lézeres-szem-műtét
-
McLeo #586 Beszámolót ígértem, hát íme:)
Előzetesben annyi, -8as volt mindkét szemem és én sem csak úgy beleugrottam a műtétbe, körbejártam a dolgot, végigolvastam több száz hozzászólást, feltettem pár fárasztó kérdést főleg itt a fórumon, mivel itt vannak a legjobb fejek és segítettek mindenben és végül megkerestem a „3 döntős klinikát” – akik a legszimpatikusabbak voltak - a kérdéseimmel. Ekkor már szinte 100% volt, hogy a PRK eljárást fogom választani. Egyedül az Optik-Med válaszolt, ezért nem volt már kérdés őket választottam. Decemberben jártam náluk, nagyon kedvesek voltak, mindenféle vizsgálatot végeztek el rajtam(pupillatágítás is volt, ami miatt érdekesen lát az ember pár napig a műtét után és inkább ne akarjon kocsit vezetni) és kb. 3 óra alatt végeztek is velem és az eredmény az lett, hogy a PRK műtétet el tudják rajtam végezni mégpedig Január 5-én 12 órakor. Itt megjegyzem, hogy a klinikán a PRK-t erőltetik rá az emberre, holott azzal ugyebár kevesebbet kaszálnak. Ez nekem megnyugtató, hisz nem csak a pénzre mennek, hanem a biztonságra(bár itt fórumon megoszlottak a vélemények, hogy mennyire „veszélyes” a LASIK).
A műtét napja reggel: éjjel sikeresen bedugult a fülem, tehát félig süketen indultam az útnak, de legalább nem a műtéttel foglalkoztam. Holt kómásan(5kor keltem) vezettem le az állomásra, ráadásul éjjel végig havazott és kétszer sikerült kanyarodás helyett egyenesen menni, no de legalább felébredtem:) Vonat… Kaposvár-Pest 195 Km és 2 óra 57 perc… Segítek, kiszámoltam nektek: 66 Km/óra és ez az egyetlen vonat, aminél nem kell átszállni… szerintem szánalmas.
Műtét előtti félóra: Megérkezéskor kezembe nyomtak egy papírt, amit átolvastam, szokásos műtét előtti dolgok, amiben benne van, hogy mindenről tájékoztattak és szinte semmiért sem felelősek a jövőben. Nem kell megijedni, minden műtét előtt ilyen van:P Kaptam egy Sanaxot csak úgy lazítás miatt. Mentem tovább egy hölgyeményhez, aki elmondott mindent, lerendeztük a pénzügyeket és még egy utolsó szemvizsgálat volt és már csak a nevemre vártam, hogy végre behívjanak.
A MŰTÉT: egy előkészítőbe mentem, ahol egy csinos hölgy(szinte csak csinos lányok dolgoznak ott:)) csöpögtetett a szemembe érzéstelenítőt és beszéltünk egy keveset. Ott megtudtam, hogy a dolgozók rotálódnak a klinikán belül, tehát nem az van, hogy mindennap egy bizonyos feladatot kell végezniük. Látva a forgalmukat, ez megnyugtató volt, mert szerintem simán bele lehet őrülni, ha mindennap 40x kell elmondani ugyanazt. Kijött az előttem lévő páciens és megnyugtatott, hogy minden okés lesz, nem kell félni. Végül én is bekerültem. Kicsit necces volt szemüveg nélkül bemenni(-8as dioptria), de végül sikerült megtalálnom a helyemet és felfeküdtem az ágyra. Elmondták, mit fognak csinálni, mit fogok érezni és a műtét alatt is folyamatosan mondták. Első körben leszedték a hámréteget a szememről, kellemetlen volt, furcsa érzés de: NEM FÁJT! Majd rátolták a szememre a lézert. Ez kb. fél percig tartott piros fényt láttam érdekes volt. Azt a szagot éreztem, mint amikor fogorvosnál fúrják a fogunkat… de: NEM FÁJT! Utána rárakták a védőlencsét és csinálták a másik szememet ugyanezzel a forgatókönyvvel. Mikor felkeltem, már akkor jobban láttam, furcsa érzés volt, szerintem mosolyogtam, mint egy idióta:D Majd megkértek arra, hogy nyugtassam meg a következő szerencsést, hogy nem kell semmitől tartania. Természetesen megtettem a dolgot és mivel ügyes voltam, kaptam egy Cerbona szeletet:D najó, azt mindenki kap:P és kaptam természetesen a CIFU által szétszaggatott zselés szem-hűtőt, amit egyáltalán nem használtam. Kaptam altatót, meg fájdalomcsillapítót. Hazafelé kiváltottuk a szemcseppet - TobraDex -, ez egy antibakteriális csepp a fertőzések ellen. Naponta 5x kellett csöpögtetni. Visszafelé(legyen hazafelé, bár rokonoknál szálltunk meg) minden okés volt, nem voltam érzékeny a fényre, furcsa volt, de: NEM FÁJT! Aznap még ültem is egy kicsit a számítógép előtt és jobban zavart a fülem bedugulása, mint a műtét. Estefelé jöttek elő az első kellemetlen dolgok. Könnyezett illetve úgy éreztem, hogy könnyezik a szemem, ezért hamar lefeküdtem és aludtam.
A műtét másnapja: Továbbra is folytatódott a kellemetlen könnyezésszerű valami… de érdekes volt, mert nem könnyeztem, csak úgy éreztem és csak nehezen tudtam kinyitni a szememet, ez szar volt, de: NEM FÁJT! Visszamentünk kontrollra gyorsan ránéztek a szememre, néztek egy táblás vizsgálatot megnézték a hámosodást és ennyi volt, kb. 5 perc. Otthon továbbra is folytatódott a kellemetlen könnyezés. Számítógéppel nem is próbálkoztam. Nah itt volt egy érdekes dolog. Ha ültem, feküdtem, akkor megvolt ez a kellemetlen érzés, ha viszont felálltam és mászkáltam, akkor elmúlt, mintha semmi bajom nem lenne. A fényre sem voltam túlságosan érzékeny, bár a szomszédban lévő erős lámpa, zavarta a szememet de: TOVÁBBRA SEM FÁJT! Mivel fekvés közben volt ez az érzés, ezért bevettem egy altatót. Azzal simán elaludtam.
A műtét harmadik napja: Nagyon szar volt, ki sem tudtam nyitni a szememet, szenvedtem nagyon de: NEM FÁJT! Bemenekültem egy teljesen sötét szobába, ott még aludtam 1-2 órát és az ébredés után… nah itt totálisan meglepődtem… minden elmúlt! A könnyezés teljesen megszűnt és mintha semmi bajom nem lenne! Kontrollon ránéztek a szememre és közölték, hogy nagyon szépen hámosodik. Aznap fel is néztem ide a fórumra és írtam pár sort, ahogy nézem nem is volt túl sok elírásom:)
A műtét negyedik napja: Visszamentünk az utolsó kontrollra. Megnézték a szememet, minden rendben és levették a védőlencsét és elbocsátottak. Innentől már csak 3x kellett csepegtetnem. Miután már mentünk hazafelé olyan érzésem volt, mint amikor belemegy valami a szemembe, de az a kellemetlenebb fajtából. Ez az érzés egyre erősebb lett. Végül este 8 körül már szinte kibírhatatlan… nah ez már FÁJT hazaértem és bemenekültem a szobámba gyorsan bevettem egy algopyrint és lefeküdtem. Nem hiszem, hogy a gyógyszer hatására, de kb. 5-10 perc múlva teljesen elmúlt ez az érzés és újra semmi bajom nem volt és ez azóta is így van.
Az első itthoni kontroll: Minden rendben volt, a szemem szinte teljesen visszahegesedett, a szemcseppem szinte teljesen elfogyott, abból felírtak egy újat. És felírták a következőt is(3 dobozzal): FLUCON ez egy szteroidos szemcsepp és 5x kell belőle csepegtetni a műtét 10. napjától és akkor a másik szemcsepp már elhagyható. 1 hónap múlva kell újra ellátogatnom a dokihoz. Jelenleg jobban látok, mint a műtét előtt szemüveggel, bár az a szemüveg már sokat megélt, cserélni is kellett volna, a közeli dolgokkal van problémám, néha fókuszálni kell a közeli apróbb dolgokra, hogy rendesen lássam. A sötétben a fényeket nem látom rendesen, udvara van a fénynek… nem szívesen ülnék kocsiba este. Ez idővel elmúlik(remélem:))
Pár tanács:
- Ha lehet, valahogy érd el, hogy ne szedjék le a védőlencsét idő előtt. Ez védi az idegeket és amíg rajta van, addig nem fog fájni, ha leszedik, akkor kb. úgy fogsz szenvedni mint CIFU illetve én a hazaúton. Gondolom ezt a dokik döntik el, hogy le lehet-e illetve le kell-e venni, de mindenképpen jobban jársz, ha marad
- közlekedés Pesten… nos, ha nem Pesti vagy, akkor érdemes előtte végiggondolni, hogy hogy jössz ki olcsóbban. Van napijegy, 3 napos jegy, átszállójegy. Ezeknek a leírása gondolom ott van a BKV honlapján. De ott a taxi is. Mivel kísérő is kell mindenképp, ezért érdemes taxiban is gondolkodni. Kényelmesebb és nekünk például kb. ugyanannyiban jött ki, mintha két napijegyet vettünk volna. TaxiPlust választottuk. Nem vertek át, nem kolbászoltak kerülőutakon és normálisak voltak természetesen időre lehetett őket kérni és pontosan ott is voltak.
- pár városban(pl.:Kaposváron) megoldható, hogy a műtét után közvetlen kontrollokat is ott csinálják. Tehát csak a műtétért kell felutazni. Érdemes erre is rákérdezni.
- az elején minden utasítást nagyon szigorúan be kell tartani: csepegtetés, napszemüveg ez alapozza meg a későbbi eredményt!
- Figyelj arra, hogy ha számítógép előtt kellene melóznod, akkor minimum egy hét kihagyással számolj. Nekem nagyjából most állt helyre úgy a szemem, hogy a monitort is rendesen lássam. Eddig összefolytak a dolgok rajta, erőlködni kellett.
Bármilyen további kérdésben állok rendelkezésetekre!