lézeres-szem-műtét
-
Tudom, de sajnos ezekben a topikokban oldalakon keresztül csak a negatív tapasztalatokról esett szó, mintha nagy szerencse kellene, hogy minden összejöjjön.
Amúgy kicsit csodálkozom ezeken a dioptria értékeken, mivel kontaktlencséből B: -5.50, J: -5.00 cilinder nélkül és tökéletesen látok velük, persze tudom, h nagy különbség van kontaktlencse és szemüveg között. Szemüveggel közelre nagyon jól látok, a szemészeti vizsgálaton a tábla olvasásával sincs gond, de vhogy távolra nem az igazi, nem elég tiszta, nem nagyon tudom pl. az arcokat felismerni.
Ma visszahívtak az Optik-Med-től a kérdéseimmel kapcsolatban. Mint kiderült garanciát PRK-nál a bal esetében -1.5D felett, a jobbnál pedig -1.0D felett tudnak vállalni, ami kicsit elszomorított. Még 1.00 és 0.75 mellett szerintem épp hogy el lehet lenni szemüveg nélkül, de 1.50 és 1.00 már túl sok. Viszont IntraLasik esetében a garancia már 0.75 és 0.50 felett érvényes. Ez most eléggé elgondolkodtatott, bár a lebenykészítős dolog nem túl szimpatikus. Viszont 2db PRK 600e szemben az IL 500e Ft-os egyszeri árával, így ha 66%-nál nem nagyobb a szemüveget már igénylő, de garanciát még el nem érő látásromlás esélye, akkor még mindig a PRK a nyerő várható költség szempontjából :) Persze nem tudom, hogy két műtét mennyivel növeli a kockázatokat. Lehet ettől az IL-től sem kellene annyira tartanom.
Az ígért kérdések és válaszok az Optik-Med-es vizsgáló orvostól (azt tervezem, h majd az Optimumosknak is felteszem őket :))
K: Mekkora a lebenyleválás esélye IL után?
V: Nem jellemző, ha ez megtörténik, akkor valószínűleg már amúgy is megvakulnék lebenytől függetlenül.
K: A hosszabb gyógyulási időn kívül van-e hátránya a PRK-nak az IL-lel szemben?
V: Mivel az IL mélyebb rétegben távolít el szövete, így vmivel jobb eredményt lehet vele elérni magas dioptria mellett. Ezen kívül nem említett mást.
K: PRK-nál a Bowman-hártya nem nő vissza, ennek van vmilyen hátránya?
V: A legutóbbi orvosi vizsgálatok alapján nincs semmi jelentősége.
K: Mekkora a veszélye a fényudvar, szemszárazság, homályos látás (haze) maradandó kialakulásának?
V: Ez nem jellemző, csak az első 6 hónapban jelentkezhet. (Hozzátenném persze, h a nem jellemző nem jelenti, h nincs is, én leginkább arra lettem volna kíváncsi, h volt-e ilyen ügyfelük).
K: Melyek voltak eddig a legsúlyosabb komplikációk?
V: A doktornő csak a túlzott regenerációt említette, ami gyakorlatilag visszaépíti az eredeti dioptriát. Megint csak nem erre voltam kíváncsi :)
K: Műtét után lehet-e pontosan szemnyomást mérni? Több helyen is olvastam, h nem, így a későbbiekben nem lehet pl. a zöld hályogot diagnosztizálni.
V: Csak a műtét utáni 1 hétben nem lehet pontos szemnyomást mérni, azt követően már semmilyen eltérés nem jelentkezik, szóval ez egy téves infó.
Ó, és még vmi, megnyugtatásul mondta a doktornő, h a kontaktlencse miatt kialakuló fertőzések miatt nem elég, h többen megvakulnak, de van, akinek a szemét is el kell távolítani. Hát ez nagyon kellemes meglepetés volt :/ Eddig nem igazán gondoltam bele, h bármilyen súlyos veszéllyel járna a kontaktlencsézés.