-
Utólagos engedelmeddel jókat mosolyogtam a kálváriádon :-)
Erről eszembe jutott egyik kis kalandom, amikor a nagy lé reményében elmentünk egy haverommal Újfehértóra egy hétre meggyet szedni, az akkor gigantikus pénznek számító 800 Ft-os napibérért (ennyiből akkoriban egy egész héten át részegek voltunk, komolyan).
Újfehértó lakosságáról csak annyit, hogy 100% cigány.
Reggel korán kezdés. Körülnézve látjuk, hogy barnába öltözött a táj, szóval roma mindenütt bármerre is nézel. Ránk úgy néztek mintha idegen bolygóról jöttünk volna, amiben valószínűleg az akkori seggig érő hajunk is szerepet játszott.
Valami ifjúi naivitástól vezérelve meg voltunk győződve róla, hogy a meggy szedés annyiból áll, hogy mi felmászunk egy fára a kis vödörkénkkel (hoztunk is magunkkal otthonról) és egy kényelmes ágon elhelyezkedve szedegetjük majd a finomságot, közben nagyokat eszegetve belőle, az sem baj ha csak nap végére telik meg az a bizonyos vödör.
Nos, hamar széttöredezett rózsaszín álmocskánk.
Két ponyvát végigterítettek a fa két oldalán, majd jött egy hatalmas rázógép és lerázta a meggyet, amit előtte 2 nappal gondosan bepermeteztek valami löttyel, amitől baromira könnyen lepotyogott a fáról, egyben elintézve azt is, hogy ne egyen senki egy szemet sem, mivel így mérgező.
Kétféle melót csináltunk. Ment egy traktor két fasor között közepes sebességgel, maga után húzva egy alacsony utánfutót, közben négy kicsi fonzi őrültmódra rohan a fák alatti meggyes ládákért, amiket a ponyvára rázott meggyből töltöttek meg. Felragad egy dögnehéz ládát - a kottásabb cigányok kettőt - és mint akit a tatár kerget rohan a döcögő traktor után, majd elegáns ívben felhajítja a ládát az utánfutóra és máris becélozza a következő ládát és uzsgyí.
A másik meló a finom kamion pakolás. Reggel jött egy hodály méretű hűtő kamion, amibe a ládákat pakoltuk. Na ezt nem sokáig bírtuk, úgy egy óra után beestem egy ládával a többi tetejére, de én ezt már észre sem vettem, mivel akkorra már megszakadt a kapcsolatom a külvilággal.
Ezután betettek minket az asszonyok közé...
Ők válogatták a meggyet. A traktorról leszedett ládákban vegyesen volt levél, faág és mindenféle szemét amit kiszedtek. Na eddig sem örvendtünk túl nagy népszerűségnek, de ezután totális megvetés tárgyai lettünk. Minket ez akkor már nem érdekelt.
Valami csoda folytán eljött a munkaidő vége. Elmásztunk a sátrunkig - mivel abban laktunk - és összeestünk.
Másnap hajnalban megszöktünk...
A csoda az volt, hogy valahogy utánunk küldték az 1 napi bérünket, haverom faterján keresztül. Szükség is volt rá, mert ebből aztán maximális felejtésbe kezdtünk.