-
Mikor a barátnőmnek akartam memóriát venni érdekes dologba botlottam.
1 giga ddr1 marha drága.(10k körül)
netes aukción eladtam a régi alaplapját procistul, meg a ramot(3ghz-es celerom volt alaplapostól 13-ért ment el, a ramokat meg (2*512)2500ft/db áron adtam el.
Lett 18k-m. Hozzácsaptam a 10-est amit alapból ramra szántam. Az 28k.
Abból vettem 2*1Gb DD2-t(4500/db) Maradt 19k. Vettel valami szar Asrock alaplapot(de nforce6-os vagy 7-es:D) 10k-ért, meg 14-ért egy 4200+-os Atlon X2 64-et.
5-el ugyan drágábban jöttem ki, mint reméltem, de cserélve lett szinte az egész konfig.
(és azért a Celeron - Athlon külnbség is erősen meglátszik. Úgy futnak a HD filmek, mint az álom).
(azért 2 szerencsém volt. 1. eleve PCIE-s volt a gép, videokarit nem kellett cserélni. 7600GS nem rossz még:D 2. Gigabyte alaplap volt a régi, könnyű eladni(ma már tapasztalat alapján bízom az Asrock-ban. tényleg jók...))
Ha eleve megvan a ram, akkor azt teszel amit jónak látsz(persze lehet majd teszteket futtatni).
De ha nincs még meg, akkor szerintem nem érdemes megvenni. Nem fogod észrevenni. Nem abban a gépben.
Felesleges pénzkidobás. (bár tapasztalataim alapján abban jó vagy:D)
Mindenesetre ne aggódj, nem foglak leszólni, ha megveszed, mert ez nem egy egyértelmű dolog. De ha már kérdeztél: Én nem adnék ki 5k-t ilyenre.
(arról már nem is beszélve, hogy vásárlás előtt mindenképp teszteld mindhárom ramslotot. a régi 3-slotos DDR-es alaplapoknak volt egy olyan sériabugja, hogy a 3 közül az egyik slot nem volt az igazi. Én régi gépemen pl 3 slot volt, de 1 nem működött. lefagyott a gép sokszor ha volt benne ram.(de olyan is volt, csak csak az egyik rammal nem ment... azt a másik slotba kellett dugni:D fura egy helyzet, sose fogom érteni.
Bár az én alaplapom még az elő-DDR korszakból volt, ott nem volt még dualchannel.)
Az elején levő listát meg ugye azért írtam, mert:
Egy jó alaplap ma kb 9-10k. Proci 14-15k. Ram kb 10k.
videokari meg... változó, de kb 20-tól.
az 25+20(videokari).
Érdemes elgondolkodni, hogy nekem mennyi lenne rá, és mennyiért menne el a régi cucc.
Alaplap+porci+ramok.. hát.. 15-20 körül(20 ha nem celeron vagy sempron, de inkább számolj 15-el)
Videokari meg (mivel AGP ha jól tudom. vmi 2600-as asszem) talán 10-15(talán 15... de számoljunk 13-mal)
Akkor sacc/kb 28-ért elmegy a régi gép.(ha működik)
10-15 ezer ft-os ráfizetéssel meg kapsz egy olyat.... hogy röhögsz azon, hogy 5k-ért ddr1 ramot akartál venni.....
(ja és 20-ért már olya videokarit számoltam újnnét, ami dx10.1-es, nem dx10-es....
Sapphire Radeon HD 3650 512M DDR2 PCI-E DUAL DVI-I / TVO LITE 2 év gari 13 640Ft+áfa)
a ramok eleve 800mhz-esek azok futnak dualban.(2*1giga) a proci 14k-ért egy athlon x2 64 4200+ (hogy értsd: kétmagos, kb 4.2 ghz-nek megfelelő, 64 bites.) hozzá egy oclsóbb nforce-os alaplap.
úgy fut rajta minden, hogy csak nézel:D
Reklám helye:
én a teszvesz.hu-n adtam el régi cuccaim. a PC-bontóban aszonták adnak érte 7 ezret.... b***ák meg. eladtam 13-ért:D
De ha tudsz valami emberkét aki olcsó gépet keres, akkor neki is el lehet passzolni.