusz egy évre szóló megállapodást írt alá pénteken Tököli Attila az 1. FC Köln együttesével. A Ferencváros válogatott csatára vasárnap, a csapat svájci edzőtáborában csatlakozik a német másodosztályú együtteshez.

A szerződéskötést követően Tököli Attila a megállapodás létrejöttének körülményeiről, és az elmúlt időszak történéseiről árult el néhány fontos részletet az ftc.hu weblapnak.

- Nem volt könnyű meghoznom a mostani döntésemet, és csak remélni tudom, hogy helyesnek bizonyul majd választásom, miszerint az elkövetkező két évben az 1. FC Köln csapatában futballozom majd. Rendkívül változatos, és izgalmas két évet töltöttem a Ferencvárosnál, melynek során nagyon sok tapasztalatot gyűjtöttem, és rengeteget tanultam. Különösen az elmúlt fél évben történt velem kapcsolatban számos olyan dolog, amikről a nyilvánosság előtt nem szeretnék beszélni egyelőre, de amelyek alapvetően befolyásolták mostani döntésemet is. Voltak olyan emberek, akik a Ferencváros nevével a szájukon keltek és feküdtek, de minden érdekelte őket, csak a Ferencváros nem. Ezek az emberek próbáltak megbélyegezni, és lehetetlenné tenni ennél a klubnál, de azt hiszem nem érték el céljukat. Ez egy hosszú és csúnya történet, amiről most annak ellenére sem szeretnék beszélni, hogy döntésemet alapvetően befolyásolta.

Szeretném viszont megköszönni a szurkolók ragaszkodását, és azt a sok marasztaló szót, jókívánságot, amit az elmúlt időszakban is kaptam. Ha távozásommal esetleg csalódást is keltek most sokakban, remélem, hogy lesz lehetőségem a pályafutásom során még visszatérni az Üllői útra, és magamra húzhatom majd a Fradi mezét, mert továbbra is tartom, hogy Magyarországon nem szeretnék más csapatban szerepelni. Az elmúlt hetekben megkerestek magyar csapatok is, volt olyan, amelynek invitálásán alaposan meglepődtem, de mindenkinek jeleztem, hogy még beszélgetnünk sem érdemes, mert itthon nem szerződök máshova. Velem kapcsolatban évek óta téma egy külföldi szerződés lehetősége, de mostanáig mindig voltak olyan tényezők, melyek visszatartottak. Az elmúlt fél évben történtek után viszont eldöntöttem, hogy megfelelő ajánlat esetén biztosan külföldön folytatom.

Furulyás Jánossal több alkalommal egyeztettünk, és egyszer négy órán át tárgyaltunk, beszélgettünk. Rendkívül jólesett az a törődés és figyelem, amit tőle kaptam. Tudom, hogy nagyon szerette volna személy szerint ő is, ha maradok, és jólesett a bizalma, de több olyan külföldi ajánlat is érkezett, melyek egyértelművé tették, hogy nem a Ferencvárosban kezdem el a következő felkészülést.

Egy görög megkeresésen kívül egy prágai első osztályú csapat és az 1. FC Köln egyaránt rendkívül korrekt és vonzó ajánlatot tett le elém. Mindkét utóbbi klubnál jártam az elmúlt napokban. Kölnben és Prágában is részt vettem orvosi vizsgálatokon, és mindkét helyen találkoztam a vezetőkkel, akik elmondták, hogy hónapok óta figyelnek, és meglepetésemre szinte mindent tudtak rólam. Kölnben ráadásul Wolfgang Overath és Huub Stevens számos külföldön, és Magyarországon dolgozó szakember rólam alkotott véleményét is ismertette velem. Miután mindkét csapat ajánlatát megismertem döntenem kellett, hogy a nemzetközi kupában is érdekelt Prága, vagy a 2006-ban vb színhelynek számító, de most másodosztályú Köln ajánlatát fogadom–e el. Több számomra fontos ember véleményét is kikértem a döntés előtt és végül a Köln mellett tettem le a voksomat. A kölnieket választottam, mert így hetente legalább 25 ezer ember előtt játszhatok, és a kölni körülmények, valamint a klub vezetőinek irántam tanúsított figyelme és bizalma is meggyőzőbb volt. Huub Stevens edző ragaszkodott hozzám és mindannyian azt mondták, hogy szükségük van rám az első osztályba való visszajutáshoz. Ezért is szerettek volna mindenképpen két évre szóló megállapodást kötni velem, mert a második szezonban már az első osztályban kellene segítenem őket.

Nagyon jólesett, hogy amikor még csak tárgyaltunk a szerződésről, már minden követ megmozgattak azért, hogy a hosszú ideje sérült lábfejem mielőbb rendbe jöjjön. Két orvost is megkértek a rövid megbeszélések alatt, hogy lássák el a sebet, ami eddig nem a megfelelő ütemben gyógyult. Sokat számított, hogy miután Kölnben nem tudtunk minden részletet tisztázni, eljöttek utánam Budapestre is, és itt beszéltük meg többek között azt, hogy 55-ös mezben játszom majd náluk is. Félretették nekem ugyan a náluk nagy becsben tartott 9-est, de az 55-ös már nagyon a szívemhez nőtt, ráadásul mindig emlékeztet majd a Fradira is. A 55-ös mezszám használatát egyébként annak ellenére lehetővé tették, hogy a Bundesligában általában nem adják ki a nagyobb számokat. A 10-esben egyébként az a Lukas Podolski lesz a csapattársam, aki 19 évesen az EB-n mutatkozott be a német válogatottban. Tudni kell még róla, hogy a Bundesliga legutóbbi szezonjában tíz gólt szerzett, ezzel ő minden idők legeredményesebb 20 éven aluli játékosa a ligában.

Fontos volt persze nekem még az is, hogy a kölni vezetők kérésemre megígérték, hogy lehetővé teszik, hogy a Ferencváros egyik hazai mérkőzésére hazajöhessek majd, és méltóképpen elbúcsúzhassak az itteni közönségtől. Bízom benne, hogy jó döntést hoztam, és hogy Németországban sikeresen folytathatom majd pályafutásomat. Kétszeres kupagyőztesként és magyar bajnokként búcsúzom a Ferencvárostól, és a búcsú pillanatában csak a szépre akarok emlékezni. Szeretném megköszönni mindazoknak a segítségét és bizalmát, akik jó szívvel voltak irántam, és ezúton szeretném felajánlani valamennyi ferencvárosi szurkolónak a segítségemet arra az esetre, ha kilátogat Kölnbe. Az Üllői úton ismert lesz internetes elérhetőségem, melyen bárki megkereshet, és minden tőlem telhetőt megteszek majd azért, hogy a Kölnbe látogatóknak segíthessek, ha igénylik. Remélem, hogy minél hamarabb és minél több ferencvárosi szurkolóval találkozhatok majd az 1. FC Köln mérkőzésein.