lézeres-szem-műtét
  • 2XP
    #994
    Időközben nekem is megvolt a műtét, így bővíteném a személyes beszámolók sorát. A műtét egyáltalán nem fájt, maga a beavatkozás mindennel együtt 10-15 perc lehetett, ami nagyon gyorsan eltelt. Érdekes módon még a felső hámréteg eltávolításából sem érzetem semmit, még nyomást sem. Olyan volt, mintha előtte lemosnák az ablakot :)

    A fórumokat olvasva életem legrosszabb három napjára készültem, de azt hiszem szerencsém volt, mivel egyáltalán nem volt olyan rossz, mint amire számítottam. Az első három nap kb. hasonlóképpen telt: enyhe szúrás napközben (az érzés olyasmi volt, mint amikor túl sokáig hagytam benn a kontaktlencsét) és egy kicsit fényérzékeny is voltam, így az idő nagy részét behunyt szemmel és hangoskönyvekkel töltöttem. A legkellemetlenebb rész éjszakánként érkezett el, amikor hajnali 1-2 körül erős szúró érzésre ébredtem, ám ez a szemcseppek és a fájdalomcsillapítók után 1-2 óra alatt elmúlt és visszaaludtam, ráadásul altatót sem kellett bevennem. Kisebb változás egyedül a műtét utáni 3. napon következett, amikor levették a védő lencsét (ami egyébként egyáltalán nem fájt, szóval ettől sem kell félni). Ekkor egy kicsit erősebben éreztem a szúró érzést, viszont véget értek a hajnali felébredések. Másnapra javult a helyzet, bár a látásom kicsit romlott és a jobb szememnél kettős látás jelent meg pár napra, gondolom a megbolygatott hámsejtek miatt. Ami új dolog volt az az erős szemszárasság. Innentől kb. 1-1,5 óránként kellett használnom műkönnyet és az éjszaka folyamán is többször felébredtem, mert csepegtetnem kellett. Az egy hetes kontrollon a szemnyomás túl magas volt (korrigálva 25 Hgmm), így abba kellett hagynom a tobradex-et és 4 napig még flucon-t sem használhatok. 4 nap elteltével kell újabb szemnyomásmérésre mennem, és ha normális értéket mérnek, akkor elkezdhetem használni a flucon-t. A doktornő javaslatára az egy hetes kontroll után estére elkezdtem használni a corneregel nevű műkönnyet, ami mint a neve is mutatja inkább gél, mint csepp. Ez szerintem sokat segített, már csak egyszer ébredek fel éjszaka, és reggelre is csak egy kicsit éreztem kiszáradva a szemeim. Napközben pedig maradt a Tears Naturale 1-2 óránként.

    A kezdő értékeket a #985-ös hozzászólásban már leírtam. A műtét utáni első kontrollon a látásélesség 0.75 volt, a 3. napon amikor levették a lencsét 0.65 és ez maradt az egy hetes kontrollon is. Ma 8 nappal a műtét után érzésre szerintem rosszabb ennél, de egyelőre nem aggódom, ahogy olvastam sok embernek elég sok idő, mire javulni kezd a látása, főleg magasabb dioptriánál. Összefoglalva a fájdalom sokkal kisebb volt, mint amire számítottam, sőt, inkább csak kellemetlenségnek mondanám. A látásélesség még elég gyenge, de nem is számítottam azonnali eredményekre, és már az a 0.75-ös látásélesség is hihetetlen volt segédeszközök nélkül. Azért remélem végül sikerül elérni az 1.00-át is :)