33675

• Axon
    Ezt igazán jó lenne beszerezni.
  • csgj
    Na, hát a Wichernél gyorsabban tölt, és nem akad a pályarész betöltése után. Eddig ugyanis úgy volt, hogy miután nagy sokára betöltötte az új területet, odakint még úgy akadt, hogy nem tudtam mozogni a hőssel... :P
  • kirol
    És hány ezerét hozzák haza neked?
  • csgj
    Úristen, kösz Taky :P ! De mondom, én nem fogok ilyen sokat sz*rozni a géppel, egy év múlva veszek majd egy xbox360-at, és pá... Legalábbis lehet, hogy ez lesz belőle. Csak hát az a kontroller eléggé idegesítő. Az egér a best kontroller a világon :)
    Na mindegy, most megvan a plusz RAM, szépen okésan jelzi is a gép, hogy most 2 giga van benne. Már csak ki kell próbálnom játékban. Kezdem is a Witcherrel... Amúgy tök lol, mert kiderült, hogy eddig sem dualban működött az 2x512 mb ram :O Nem az egymás melletti zöld slotban voltak. Az egyik külön volt abban a lilában, vagy kékben. :P Áttettem őket egymás mellé, és az új 1 gigát benyomtam külön.
  • takysoft
    Más: Vettem eBay-en 1.190 Ft-ért Grim Fandango-t! Yipeee!
  • takysoft
    Ja... ha nincs a környéken jó bolt, akkor:
    Videokari, Proci, 2* 1 giga memória, Alaplap (van olcsóbb is, de annak csak 2 ramslot van)

Ingyen házhoz viszik.

Valami haverod biztos van aki segít beszerelni a cuccokat(legalább megtanulod te is:D)

Anyagilag meg: mát majd eldöntöd:D ez már rajtad áll.
    Ez megéri.
    de 5ezerért ddr1-es ramra pénzt kidobni... az nem éri meg...
    (bár ugyanezt akkor kellett volna eljátszani, mikor videokarit vettél, de ha akkor nem hallgattál rám:D)
    Ja meg jó, ha van valaki a vevő az régi alkatrészekre.

Tapasztalat: adig add el a régi cuccaid amíg működnek. utána már nem tudod, és akkor miből veszel új gépet? (mivel a régi bedöglött:D)

Na nem okoskodok tovább. Én kérlek ne sértődj meg, h már megint tanéácsokkal bombázlak. Akárhogy is lesz, nem szóllak le, és cska neked akarok jót.

Barátsággal:
    Laci
  • takysoft
    ja ez csgj-nek volt válasz. csak nem jeleztem:D
  • takysoft
    Mikor a barátnőmnek akartam memóriát venni érdekes dologba botlottam.
    1 giga ddr1 marha drága.(10k körül)

netes aukción eladtam a régi alaplapját procistul, meg a ramot(3ghz-es celerom volt alaplapostól 13-ért ment el, a ramokat meg (2*512)2500ft/db áron adtam el.
    Lett 18k-m. Hozzácsaptam a 10-est amit alapból ramra szántam. Az 28k.

Abból vettem 2*1Gb DD2-t(4500/db) Maradt 19k. Vettel valami szar Asrock alaplapot(de nforce6-os vagy 7-es:D) 10k-ért, meg 14-ért egy 4200+-os Atlon X2 64-et.

5-el ugyan drágábban jöttem ki, mint reméltem, de cserélve lett szinte az egész konfig.
    (és azért a Celeron - Athlon külnbség is erősen meglátszik. Úgy futnak a HD filmek, mint az álom).

(azért 2 szerencsém volt. 1. eleve PCIE-s volt a gép, videokarit nem kellett cserélni. 7600GS nem rossz még:D 2. Gigabyte alaplap volt a régi, könnyű eladni(ma már tapasztalat alapján bízom az Asrock-ban. tényleg jók...))

Ha eleve megvan a ram, akkor azt teszel amit jónak látsz(persze lehet majd teszteket futtatni).

De ha nincs még meg, akkor szerintem nem érdemes megvenni. Nem fogod észrevenni. Nem abban a gépben.
    Felesleges pénzkidobás. (bár tapasztalataim alapján abban jó vagy:D)

Mindenesetre ne aggódj, nem foglak leszólni, ha megveszed, mert ez nem egy egyértelmű dolog. De ha már kérdeztél: Én nem adnék ki 5k-t ilyenre.

(arról már nem is beszélve, hogy vásárlás előtt mindenképp teszteld mindhárom ramslotot. a régi 3-slotos DDR-es alaplapoknak volt egy olyan sériabugja, hogy a 3 közül az egyik slot nem volt az igazi. Én régi gépemen pl 3 slot volt, de 1 nem működött. lefagyott a gép sokszor ha volt benne ram.(de olyan is volt, csak csak az egyik rammal nem ment... azt a másik slotba kellett dugni:D fura egy helyzet, sose fogom érteni.
    Bár az én alaplapom még az elő-DDR korszakból volt, ott nem volt még dualchannel.)

Az elején levő listát meg ugye azért írtam, mert:
    Egy jó alaplap ma kb 9-10k. Proci 14-15k. Ram kb 10k.
    videokari meg... változó, de kb 20-tól.
    az 25+20(videokari).

Érdemes elgondolkodni, hogy nekem mennyi lenne rá, és mennyiért menne el a régi cucc.
    Alaplap+porci+ramok.. hát.. 15-20 körül(20 ha nem celeron vagy sempron, de inkább számolj 15-el)
    Videokari meg (mivel AGP ha jól tudom. vmi 2600-as asszem) talán 10-15(talán 15... de számoljunk 13-mal)

Akkor sacc/kb 28-ért elmegy a régi gép.(ha működik)
    10-15 ezer ft-os ráfizetéssel meg kapsz egy olyat.... hogy röhögsz azon, hogy 5k-ért ddr1 ramot akartál venni.....

(ja és 20-ért már olya videokarit számoltam újnnét, ami dx10.1-es, nem dx10-es....
    Sapphire Radeon HD 3650 512M DDR2 PCI-E DUAL DVI-I / TVO LITE 2 év gari 13 640Ft+áfa)

a ramok eleve 800mhz-esek azok futnak dualban.(2*1giga) a proci 14k-ért egy athlon x2 64 4200+ (hogy értsd: kétmagos, kb 4.2 ghz-nek megfelelő, 64 bites.) hozzá egy oclsóbb nforce-os alaplap.
    úgy fut rajta minden, hogy csak nézel:D

Reklám helye:
    én a teszvesz.hu-n adtam el régi cuccaim. a PC-bontóban aszonták adnak érte 7 ezret.... b***ák meg. eladtam 13-ért:D

De ha tudsz valami emberkét aki olcsó gépet keres, akkor neki is el lehet passzolni.
  • Axon
    Ezeknek a memóriáknak csak akkor van értelmük ha a procik fsb-jét megemelik. Hivatalosan 200 MHz volt a felsőhatár az AMD-nél, amelyhez a kétszeres szorzó miatt 400 MHz-es ramok passzoltak. Az intelnél bonyolultabb volt a helyzet mert ők négyszereztek így mindig nagyobb MHz értékeket tüntettek fel a procik mellett fsb értéknek, de valójában azt osztani kellett kettővel. Mindenesetre az intelnél és 200 MHz volt a plafon amit a négyszerezés miatt 800 MHz ként tüntettek fel és ehhez a procikhoz is 400 MHz-es memóriamodulok kellettek.
    Az ennél gyorsabb memóriáknak már csak a házilag megemelt FSB értékeknél volt szerepük.
  • IMYke2.0.0.0
    Boltokban én láttam 433-ast, 466-ost, 500-ast is. [Pécs, TPComp]
  • Axon
    Ebből a listából igazából csak ezt a kettőt lehetet a boltokban látni:
    333 (valójában 166) MHz
    400 (valójában 200) MHz

A 333 MHz-es is hamar eltünt a polcokról és ha mégis 333 MHz kellett a proci FSB-je miatt, akkor is 400 MHz-est raktak bele.
    Nem akartam csgj-t elrémíszteni a DDR1-es rammok gazdag sebesség táblázatával. Mindenesetre ha megkapja az új modult és megnézi a sebesség értékét, majd összehasonlítja a jelenlegi modulok értékeivel, akkor okosabbak leszünk.
  • Axon
    Mondjuk úgy, hogy már nincs :-)
    Mire nálunk (is) elterjedt, addigra már csak a 400 MHz-es rammok voltak forgalomban. Az 1 gigás méret is azt sugalja, hogy az már biztos a leggyorsabb sebességre optimalizálták és most itt nem foglalkozok a tuning rammokkal.
  • kirol
    Az nem tudjátok, hogy lehet úgy elmenteni egy word fálj, hogy a szöveg mellett kép(logo) is legyen, és mindezt *.htm be mentse el 1 fájlba, mert az Outlook 2003 csak ezt rakja be aláírásnak.
  • MerlinW
    Oké, akkor jól emlékeztem:)
  • IMYke2.0.0.0
    És akkor a 266 MHz-esről nem is beszéltél...

DDR (1) RAM:
    266 (valójában 133) MHz
    333 (valójában 166) MHz
    400 (valójában 200) MHz
    433 (valójában 220) MHz
    466 (valójában 233) MHz
    --------- TUNING RAMOK -----
    500 (valójában 250) MHz
    533 (valójában 270) MHz
    600 (valójában 300) MHz

S csak ezután jöttek a DDR2-esek.
    Azok 400-tól kezdődtek, s majdnem kottára megismételték a DDR1 koreográfiát.
  • MerlinW
    Nem akarok hülyeséget írni, de nincs 333Mhz-s DDR1?
  • Axon
    Mivel DDR1-es memóriád van, így a MHz-es probléma nem áll fent, mivel a DDR1-es memóriák mind 400 MHz-esek.
    Már a képen is látszik, hogy az everest kiírja, hogy az 1-es és a 3-as foglalatban van memória modul, így biztosan 3 slot van.
    Az első dual chaneles memóriavezérlős alaplapokon mindegyikén 3 slot volt. Ez nem volt túl logikus az emberek számára, de a gyártók biztos tudtak erre is magyarázatot.

Ami a lényeg. A memóriád most dual chenel üzemmódban működik, tehát majdnem kétszer olyan gyors mint a szimpla memóriavezérlők.
    Az új 1 gigás rammot simán beleteheted, elvileg nem lesz vele probléma, bár szerintem majd azt kell az első slotba raknod és az első slotban levő 512 megásat át kell tenni a 2. slotba. Ezután 2 giga rammod lesz, de... DE! csak simpla módban fognak működni, tehát le kell mondanod a dual chaneles többlet sebességről. Mindettől függetlenül men hiszem, hogy nagyon észre fogod venni a sebesség csökkenést. A nagyobb memóriaigényű játékoknál (pl. stalker) amelyek eddig virtuális memóriát is használtak és ettől borzalmasan belassultak, nos ott óriási sebesség növekedést fog jelenteni ez a plusz 1 giga. Szóval én a helyedben simán beletenném.
  • takysoft
    nekem nem kell magyarázni:D
    az én weblapomat is meg kellett buherálin kicsit, mert (ki gondolná?) IE hót máshogy kezeli a frame-eket minden minden más létező böngésző. (IE alatt még mindig görgetni kell a menüt...)
  • serito
    Belefér az 1GB Ram, de nem tudod dualban futtatni őket mert a lapod nem képes rá.
  • serito
    Akkor ezt nagyon elírtam igaz? :( Sebaj a lényeg, hogy Imyke jól van.
  • MerlinW
    Ha 3 slotod van, az nem dual.
  • MerlinW
    Web fejlesztéssel is foglalkozom, és elég sok problémát okoz, hogy FF, opera, Safari minden szabványt rendesen kezel, IE6-7 alá meg alternatív megoldásokat kell mindig keresni a css, png, xhtml/xml, egyéb szabványok rosszul való kezelése miatt. IE számomra annyit jelet: dupla munka. Ezzel nem vagyok egyedül:) Ezért nem szeretem. Másik dolog meg a biztonsági probléma. IE alatt x-szer több trójai, s egyéb szemetett lehet begyűjteni mint az alternatív társai mellett. Egyszerűen nem:) De ez szubjektív:)

Egyébként FF-et használok 99%-ban, még OSX alatt is.
  • csgj
    Öhmm... megnéztem a gépet (leszedtem az oldalát), és 3 slotom van összesen, amiből 1 üres. A másik kettőben egyenként van 512 mb ram. Úgyhogy belefér az az 1gb ram.
  • csgj
    Ilyen mind2 512 megás ramom...

• csgj
    Pff... most néztem meg Everest-en, dual channel
  • csgj
    Jézusom! Faxomért ilyen bonyolult ez is! Komolyan mondom, ebből max 1 év múlva xbox360 lesz... Amúgy 5ezerért veszem a ramot, használt. És sima DDR 1-es. Az a 2 db 512 megás is DDR1, ami a gépben most van. Ja, és nekem alap régebben csak 512mb ram volt, utána vettem még bele 512-t. Öhm... és azt hogy dual csatornás memóriavezérlőm van-e, azt hogy nézhetem meg, mert fingom sincs róla, hogy mi az?
  • Axon
    Dobtam egy megfejtést én is meg öcsém is, így máris két vasat tartok a tűzben. Nem tudom, hogy elő vegyem-e a rokonságot is... még a végén tele leszünk mindenféle fisz-fasz napernyőkkel :-)
  • Axon
    Na akkor máris megyek és megteszem tétjeimet :-)
  • Axon
    Még arra is ügyelned kell, hogy mekkora a memória modulok sebessége (általában 530, 667, 800 MHz). Természetesen az az ideális ha egyforma sebességűek, mert ha nem, akkor csak a legalacsonyabb sebességű memóriamodul sebességén tudod meghajtani a modulokat. Ez roppant bosszantó lehet, ha például most van 2 db 800 MHz-es 512 MB-os modul a gépedben és kapsz egy 530 MHz-es 1 gigás modult. Akkor nem elég, hogy elveszted rögtön majdnem a sebesség felét a kétcsatornás memória olvasás hiánya miatt, de még a modulok sebessége is kisebb lesz egyharmadával. Na akkor inkább bele sem raknám azt az 1 gigát.
    Egyébként a sebesség adat fel kell hogy legyen tüntetve a modulokon.
  • Zóanagyvarázsló
    1. Charming Princess
    2. dohánykereskedő
    3. Tooth Island

A második nem egyértelmű, de lévén, hogy a titkosügynök az utas, Jack pedig kapitány, ez az egyetlen ésszerű válasz.
  • Axon
    Jól látod és van még egy rossz hírem. Ha dual csatornás memóriavezérlőd van (márpedig szerintem az van), akkor elveszted a két csatornás memóriavezérlő jelentette sebességnövekedést. Ha nem is csökken felére a memória írás/olvasás sebessége, de majdnem. Ezért szoktak manapság minden alaplapra 2 db egyforma memóriamodult pakolni és valószínűleg ezért volt a te gépedben is 2 db 512 mb-os memóriamodul és nem 1 db 1 gigás.
  • csgj
    Ha most van kettő 512 mb ram-om a gépben, és 2 DDR DIMM ram foglalatom van az alaplapon, és holnap kapok még 1 gb ramot, akkor megszívtam? Mert ha jól sejtem, akkor az már nem fog beleférni a gépbe, és egy 512-eset ki kell szednem, és akkor csak 1,5 gb ramom lesz? :S
  • takysoft
    Akkor hadd kérdezzek már valamit:D
    Nem tudom, milyen böngészőt használsz(én Firefoxot meg néha operát).
    Az IE 7-ez verziója nekem egész megtetszett.

Úgy néz ki, mint a Firefox. És úgy is működik:D Ugyanazok a menük, ugyanazok a Gyorsbillentyűk:D (Ctrl+T, Ctrl+"+", stb.)
    Ez véletlen egybeesés, vagy szépen lelopták?:D

(Sajnos a legnagyobb gondom az IE-vel maradt... Míg firefox esetén ha települ egy daemon vagy yahoo toolbar(mert véletlen figyelmetlen avgyok egy installnál) ott szépen kikapcsolom az extensiont, azt kész.
    IE-nél ez még mindig ködös, hogyan lehet "kitakarítani")
  • kirol
    Van ott 1 db játék is.

Én se tudom a válaszokat sajna.
  • Axon
    Na az OSX-re irígy vagyok. Már nagyon régóta be szeretnék repülni egy OSX rendszerrel működő MAC-et. Igazából ilyen gépnek még csak a közelébe sem kerültem soha.
  • Axon
    Na a múltkor a betegség miatt nem tudtam játszani, de most fogok.
    A megoldásokat azért leírhatnád.

Én sem láttam sehol, hogy a nyertesek nevét közölték volna (vagy nick vagy email).
  • MerlinW
    Igazad van, azért próbáltam ezzel példálózni, mert mind az OSX frissítések, mind a linux disztro frissítések (nem a napi update-ekre gondolok) nagyságrendekkel többet adnak hozzá a rendszerekhez mint a Win a havi update-jeivel.

Az is igaz, hogy míg az alma és pingvin tartalmaz sok alkalmazást amit lehet frissíteni, addig az ablak önmagában elenyésző maga által frissítendő dolgot tartalmaz.

Abban is egyetértek, hogy az Office, mint az MS szerintem legnormálisabb és legprofibb alkalmazáscsomagja abszolút rendben van, ahogy az MSN Live-al sincs különösebben sok probléma (mondjuk win alatt is pidgin-t használok). De ott van pl az IE aminek ugyan jön a 8-cas verziója, de lassan és nem úgy fejlődik ahogy azt a technika és a kor megkívánná.

Lényeg az, hogy semmi bajom egyikkel sem, mindhárom használható OS, mind a négyet használom (otthoni gépemen XP, Vista, Linux van, míg melóban OSX), de ezek közül Vista a leggyengébb láncszem perpill. Talán lesz ez még így sem.
  • takysoft
    én se.
    alán majd itt.
    de nekem a játék kell, nem valami napernyő:D
  • takysoft
    "A jobb Linuxok"
    detto. azok is csak update-ek.
    mellesleg meg a pontosság kedvéért... azok csak disztribúciók.
    Linux csak 1 van. Legfrisebb verzió a 2.6.24.3 (stabil)

de ezt te is tudod.
  • takysoft
    igezed van, de azért 1 korrigálást ha megengedsz.
    "OSX évente jön"

A Mac OS X (Alias MacOS 10) a MacOS 9 után érkezett 1999-ben. (a felhasználói változat 2001-ben, abban volt benne az Aqua grafikus felület)

Nagy lépés volt a Mac történetében, mert a régi rendszert alapjaiban felváltotta egy unix-alapú hibrid kernel alapú rendszer. a neve azért lett X, mert a vásárolt unix technológia neve NeXt volt. A régi oprendszeres kompatibilitásért egy Rosetta nevű belső emulátor felelős.

Persze vannak belőle különböző release-ek, de ezek koránt sem olyan léptékűek, mint egy verziószámváltás. (olyan, mint windows rendszereken 1-1 service pack. belekerül ez megy az, pl XP sp2-ben tűzfel, megy ilyenek.)

tehát OSX nem jön évente, ahogy WinXP sem jön évente. Az OSX megjelent 2001-ben, és kész. Érdekes módon a WinXP is 2001-ben jött ki... Mac-nél meg még talán nem is gondolkoznak az OSX leváltásán:D