Azért ezzel leállnék vitatkozni egy kicsit, ha nem baj: kb. 2,5 éve vettem meg az X-Fi Xtreme Music kártyámat, azóta kb. 3 gép lett kihajítva alóla :D, szóval meg vagyok vele elégedve, nem véletlenül vándorolt át minden gépbe. Amit kihangsúlyóznék, hogy abszolúte zajtalan és lényeges hangminőségi ugrás volt egy Audigy 2ZS után, pedig elég közepes hangfal-szettel rendelkezem (Inspire P5800). A kártya lelke, a DSP pedig nem a 6 éves EMU10k2-es, hanem kb. a 10x erősebb 20k1-es (illetve az új PCI-E modellekben már 20k2-es van), amiben eszméletlen erő van.
Sajnos most jön a sötét oldal, amiben igazat kell adnom neked, hogy sajnos a driverekkel tényleg nagyon sz*rul áll a Creative, nekem mondjuk szerencsém volt, mert a játékok/filmek/zenehallgatás-nál semmi problémám nem volt, eszméletlenül jól szól a kártya, a felújított CMSS meg kis túlzással 5.1+-et varázsol a sima sztereóból. Viszont hangszerkesztésnél már jöttek elő idegesítő problémák: pl. a MIDI-n még mindig nem működnek az Aux3-4 Effektek (ezt 2,5 éve nem sikerült orvosolniuk) vagy az ASIO-nál az 1ms késleltetésnél eléggé pattog a hang, úgyhogy kénytelen az ember legalább 2ms-os latency-t használni.
Szóval a kártya egyáltalán nem sz*r, csak a támogatás az, de azért én reménykedem, hogy egyszer lesz tökéletes driver (mégha 3rd party is). Inkább az a probléma, hogy nincs nagyon alternatíva a hangkártyák között, én legalábbis nem sok ilyen 2 az egyben kártyáról tudok, ami jó zeneszerkesztéshez is és játék/filmezéshez is.