lézeres-szem-műtét
-
Márpedig mindenkinek van domináns szeme, úgy, ahogy leírtam. Ott akkor valami más gubanc lehet, például az egyik szeme 80%, a másik 120%-os, és ezért kezdte el "hanyagolni" a gyengébb szemét. Még a 80%-os látás is közel van ahhoz, hogy élesen látásnak gondolja az ember, de az agy érzékeli, hogy melyikkel lát élesebben, és azért inkább azt kezdi preferálni. Ha a műtét még tényleg nem rég volt, és a szeme még gyógyul, akkor ez nem feltétlenül rossz hír, hiszen lehet, hogy a két szeme gyógyul eltérően. Nekem például a fitnesedzőmnél van az, hogy egy évvel a műtét után kezdi zavarni, hogy az egyik szeme 80%-os, a másik meg 100%-os... Akinek a két szeme teljesen azonos volt korábban, annak ez elég kellemetlen tapasztalat, nekem "szerencsémre" ez az általános, hiszen sose volt a két szeme dioptriája azonos, és nincs két szemes térlátásom se.
Hagyományos testedzés, sportolás nem zavarja a lebenyt, annál azért komolyabb behatásokra van szükség, hogy a lebeny elmozduljon vagy ne adj isten leváljon. Mint említettem komolyabb fizikai beavatkozás (belekapnak a szemedbe), vagy extrém gyorsulás (műrepülés, vadászpilóták, HALO ejtőernyős ugrás, nagyon komoly autóbaleset) esetén áll fent ennek a veszélye, de ott sem feltétlen azt jelenti, hogy aztán egy ejtőernyős ugrástól hopp, leszakad a lebeny, csak azt, hogy ilyen esetekben a esély már reálisabb, mint hétköznapi életben. Az USAF esetén például már vadászpilótáknál is engedélyezett az IntraLASIK (mint amilyet a barátnődön végeztek). Itt inkább egy kockázati faktorról beszélhetünk, mint leírtam, a statisztikák szerint ezredszázaléknyi páciensnél lépett fel ilyen probléma, tehát van valóban egy ilyen veszély, de komolyan aggódni miatta nem kell. Hogy nem említették, azon annyira nem csodálkozok, amikor én elmentem vizsgálatra, ott sem sorolták fel az összes kockázati tényezőt, ami felléphet. :)