lézeres-szem-műtét
  • [NST]Cifu
    Amennyire én tudom egyik LASIK-utód esetén sincs megoldás a lebenyvesztésre ill. elmozdulásra, mindegyik esetén ott van az esély erre. A sima LASIK esetén a vastagabb lebeny miatt nagyobb a rizikó, ez tény, de aki utánajárt kicsit is, az nyilván tisztában van ezzel, ahogy azzal is, hogy ehhez azért több kell, mint mondjuk egy sima szemdörgölés.

Hogy most emiatt nekiállnak egyesek hitvitába bonyolódni, az egy más kérdés, a lehetőség adott, jelenleg a sima LASIK még mindig nincs tiltva, vagy korlátozva, vagyis végrehajtható műtét. Nem ez az egyetlen dolog, ahol orvosok eltérően ítélnek meg dolgokat, az én példámban 4 szemorvos közül egy a lézeres műtét mellett tette le a voksát, egy inkább a kontaktlencsét tartotta jó megoldásnak (nem javasolta a lézeres műtétet), a harmadik szerint a szememmel semmit sem kell csinálni, fogadjam el, hogy úgy látok, ahogy (maradjak sima szemüvegnél, vagy próbáljam ki a kontaktlencsét, ha a szemüvegtől akarok megszabadulni - lézeres műtétről szintén lebeszélt), a negyedik pedig azt mondta, hogy a kontaktlencsés tesztnél láttam milyen lesz a műtét után, döntsem el én, vállalom-e ezek tudatában.

Akik ellene voltak, leginkább azt nehezményezték, hogy a műtét hatását nem lehet tökéletesen megjósolni (ez tény, a fitnesedző, akinek az óráira járok, például egyik szemre 80%-osan, a másikra 100%-osan lát, és ez kezdi zavarni, mivel a műtét előtt a két szeme azonos dioptriájú volt), és az, hogy a szaruhártya egy részét kvázi leégetik, semmiképpen nem egy kockázatmentes eljárás hosszú távon (én 31 éves vagyok, és a jobb szememnél a szaruhártyám cirka 40%-át kell eltávolítani, tehát a későbbiekben további romlás esetén már nem lehet még egyszer megműteni ezzel a módszerrel).

Szóval nincs egyetértés az orvosok terén sem...