-
Hű, merlin... pedig te általban okos dolgokat mondasz... XD
az mkv a Matroska konténer kiterjesztése.
nem kodek(köze sincs hozzá), csak konténer (mint az ogm, vagy az avi)
mkv-ban tárolhatsz többféle kodekkel tömörített anyagot is, lehet az DivX, Xvid, mp3, ogg, ac3, dts, és többek között H.264 is(ami az általad említett nagy teljesítményű kodek, amit a HD filmek esetében annyira szeretnek:D (bár igazából az is csak egy szabvány... a legkedveltebb H.264 kodek az ingyenes x264, warezban ez szinte kizárólagos))
mkv talán csak a windows-os kodekeket nem szereti (wmv-ben ami van, meg a VC1 (ami meg a HD-s wmv-ben van))
Pár apróság, miért olyan közkedvelt az MKV:
-Annyi "mindent" rakhatsz bele, amennyit csak akarsz. Audiosávok, feliratok, akár több videosáv is...(stereocopy opcióval még 3D-s filmeket is akár... bár megjelenítő még nincs hozzá, de a konténer tudja:D)
-jól kezelhető, chapterezhető, beállíthatod a default sávokat, ilyenek. pl lehet neki neállítani olyat is, h miylen felbontásban, vagy milyen aránnyal játssza le a filmet.(én pl letöltöttem egy hibás filmet.. 16:9-es film át volt alakítva 4:3-ra.. de torzan.. így simán javítottam:D)
-van hozzá egy remek kis program a matroskától. "mkvtoolnix" a neve. parancssoros, de van hozzá GUI is(mkvmerge a készítéshez, illetve mkvextractgui a kicsimagoláshoz(ezutóbbit külön kell beszerezni, nincs benne az mkvtoolnixben(de ha szeretsz gépelgetni, akkor nem is kell:D)))
ezzel a kis tool-lal pofonegyszerűen készíthetsz, ÉS VÁGHATSZ mkv fileokat. mindez ingyen!
lehet helyre rakni az audiosávokat, ki-be-tenni feliratokat, és mindenféle egyéb mókás cucc..
pl, ha belehúzol egy avi-t, akkor automatikusan kiszedi belőle a sávokat. ogm-el detto megcsinálja.
lehet vele könnyedén fileokat darabolni, egyesíteni..
Használod pár hétig, és utána elképzelhetetlennek tartod, h hogy is használhattál valaha avi konténert használtál:D
Hibái:
-bár szinte minden értelmes lejátszóprogram ismeri(GomPlayer, KmPlayer, VLC), a windows media player nem.... (ahhoz kell egy Haali Media Splitter nevű kis extra)
-asztali lejátszók közül sok nem ismeri.