1129
lézeres-szem-műtét
  • kaposi1
    Szia!

Fél órán belül indulok a három hónapos kontrolra az Optimumhoz.
    Én is csak azt tudom tanácsolni hogy olvasd végig az egész fórumot.
    Nekem Lasik műtétem volt.
    Tehát én ezt a tábort erősítem.
    Szerintem is érdemes végignézni érveket és ellenérveket.
    Én 100°%-ban meg vagyok elégedve mint a klinikával, mint az elért eredménnyel.
    Bármit döntesz is kívánok hogy úgy sikerüljön mint nekem,és akkor már nem lehet gond!
  • Aleana
    Köszi mindkettőtöknek!

McLeo, igazad van, azt fogom tenni egyébként, már el is kezdtem, csak jobban neki kell ülnöm :) Bár, ahogy láttam, a Lasikkal kapcsolatban voltak itt egész eltérő tapasztalatok, vélemények..

Na de majd átolvasok mindent alaposan :)
  • McLeo
    Aleana: olvasd végig ezt az egész fórumot! Én itt tudtam meg szinte mindent. Ne mond, hogy túl sok, hisz a szemedről van szó. A legfontosabb dolgokat többször is el tudod olvasni. Vagyunk páran akik a műtét napján már itt irogattunk a fórumon:) no meg... jó volt olvasni, hogy mindenkinek előbb utóbb jó lett a szeme és csak úgy nyilatkoztak, hogy megérte! Amit tanácsolok, ne a klinikák honlapjaira hagyatkozz csak, mert ott ugyebár saját magukat fogják fényezni és ne nézz videóktat a műtétről téves képet fog benned kialakítani!

Én nem sokkal CIFU után mentem az OPTIK-MED-hez PRKra -8as szemekkel. 6 nappal később már vezettem, 8 nappal később már melóztam számítógép előtt 8 órában. Igen a napszeműveget kell hordani és csepegtetni is, de az eredmény és a biztonság bőven megéri szerintem.

Amúgy csatlakozom CIFUhoz:) csa még azt teszem hozzá, hogy télen is kínos a napszemüveg:) de én inkább hordom felhős időben is, nem fáj az nekem:)))
  • [NST]Cifu
    Ha visszaolvasol, az #549-es hsz.-ben elég bőven kifejtettem a tapasztalataimat Optik-Med és PRK terén. A hosszú lábadozás két kellemetlenséget takar, az egyik a napszemüveg, ha kint vagy nyílt téren nappal, a másik a szemcsepp. Ezek elviselhetőek. Ami kellemetlen, az a műtét utáni cirka három nap, de altatóval és kis önbizalommal átvészelhető. :)

Mit gondoltok egyébként, műtét után 1-2 hónappal nagyobb sétát lehet tenni? Úgy értem, a Hungaroringre mennék Forma 1-re, ami elég hosszú séta, és ugye a nyár közepén van vakító napsütésben (az esetek 90%-ában). Napszemüvegben ez is biztonságos?

Egyfelől én a műtét után 10 nappal már edzőteremben voltam, tehát a séta fizikai része nem probléma. A napszemüveg pedig 100%-osan UV szűrős kell, hogy legyen, és nem, ez esetben akár ha reggeltől estig vagy a napon, az sem probléma (csak a szemcsepegtetés idejére keres fedezéket :D).

A napszemüveg inkább akkor kínos nyáron, ha tengerre vagy strandra mész. Ugye vízben kicsit furcsa viselni, nélküle meg nem célszerű...
  • Aleana
    Köszönöm a választ, TDomi! Te milyen műtétet csináltattál?
  • TDomi
    Hello Aleana én az Optik-med-ről tudok neked mondani véleményt. Velem nagyon kedvesek és előzékenyek voltak. A műtét is nagyon gyorsan és zökkenő mentesen ment az egész.
  • Aleana
    Sziasztok!

20 évesen eldöntöttem, hogy belevágok a szemműtétbe, és most épp a tájékozódási szakaszban vagyok.
    Olvasgatok, tájékoztatókat kérek, de nyár elején mindenképp meg szeretném csináltatni a műtétet.

Úgy látom, a klinikák közül az Optimum és az Optik-Med a legtöbbet emlegetett, legnépszerűbb és legjobb(?). Természetesen be fogok menni mindkét helyre, és még a továbbiakban is nézelődök, de ahogy látom, ti is leginkább erről beszéltetek.

A PRK eléggé elbizonytalanít (leginkább a hosszú "lábadozás", és a később jelentkező fájdalom/kellemetlenség miatt), a LASIK vagy az Intra-LASIK érdekelne, de látom, nagy viták voltak itt erről. Mivel még teljesen új vagyok a témában, így nem sok mindent tudok még, de a LASIK ill. ennek válfajai elég meggyőzőek.

Mit gondoltok egyébként, műtét után 1-2 hónappal nagyobb sétát lehet tenni? Úgy értem, a Hungaroringre mennék Forma 1-re, ami elég hosszú séta, és ugye a nyár közepén van vakító napsütésben (az esetek 90%-ában). Napszemüvegben ez is biztonságos?

Köszönöm mindenki válaszát :) Jövök még majd, ahogy egyre jobban elmélyedek a témában.

Üdv:
    Aleana
  • Jobrog

Én amikor túl voltam a műtéten és első kontroll volt rákérdeztem hogy olyankor is hordjak-e napszemüveget mint ott a vizsgálóban hogy üvegen át sütött be a nap. Akkor azt mondta a doktornő hogy nem,csak ha kimegyek az utcára. És hogy ott is igazából akkor ha látszik az árnyék,ettől függetlenül én mindig hordom ha kimegyek. Pedig logikus hogy üveg nem szűr meg mindent,én sem értettem.
  • McLeo
    nah akkor már meg is válaszolom a kérdésemet:P

az üveg sem véd meg bennünket teljesen a napsugárzás káros hatásaitól. Az üveg vastagságtól függõen az UV fény egy részét átengedi. Míg az UV-B sugarak 85 százalékát nyeli el addig az UV-A sugaraknál ez az érték már csak 35 százalék.
  • McLeo
    a szemcsepp(Flucon) tájékoztatója:
    4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
    Emelkedett szemnyomás a zöldhályog lehetséges kifejlődésével és ritkán szemideg károsodással; szürkehályog kialakulása, és késleltetett sebgyógyulás stb...

De akkor már nekem is van kérdésem: az ablaküveg mennyire szűri ki az UV-B sugarakat?
  • TDomi
    Volt valakinek jóval a műtét után szemnyomás problémája? Minden egyes kontrolon mást mértek.
  • issti
    Én a Maxidexet "kóstolgatom" ugyanígy. A doki is azt mondta, hogy ez normális, mert leszivároghat a könnycsatornán egy kicsi. Iszok rá valamit, és el van intézve. Azért nem fog hiányozni ha abbahagyom a csepegtetést. :)
  • McLeo
    Hát:) nagyjából azonos összetevője lehet a két szemcseppnek:) ergo hatásai is hasonlóak. Eltekintve az emberi szervezettől, ami ugyebár eléggé változó dolog:)
  • [NST]Cifu
    Én Efflumidex-et csepegtetek, én arról tudok nyilatkozni. :)
  • McLeo
    igen Kaposi1, én ezt használom most. Nos, akkor nem egyedi eset és nem én vagyok rosszul összerakva:)

Nem olyan vészes dolog, csak néha picit zavaró.
  • kaposi1
    Cifu!
    Erről a szemcseppről beszéltek?

Nekem nem volt semmi ilyen tapasztalatom ,mint amiket leírtatok.
  • Jobrog

Nálam is ez van,ez azért van szerintem mert a könnycsatornán keresztül egy része átfolyik a szájüregbe. Egyél pár falatot és nem fogod érezni:)
  • [NST]Cifu
    most egy gonddal küzdök. amióta ezzel a Fluconnal csepegtetek, azóta szinte folyamatosan kesernyés ízt érzek a számban... ez természetes? próbálok utánaolvasni, de nem igazán találok erről semmit:P

Én Efflumidexnél tapasztalok néha hasonlót.
  • McLeo
    Én is szenvedtem az alvással... én is hasamon vagy oldalt szoktam aludni.

most egy gonddal küzdök. amióta ezzel a Fluconnal csepegtetek, azóta szinte folyamatosan kesernyés ízt érzek a számban... ez természetes? próbálok utánaolvasni, de nem igazán találok erről semmit:P

kénytelen leszek dokit kérdezni.
  • [NST]Cifu
    Nem tudom mi miatt gyulladt be. A kezemet távol tartottam, csöpögtetni rendszeresen csöpögtettem. Esetleg alvás közben fordulhatott elő, hason fekve alszom, és állítólag az ember álmában ki-ki nyitja a szemét, ez adott esetben azt jelentheti, hogy a szemem közvetlenül a párna huzatjához érhetett. De az is lehet, hogy a szemem nem bírta a kontaktlencsét...

A napszemüveget hordom felhős időben is, ha kimegyek a szabadba vagy autót vezetek. A hivatalos papíron azt javasolták, hogy akkor kell hordani, ha látható árnyékot látsz, de inkább biztosra megyek. Legfeljebb folyton maffiózónak néznek. :)
  • McLeo
    hmm begyulladni? mi miatt? nyulkáltál benne? nem csöpögtettél? vagy csak spontán?

ahogy nézem a FULCON leírását, úgy látom növeli a szemnyomást. nekem sem volt épp kicsi, erre majd oda kell figyelnem, jó hogy leírtad.

Te hordod a napszemüveget ilyen időben?
  • [NST]Cifu

Alapos írás. :)

Egy apróság: nálam elkezdett begyulladni a bal szemem, ezért kellett leszedni a védő-kontaktlencsét, itt nem is lehetett apelláta, szóval a fájdalmat nem egy szadista hajlamú szemorvosnőnek köszönhetem, hanem annak, hogy a szemem nem bírta a kontaktlencsét. :)

Még egy dolog, nem saját eset, hanem a barátommal történt, akit a Focus-MED-ben műtöttek tavaly októberben. Namost nála nagy volt a szemnyomás, ezért egy bizonyos szemcseppet írtak fel. El is slattyogott azzal a vénnyel egy gyógyszertárba, ahol adtak is egy szemcseppet neki. Mikor aztán rá pár héttel elment kontrollra, kiderült, hogy a szemnyomása nem csökkent, hanem nőtt, ezért gyorsan kapott egy ipari erejű szemcseppet (2 órásra nyújtva a kontrollt), mert mint kiderült, a gyógyszertárban nem olyan szemcseppet adtak, ami fel volt írva. Emiatt nem árt, ha az ember a kontroll papírjára felírt szemcsepp nevét összeveti azzal, amit a gyógyszertárban kap, a hasonló kellemetlenségek megelőzéséért...
  • Thanatos

köszi a beszámolót :)
  • McLeo
    Beszámolót ígértem, hát íme:)

Előzetesben annyi, -8as volt mindkét szemem és én sem csak úgy beleugrottam a műtétbe, körbejártam a dolgot, végigolvastam több száz hozzászólást, feltettem pár fárasztó kérdést főleg itt a fórumon, mivel itt vannak a legjobb fejek és segítettek mindenben és végül megkerestem a „3 döntős klinikát” – akik a legszimpatikusabbak voltak - a kérdéseimmel. Ekkor már szinte 100% volt, hogy a PRK eljárást fogom választani. Egyedül az Optik-Med válaszolt, ezért nem volt már kérdés őket választottam. Decemberben jártam náluk, nagyon kedvesek voltak, mindenféle vizsgálatot végeztek el rajtam(pupillatágítás is volt, ami miatt érdekesen lát az ember pár napig a műtét után és inkább ne akarjon kocsit vezetni) és kb. 3 óra alatt végeztek is velem és az eredmény az lett, hogy a PRK műtétet el tudják rajtam végezni mégpedig Január 5-én 12 órakor. Itt megjegyzem, hogy a klinikán a PRK-t erőltetik rá az emberre, holott azzal ugyebár kevesebbet kaszálnak. Ez nekem megnyugtató, hisz nem csak a pénzre mennek, hanem a biztonságra(bár itt fórumon megoszlottak a vélemények, hogy mennyire „veszélyes” a LASIK).

A műtét napja reggel: éjjel sikeresen bedugult a fülem, tehát félig süketen indultam az útnak, de legalább nem a műtéttel foglalkoztam. Holt kómásan(5kor keltem) vezettem le az állomásra, ráadásul éjjel végig havazott és kétszer sikerült kanyarodás helyett egyenesen menni, no de legalább felébredtem:) Vonat… Kaposvár-Pest 195 Km és 2 óra 57 perc… Segítek, kiszámoltam nektek: 66 Km/óra és ez az egyetlen vonat, aminél nem kell átszállni… szerintem szánalmas.

Műtét előtti félóra: Megérkezéskor kezembe nyomtak egy papírt, amit átolvastam, szokásos műtét előtti dolgok, amiben benne van, hogy mindenről tájékoztattak és szinte semmiért sem felelősek a jövőben. Nem kell megijedni, minden műtét előtt ilyen van:P Kaptam egy Sanaxot csak úgy lazítás miatt. Mentem tovább egy hölgyeményhez, aki elmondott mindent, lerendeztük a pénzügyeket és még egy utolsó szemvizsgálat volt és már csak a nevemre vártam, hogy végre behívjanak.

A MŰTÉT: egy előkészítőbe mentem, ahol egy csinos hölgy(szinte csak csinos lányok dolgoznak ott:)) csöpögtetett a szemembe érzéstelenítőt és beszéltünk egy keveset. Ott megtudtam, hogy a dolgozók rotálódnak a klinikán belül, tehát nem az van, hogy mindennap egy bizonyos feladatot kell végezniük. Látva a forgalmukat, ez megnyugtató volt, mert szerintem simán bele lehet őrülni, ha mindennap 40x kell elmondani ugyanazt. Kijött az előttem lévő páciens és megnyugtatott, hogy minden okés lesz, nem kell félni. Végül én is bekerültem. Kicsit necces volt szemüveg nélkül bemenni(-8as dioptria), de végül sikerült megtalálnom a helyemet és felfeküdtem az ágyra. Elmondták, mit fognak csinálni, mit fogok érezni és a műtét alatt is folyamatosan mondták. Első körben leszedték a hámréteget a szememről, kellemetlen volt, furcsa érzés de: NEM FÁJT! Majd rátolták a szememre a lézert. Ez kb. fél percig tartott piros fényt láttam érdekes volt. Azt a szagot éreztem, mint amikor fogorvosnál fúrják a fogunkat… de: NEM FÁJT! Utána rárakták a védőlencsét és csinálták a másik szememet ugyanezzel a forgatókönyvvel. Mikor felkeltem, már akkor jobban láttam, furcsa érzés volt, szerintem mosolyogtam, mint egy idióta:D Majd megkértek arra, hogy nyugtassam meg a következő szerencsést, hogy nem kell semmitől tartania. Természetesen megtettem a dolgot és mivel ügyes voltam, kaptam egy Cerbona szeletet:D najó, azt mindenki kap:P és kaptam természetesen a CIFU által szétszaggatott zselés szem-hűtőt, amit egyáltalán nem használtam. Kaptam altatót, meg fájdalomcsillapítót. Hazafelé kiváltottuk a szemcseppet - TobraDex -, ez egy antibakteriális csepp a fertőzések ellen. Naponta 5x kellett csöpögtetni. Visszafelé(legyen hazafelé, bár rokonoknál szálltunk meg) minden okés volt, nem voltam érzékeny a fényre, furcsa volt, de: NEM FÁJT! Aznap még ültem is egy kicsit a számítógép előtt és jobban zavart a fülem bedugulása, mint a műtét. Estefelé jöttek elő az első kellemetlen dolgok. Könnyezett illetve úgy éreztem, hogy könnyezik a szemem, ezért hamar lefeküdtem és aludtam.

A műtét másnapja: Továbbra is folytatódott a kellemetlen könnyezésszerű valami… de érdekes volt, mert nem könnyeztem, csak úgy éreztem és csak nehezen tudtam kinyitni a szememet, ez szar volt, de: NEM FÁJT! Visszamentünk kontrollra gyorsan ránéztek a szememre, néztek egy táblás vizsgálatot megnézték a hámosodást és ennyi volt, kb. 5 perc. Otthon továbbra is folytatódott a kellemetlen könnyezés. Számítógéppel nem is próbálkoztam. Nah itt volt egy érdekes dolog. Ha ültem, feküdtem, akkor megvolt ez a kellemetlen érzés, ha viszont felálltam és mászkáltam, akkor elmúlt, mintha semmi bajom nem lenne. A fényre sem voltam túlságosan érzékeny, bár a szomszédban lévő erős lámpa, zavarta a szememet de: TOVÁBBRA SEM FÁJT! Mivel fekvés közben volt ez az érzés, ezért bevettem egy altatót. Azzal simán elaludtam.

A műtét harmadik napja: Nagyon szar volt, ki sem tudtam nyitni a szememet, szenvedtem nagyon de: NEM FÁJT! Bemenekültem egy teljesen sötét szobába, ott még aludtam 1-2 órát és az ébredés után… nah itt totálisan meglepődtem… minden elmúlt! A könnyezés teljesen megszűnt és mintha semmi bajom nem lenne! Kontrollon ránéztek a szememre és közölték, hogy nagyon szépen hámosodik. Aznap fel is néztem ide a fórumra és írtam pár sort, ahogy nézem nem is volt túl sok elírásom:)

A műtét negyedik napja: Visszamentünk az utolsó kontrollra. Megnézték a szememet, minden rendben és levették a védőlencsét és elbocsátottak. Innentől már csak 3x kellett csepegtetnem. Miután már mentünk hazafelé olyan érzésem volt, mint amikor belemegy valami a szemembe, de az a kellemetlenebb fajtából. Ez az érzés egyre erősebb lett. Végül este 8 körül már szinte kibírhatatlan… nah ez már FÁJT hazaértem és bemenekültem a szobámba gyorsan bevettem egy algopyrint és lefeküdtem. Nem hiszem, hogy a gyógyszer hatására, de kb. 5-10 perc múlva teljesen elmúlt ez az érzés és újra semmi bajom nem volt és ez azóta is így van.

Az első itthoni kontroll: Minden rendben volt, a szemem szinte teljesen visszahegesedett, a szemcseppem szinte teljesen elfogyott, abból felírtak egy újat. És felírták a következőt is(3 dobozzal): FLUCON ez egy szteroidos szemcsepp és 5x kell belőle csepegtetni a műtét 10. napjától és akkor a másik szemcsepp már elhagyható. 1 hónap múlva kell újra ellátogatnom a dokihoz. Jelenleg jobban látok, mint a műtét előtt szemüveggel, bár az a szemüveg már sokat megélt, cserélni is kellett volna, a közeli dolgokkal van problémám, néha fókuszálni kell a közeli apróbb dolgokra, hogy rendesen lássam. A sötétben a fényeket nem látom rendesen, udvara van a fénynek… nem szívesen ülnék kocsiba este. Ez idővel elmúlik(remélem:))

Pár tanács:
    - Ha lehet, valahogy érd el, hogy ne szedjék le a védőlencsét idő előtt. Ez védi az idegeket és amíg rajta van, addig nem fog fájni, ha leszedik, akkor kb. úgy fogsz szenvedni mint CIFU illetve én a hazaúton. Gondolom ezt a dokik döntik el, hogy le lehet-e illetve le kell-e venni, de mindenképpen jobban jársz, ha marad
    - közlekedés Pesten… nos, ha nem Pesti vagy, akkor érdemes előtte végiggondolni, hogy hogy jössz ki olcsóbban. Van napijegy, 3 napos jegy, átszállójegy. Ezeknek a leírása gondolom ott van a BKV honlapján. De ott a taxi is. Mivel kísérő is kell mindenképp, ezért érdemes taxiban is gondolkodni. Kényelmesebb és nekünk például kb. ugyanannyiban jött ki, mintha két napijegyet vettünk volna. TaxiPlust választottuk. Nem vertek át, nem kolbászoltak kerülőutakon és normálisak voltak természetesen időre lehetett őket kérni és pontosan ott is voltak.
    - pár városban(pl.:Kaposváron) megoldható, hogy a műtét után közvetlen kontrollokat is ott csinálják. Tehát csak a műtétért kell felutazni. Érdemes erre is rákérdezni.
    - az elején minden utasítást nagyon szigorúan be kell tartani: csepegtetés, napszemüveg ez alapozza meg a későbbi eredményt!
    - Figyelj arra, hogy ha számítógép előtt kellene melóznod, akkor minimum egy hét kihagyással számolj. Nekem nagyjából most állt helyre úgy a szemem, hogy a monitort is rendesen lássam. Eddig összefolytak a dolgok rajta, erőlködni kellett.

Bármilyen további kérdésben állok rendelkezésetekre!
  • TDomi
    Én is sokat jártam a klinikára felíratni szemcseppet. Ez legyen a legnagyobb gond. Egyszer elkövettem az a hibát hogy otthon hagytam a szemcseppem és egy napig nem tudtam csepegtetni. El kell hogy mondjam nem az volt életem legjobb napja.
  • [NST]Cifu
    @Joborg: Nekem ma fogyott ki a második, pont két hétig tartott ki a két szemcsepp. Akkor nem tudom mi fenéért vagyok ilyen nagy fogyasztó. :)

@McLeo: Gratula és jobbulást. :)

Nekem nem rémlik olyan tanács, hogy nem kell ráhúzni a fejemre a hűtőmaszkot, a kialakítása miatt elég egyértelmű volt, hogy így tervezték, ezért van rajta pánt, én hülye meg próbáltam ennek megfelelően használni. Az mondjuk tény, hogy kissé nyomta a szemem, de mivel amúgy is fájt, ez annyira nem zavart. A végén még az a szerencsém, hogy elszakadt a pánt? :)
  • McLeo
    üdv indenkinek!

nyah kedden dél körül volt a műtétem és most csütörtök este már itt csücsülök:)

majd irok egy bávebb beszámolót mert azért a szemem még közel sem százas, nem látok tisztán. a műtét nem fájt, max kellemetlen volt egy része, tehát attól nem kell félni. a leggázabb időszak számomra, a kedd estétől csütörtök reggelig tartott. nem fájt semmi, csak össze vissza hunyorogtam, úgy éreztem, hogy majd kifolyik a szemem.... végül rájöttem, hogy ha ülök, vagy fexek, akkor szar, ha viszont felkelek és mászkálok, akkor elég tűrhető... mondjuk állva aludni kicsit neccesen lehetett volna, ezért egy fél altatót bevettem. csütörtökön a kontrollon a hölgyemény nagyon meglepődött, hogy milyen gyorsan gyógyulok. szóval no para a PRK kellemtlen, de nem fájdalmas!

CIFU: az egyik hölgyeménynek megemlitettem, hogy a te fejedről leszakadt a zselés szemvhűtő, ő azt mondta, szerencsés vagy, mert azt csak rá kell tenni, és nem felhúzni, mert úgy nyomja a szemet...

nah bocs az elirások miatt, de nem látok még 100százalékosan. majd szombat felé talán irok egy hosszabb beszámolót.

mindenkinek, szép napot!
  • Jobrog
    Én is Efflumidexet használok,ezek szerint nekem szerencsém volt az orvossal:) Amikor naponta 5x kellett cseppenteni nekem a 3 doboznyi épp hogy elég volt egy hónapra.
  • [NST]Cifu
    @Kaposi:

Efflumidex a szemcsepp neve, és a lényeg, hogy csak szakorvos írhatja fel, tehát olyan, amelyiknek szemészorvosi engedélye van. Végül inkább felmentem Bp.-re, "csak" az M7-esig nem volt letakarítva az út, de hiába a téli gumi, és minden óvatosság, az utcám végén sikeresen felakadtam, az alacsony hasmagasság sajnos ilyenkor nagy hátrány egy autónál. Hiába járok nap-mint-nap autóval, most épp otthon voltam, gondoltam pihenek egy kicsit, hát nem így sikerült. :)

Megkaptam a fejmosást is a kedves asszisztensektől, miszerint kettőnek elégnek kellett volna lennie, biztos nyitott szájjal csepegtetek. Nem álltam neki vitatkozni, hogy noha tényleg pár alkalommal előfordult, hogy egy-egy csepp mellément, de ennyi ellenére is bizony napi 5x használatnál egy hétig tartott egy flakon. Nektek mennyi ideig tart ki egyébként?

@Jobrog:

Fehérváron van, ha jól tudom, de távolságban ugyanaz sajnos nekem. :)
  • lori66
    Jó lenne ha így lenne hogy megszánnak ,de sajnos nem így megy még a háziorvos is megrovást kap ha csak úgy felír egy receptet és nincs indokolva.
  • issti
    Flucon, Tobradex, Maxidex mind szteroid, és receptre adják, de én megpróbálnám a helyedben a kiürült flakonnal besasszézni a patikába, hogy most fogyott ki, nagyon kell, de nem tudsz Pestre felmenni receptért... Van rá esély hogy megszánnak, és kapsz. Egy próbát megér.
  • Jobrog
    És mi van ha a kirendeltségek valamelyikére ugrasz be? Nem tudom merre laksz,én is vidéki vagyok,én pl Szekszárdra járok kontrollra a kórházba. Mégse kellene Pestre felutazni ezért.
  • kaposi1
    Szia Cifu!

Pontosan melyik szemcseppet nem írják fel?
    Nekem három szemcseppem volt idáig : Flucon, Tobrex, és a Systane
    Csak kíváncsi vagyok hogy melyik az ami neked kell és nem elérhető csak orvosi vényre.
  • [NST]Cifu
    Nos a szemcsepp esetem kellemetlenül jött ki, a háziorvos nem írhatja fel, csak szakrendelés (szemészet), felhívtam az Optik-Med-et, de ott azt a tájékoztatást kaptam, hogy mindenképpen be kell menjek. Ennek most visszafogottan örülök, mert vidékről felkocsikázni a Bécsi útig és vissza a jelen időjárási körülmények között nem szerepelt a terveim között...
  • daniel83
    :) Persze, h nem akarom, csak régóta készülök már erre, és a PRK szimpatikusabb volt(nem csinálnak lebenyt, ami elmozdulhat, mégha erre elenyésző is az esély...), a hosszabb "szenvedéssel" együtt is. Nem minden bőrsérülésem gyógyul keloidosan, de van jópár sajna, és néha mindenfajta sérülés nélkül is kijönnek a bőrömön...Gondolom, a stressz, meg ezer dolog is okozója lehet.

Egyébként visszaírtak az Optik-Med-től, h keloid hajlam esetén csak, és kizárólag IntraLasik végezhető.
  • issti
    Biztosan tudnod kell tényleg keloidos-e a sebgyógyulásod, mert ha igen nagy gáz lenne ha emiatt rosszul gyógyulna a szemed. A szemeden 1-2 sejtsor is képes elég durva fénytörést produkálni. Képzeld el ha hegesen gyógyulna...ugye ez nem akarhatod.
  • daniel83
    Issti:

Ne keseríts el, ez a fő ok, h hazaköltözzek pár hónapra...Persze, jobb tisztában lenni a következményekkel...:(

McLeo:

Tegnap írtam az Optik-Med-nek, még nincs válasz. Ha bármit megtudok, írom rögtön!!!

• McLeo
    google kidobott pár találatot ha beírom: PRK keloid
    de tényleg erről csak doki fog nyilatkozni, de ha megkaptad a választ, írd már le nekünk, hogy ennyivel is okosabbak legyünk.

nah... készülök:P Holnap 11:20 és megszerelik a szememet!:) aki úgy gondolja, szorítson nekem:) majd én is próbálok egy CIFU-éhoz hasonló beszámolót írni.
  • issti
    A keloid hajlam kizáró ok PRK-nál, de IntraLasiknál is kockázatos. Mindenképp mutasd meg bőrgyógyásznak előtte!
  • daniel83
    Köszönöm a gyors választ!!!