-
Jó akkor elölről. (amúgy Merlin is ezt mondja)
Képzeld el a saját géped úgy, mintha egy FTP server lennél. (vagy emailserver, mind1)
Ha valaki szeretne valamit csinálni a gépeden, akkor ahhoz be kell lépnie rá. Bejelentkezni.
Ezt csak akkor tudja megtenni, ha előbb regisztrál nálad. Na itt most ilyen nincs. NEKED kell őket regisztrálni.
Tegyük fel, hogy nálad a rendszer:
A - Te géped
B - barátnőd/feleséged gépe
C - lakótársad gépe
D - szomszéd gépe, de ő is benne van a LAN-ban.
Ez a négy ember szeretne hozzáférni a gépedhez. Mivel regisztráln nem tudnak, neked kell létrehoznod egy felhasználói fiókot a gépeden("A"-n) a nevükkel. (érdemes ugyanazt a nevet adni, amit a saját gépükön is használnak ahogy azt Merlin is írta a #23739-es hozzászólásában).
Mindenkinek létrehozol a gépeden egy felhasználói fiókot, és egy jelszót.(ezeket persze az érintetteknek meg kell adni).
Amikor ők a hálózaton majd a te gépedre rálépnek a windowsos filemegosztó protocol segítségével, akkor a géped bejelentkezési adatokat kér majd tőlük. Megadják, amit adtál nekik, ez alapján a TE géped "A" tudja majd, ki lépett be rá.
Most jön a másik fele:
Amikor megosztasz egy könyvtárat ott be tudod állítgatni, hogy kinek milyen jogai legyenek rá. Pl a barátnőd "B" írhat olvashat a mappából, a lakótársad (aki amúgy lehet akár a barátnőd öccse mondjuk) "C", na ő csak olvashatja a mappát, mert nem bízunk benne.
A szomszédnak meg ehhez mondjuk semmi köze "D", akkor ő olvasási jogot se kap.
XP esetén Merlin leírta a megoldást.
Vista esetén Jobb klikk, Tulajdonságok/Megosztás alatt a Speciális megosztás gombra kattintva megtalálod a megfelelő beállításokat.
De mint említettem... a számítógéped csak az alapján tudja azonosítani a júzereket, hogy a SZERVER-számítógépen rajta vannak-e (be vannak-e regisztrálva).
Vagyis aki nálad a gépen nincs fent, az nem kaphat jogokat.
Pl, mior belépsz a freemail-re, ott minden felhasználónak van fiókja, azt mind a server tárolja.
de pl a "ketteskén" csak 1 fiók van, mindenki azt használja.
Na persze lehet az egész még bonyolultabb:D Pl ha a barátnőnek is vannak megosztott cuccai, akkor ő is server:D
Azért jó a windowsos filemegosztás, mert ezt az egész server/kliens kapcsolatot jól elrejti a felhasználó szeme elől, hizs könnyű beüzemelni 2 gép között. De a finomhangolsához picit érteni kell hozzá.
Ami fontos: Azzal, hogy kifejtettem a véleményem, még nem biztos, hogy amit írtam igaz. És ezt így sosem próbáltam ki(barátnőm a saját felhasználói fiókom jelszavát tudja), máshol meg csak működés közben láttam, nem telepítéskor.
De hát Merlin is csak ezt írta:
"fel kell venni x felhasználót, jelszavakat adni nekik, majd azokat berakni a megosztott eszköz/mappa jogosultjai közé."
Mindenesetre remélem sikerült segítenem.
Barátsággal:
Taky