• Axon
    Na apuci meglepte magát az eee pc-vel. Na persze először apuci egy 15 éves távolkeletivel szerette volna magát meglepni, de ebbe anyuci nem akart beleegyezni. Így maradt a kis laptop.
    Nem hittem volna, de ez is szerelem lett első látásra. Ez a kis játékszer pont olyan amire mindig is vágytam. Kicsi gyors és mindennel fel van szerelve. Különösen örültem a beépített wifi-nek és a webkamerának. Sokáig keresgéltem, de nem találtam benne konzolt (itt lehet linuxban karakteresen parancsokat osztogatni). Aztán a filekezelő menüjében megtaláltam egy konzol parancsot, ami alapból le volt tíltva (szürke volt a színe is). Aztán a filekezelő beállításainál ki lehetett tenni a konzol ikonját, ami ezután már működött. Szerencsére tényleg van benne telepített konzol, így már vallatóra foghattam a rendszert. Óriási meglepetésemre van benne total commander is, meg még egy sereg program, aminek alapból nincs ikonja a főmenükben. A rendszer asus eee disztibúciónak mondja magát, de kis nézelődéssel kiderítettem, hogy ez bizony debian disztrib. Mondhatni a legjobb hír. az előző notimon is debian volt. Ablak kezelő icevm (szintén ez van a másik laptopomon).
    Remek, hogy van neki memóriakártya olvasója, amivel könnyedén ki lehet egészíteni a 4 gigás háttértár méretét, amiből 2,5 gigát elvisz a rendszer és 1,5 giga marad nekem (bár ez egyelőre bőven elég. Elsődleges feladata olvasás (tanulás) és python programozás. Szintén meglepi, hogy a python interpreter is alapból rajta van, így szinte semmit nem kell rá telepítenem.
    Rátettem a gramm pontos digitális konyhai mérlegünkre. először 899 gramm-ot mutatott, majd 2 másodpercnyi bizonytalankodás után átbillent 900 grammra. Ezt a laptopot bizony patikamérlegen tervezték.
    Ja! A lényeget ki ne hagyjam. Van rajta passziánsz is :-)