-
Megérkezett tegnap a Kindle 3-as könyvolvasóm.
Amikor ismertető írására vállalkoztam, akkor még nem tudtam, hogy ilyen nehéz feladatom lesz.
Hogy miért is? Mert egy beszámolónak elfogulatlannak kell(ene) lennie. Nálam viszont megszűnt az elfogulatlanság, mert bizony ez szerelem lett első látásra, ezzel válaszolva azon mély filozófiai kérdésre, hogy „Van-e szerelem első látásra?”.
Igazából száraz, tényszerű beszámoló van róla bőségesen a neten, tele szuperlatívuszokkal, amelyek nagyjából hiteltelenné is teszik őket a kétkedők szemében. Azért kicsit csapongva, de megpróbálom visszaadni az élményeimet.
Először is én csak és kizárólag könyv olvasására vettem, éppen ezért nem érdekelnek olyan sallangok, mint a benne levő web-böngésző, mp3 lejátszó. Ilyesmikre nekem külön készülékem van, ezért nem érdekelnek. Nos a LÉNYEG! Az olvashatóság, papír érzet, betűk metszése, olvasási élmény, szóval a lényeg. Na az egyszerűen lenyűgöző.
Az amazon legnagyobb előnye, ebben az esetben a hátrányára válik, nevezetesen az, hogy csak interneten keresztül lehet rendelni. Ugyanis ezt a készüléket egyszerűen kézbe kell venni és többet le sem tudod tenni. Tehát ha ezt boltban árusítanák, ahova bemész és kézbe veszed, akkor még a mostaninál is jóval nagyobb sikere lenne és vinnék mint a cukrot. Rakhatnék én most fel fényképeket a képernyőjéről, ugyan teljesen felesleges. Fényképező már ront az élményen, aztán ezt a képet megnézed egy lcd képernyőm, bahhh, blaszfémia lenne. Ilyen képek vannak a neten százszámra és mutatnak egy műagyag vackot a sok száz közül. Ezt bizony látni kell a két tulajdon szemünkkel, mert képek és szavak nem adják vissza az élményt. Óvatos beszámolók azt mondják, hogy sokkal jobb a a képe mint egy átlagos olcsó nyomású könyv képe. Persze ezt csak azért írják, mert nem merik leírni, hogy a legprofibb minőségű fényes, hófehér lapra nyomtatott, tökéletes metszési, koromfekete tintával nyomott, igéző fontkészletű nyomtatványokkal is bizony felveszi a versenyt, csak ott tudod, hogy papír amit fogsz és nézel, itt viszont igazából azt sem tudod, hogy ez micsoda. Na persze, tudom elektronikus papír, na de hogy az mifene lehet, azt nem tudom, csak látom és ámulok. Egyszerűen igézi az embert, hogy gyere és olvass el és ezután ugyan mindegy, hogy a legizgibb krimit olvasod rajta vagy a lenin összest, mert szuggerál téged és te olvasni AKARSZ, ez itt a lényeg.
Egyedüli negatívumának a képernyő méretét szokták megemlíteni. Akik ezt megteszik, azok elfelejtik, hogy ez a készülék bizony kétféle képernyő méretben létezik. A kindle 3 az 6 colos, míg a Kindle DX közel 9 colos, ami már mindenkit kielégít. Ja, hogy a DX 100 ropi felett van? Ha nyafogsz, akkor bizony áldozz többet az élményre. Egyébként megnyugtathatok mindenkit, hogy a 6 col tökéletesen elég és amikor olvasol észre sem veszed a méretét.
Azért szenteltem ilyen hosszú részt a látványvilágnak, mert egy könyv olvasónál ez a LÉNYEG és minden más n-ed rangú. Ja persze van benne wifi is, na de ki a pöcsöt érdekel... Alig tudsz felsorolni valamit amiben nincs, le van ejtve. Rendelhetsz is rajta keresztül az amazonról könyvet, na persze, de azért már mindenki lewarezol megérkezése előtt több ezer könyvet a netről, amit usb keresztül rá tölt.
Én mostanában klasszikusokat olvastam. Ahogy vénülök egyre jobban bejönnek, talán azért, mert most már igazán értem őket. Tegnap belekezdtem Mikszáth Fekete városába. Feléig le sem tudtam tenni. A képernyő legalján százalékos formában mutatja, hol jársz a könyvben. Az új firmware frissítéssel – amit egyébként automatikusan megtesz, ha a wifi be van kapcsolva és talál egy szabad pontot – már oldalszámokat is mutat, szóval ha valakinek ez hiányzott a mennyei boldogsághoz, akkor üdvözülhet.
A készülék könnyű, dobod jobb kézbe, teszed bal kézbe, fogod két kézzel, akkor is könnyen tudsz lapozni, mert mindkét oldalára raktak lapozó gombot nagy rutinosan.
Kicsit szomorú vagyok, mert gigantikus hagyományos könyvtáramra máris kicsit másképpen nézek. Hétvégén néhány könyvet már el is kezdek feltolni a vaterára. Helyhiánnyal küszködök ezen a téren mint már említettem, de az igazi ok, hogy csökkent némelyik kötetem iránt az érzelmi kötődés. Bizony megvan nagyon sok könyv elektronikus formában. Ez persze csak a regényekre vonatkozik, hiszen egy szép színes lexikont, szakkönyvet, azért nem tud pótolni. Bár már tervben vannak színes e-papíros készülékek tervei is, de nekem az olvasást csakis regényt jelent fekete-fehérben. Mindazonáltal úgy érzem, hogy a hagyományos könyvek elkezdenek átértékelődni. Na persze nem hallnak ki, csak megváltozik a jelentőségük. Értékesebbek lesznek a minőségi kiadványok, a kemény táblás, remek papírra nyomott, igazán elit könyvek és a hitvány kiadványok egyszerűen eltűnnek. Ami szerintem nem is baj.
Remélem a lényeg kirajzolódott előtettek ezután. Ha érdekel benneteket a téma, akkor olvassatok el néhány tényszerűbb beszámolót. Ott megtudjátok milyen a wifi sebessége, meg hogyan lehet betűméretet állítani, meg egyesek hogyan bújnak az ágyba vele a párjuk helyett :)
Axon