Nem flame-elni akarok, de az Alien-ek nélkül a Kocka, Kaptár és társaik sehol sem lennének.
A Cube [Kocka] c. filmet vetítettem még a megjelenésekor, a video club-unk egyik napján.
Őszintén: nagyon gány volt. Kaptafa film, melynek erőltetett [egy soros] alapötletét vitték végig, horroros körítéssel. A Hyper Cube okádék volt.
Mindkettő leggyengébb láncszeme épp az volt, amivel hódított a kevésbé gondolkodók között: a kocka működése. Energia, mozgató mechanizmusok?
Akkor jöttem rá igazán, hogy mennyire szar ez a film, amikor az egyik szereplő eljut a kocka pereméig, és egy feljövő [semmi mozgató elem!] kockadarab elviszi...
A Resident Evil c. játéksorozat [ebből készült ugye a Kaptár c. film] pedig már az első rész megjelenésekor is az Alien-re hajazott, arra feszültség teremtésre, amit egy zárt tér + egy látszólag elpusztíthatatlan, nem emberi lény [esetünkben a fertőzés hatására mutálódó emberek = zombik] jelenléte teremt. Akkoriban egymás nyakára taposott a sok, hasonszőrű játék: House of Dead, Alone in the Dark...
Az Alien-sorozat számos film ötletadója lett.
A Terminator 1 és 2 pedig megalapozta az olyan filmek létrejöttét, mint a Matrix-trilógia, az X-Men-sorozat [igen, tudom, hogy képregény, én a technikai alapokra gondolok!], és az összes überszar képregény feldolgozás: a Terminator 2-ig sohasem látott effektusok, és számítógépes animációk késztették a producereket, rendezőket, hogy használják az eszüket, és az egyre fejlődő számítógépes ipart.
Ugyanis, döbbenet nem, de a T2-ig alig, vagy szinte egyáltalán nem használtak PC/-farmokat a vizuális effektek megalkotásához!
Legszebb példák:
- Star Wars
- Tron [itt ugyanis több évnyi RAJZOLÁSsal érték el a PC-animációs hatást, nem szoftveres úton - és természetesen a Blue Box orrba-szájba]
- Alien [mindent, még a kirobbanó Tenyérlényeket is, makettezték]
és sorolhatnám évekig.