Ismerős storyja, de azért leírom. érdekesség.
Van neki egy háza. Kapta ajándékba.(szóbeli eltartási szerződés bizalmi alapon.. akkor papírformát még nem annyira ismerték, nem is ezzel van a gond)
Ház át lett iratva, haszonévezet a tulajé.(20 évre lekötve)
Tulaj 10 éve meghalt, ház az ismerősé.
Tavaly(2 hónapja) el akarta adni a ház mögött levő kis rétet egy ürgének legeltetési célokra(neki nem kell). Ezzel semmi gond, mert eleve külön helyrajzi számon is ment, meg minden.
Komplikáció:
Szoci rendszerben kötött 20 éves haszonélvezeti szerződés valahogy nem járt le a régi tulaj halálával....
Küldtek egy levelet a földhivatalnak, melyben mellékelték a halotti anyakönyi kivonatot.
A földhivatal szépen(a bizonyíték értelmében) feloldották a haszonélvezeti jogot. A földhivatal másik fele ebből annyit látott, hogy X személy haszonélvezeti joga megszűnt. Hát írtak levelet X személynek.
Ergo:
Vagyis az eladáshoz szükséges "haszonélvezeti jog megszűnéséről szóló" hivatalos iratot elpostázták a megfelelő postacímre X (10 éve halott) személy számára rétivevénnyel(saját kézbe, vagyis csak aláírással veheti át).
X személy nem tudta aláírni(hisz 10 éve halott), így a levelet nem tudták átvenni, így az eladást nem lehet megvalósítani.
Levél meg vissza feladóhoz(okos földhivatal:D)
Most itt áll a dolog. Kell még ide 1-2 telefon:D
UI: már megoldódni látszik, nem kérek tanácsokat, csak leírtam, mert én majd eldobtam az agyam, mikor mesélték:D