lézeres-szem-műtét
  • 2XP
    Megvolt az Optimumos vizsgálat is, ahová a terveim szerint csak a biztonság kedvéért akartam elmenni, viszont a klinika pozitív csalódás volt, és most már közel sem vagyok olyan biztos abban, h az OM-et kellene választanom.

A vizsgálatok nagyjából hasonló eredményt hoztak ki, bár kicsit aggaszt, hogy 0.25D-val majdnem minden eredmény eltért (nemcsak a szubjektív teszt, hanem az auto-refraktometria is). Bár talán ez még belefér a hibahatárba.
    Optik-med: szubjektív J -4.75D(sph) -1.00D(cyl), B -6.00D(sph) -0.50D(cyl), auto-refraktometria J -5.00D(spy) -1.00D(cyl), B -6.25D(sph) -0.50D(cyl)
    Optimum: szubjektív J -5.00D(sph) -0.75D(cyl), B -6.25D(sph) -0.50D(cyl), auto-refraktometria J -4.75D(spy) -0.50D(cyl), B -6.25D(sph) -0.25D(cyl)

Az Optimumnál az index fórumán olvasottakkal szemben egyáltalán nem akartak rábeszélni a LASIK-ra, bár eléggé hangsúlyoztam, h a felszíni kezelést felé hajlok. Amikor rákérdeztem, h esetleg hosszú távon lenne-e előnye a LASIK-nak, a doktornő nemmel válaszolt. Az egész kivizsgálás sokkal emberibb volt, és nem annyira futószalag-szerű, mint az OM-nél. Az OM-es doktornővel sem volt különösebb problémám, de úgy tűnt eléggé unja a munkáját (amit azért nem csodálok) és az utókezelés szempontjából (ami a fórumok alapján legalább olyan fontos, mint maga a műtét) szerintem az optimumos doktornő nagyobb odafigyelést tanúsítana. Beavatkozásra itt a LASEK-et javasolták, ami bennem eddig nem merült fel, viszont a doktornő szerint egyenletesebb felszínt hagy maga után a hámréteg alkoholos eltávolítása (újabb jó pont a klinikának, meg sem említette, hogy kevesebb fájdalommal jár, amivel régebben reklámozták az eljárást, és ami nem igazán teljesült).

Ami viszont az OM előnye, hogy náluk műt Nagy Z. doktor is, bár arról is megoszlanak a vélemények, h mennyire jó, ha egy ekkora szaktekintély műti az embert, akinek ezer felé járnak a gondolatai (talán pont ebben a topikban írta vki). És az egész valószínű, h hozzá nem lehet kontrollra járni. Lézer szempontjából a Zeiss nekem szimpatikusabb és ahogy tudom a gép is újabb az OM-nél, mint a Optimumos Bausch&Lomb, bár ahogy olvasgattam nem sok különbség van a kettő között (sőt e szerint az oldal szerint igazából a sorrend alcon (ez van a st. james-nek), b&l és zeiss, de az is igaz, h a zeissnél a FDA adatai vannak megadva, a másik kettőnél meg két orvost idéznek). Ezen felől az OM-nél van orvosi garancia, az Optimumnál nincs.

A kérdéseimre amúgy az Optimumnál sem kaptam egzaktabb válaszokat, esetleg annyit érdemes megemlíteni, h műtét után valóban eltérhet a szemnyomás a valóditól, ezért a mérést végző orvosnak meg kell említeni a műtétet, de az érték korrigálható, és amúgy sem tisztán erre alapoznak egy zöld hályog diagnózist.

Amúgy egy valószínűleg hülye és laikus kérdés: el lehet rontani a hullámfrontos elemzést? Mert én úgy éreztem, h nem sikerült eléggé mozdulatlanul tartanom a szemem az első OM-es vizsgálat során, viszont nem szóltak, h meg kellene ismételni. Az Optimumnál szerintem már sokkal kevésbé mozgattam a szemem. A magam megnyugtatására gondoltam, h a műtét előtt kérek még egy vizsgálatot, még ha fizetni is kell érte (amennyire tudom csak a szubjektív tesztet ismétlik meg).