lézeres-szem-műtét
  • [NST]Cifu
    Ez azért érdekes, mert a kancsalsággal jár ugyebár az, hogy nem használja egyszerre a két szemét az ember. Ahány szemorvosnál eddig voltam, mindenhol azt hallottam, hogy felnőttkorban a szemtengelyferdülés-elleni műtét már szinte csak kozmetikai értékkel bír (ie.: párhuzamos lesz a két szem tengelye), de a két szemmel való látás csak nagyon ritkán áll helyre, sokszor még akkor sem, ha amúgy a két szem tökéletesen párhuzamos lesz a műtét után. Az agy már annyira ráhangolódott a két szem különálló kezeléséhez, hogy nem tud visszaszokni, ezért szokás az ilyen műtéteket még gyerekkorban, 4-6 évesként elvégezni (én is átestem ilyenen anno, de egy viszonylag kis mértékű, 3°-os szögeltérés maradt).

Azt nem tudom, hogy a te esetedben mi történhetett, a kancsalság esetén azt neked is tudnod kellene, hogy volt-e valódi szemtengelyferdülésed, vagy "csak" asztigmiád. Utóbbi valóban kezelhető lézeres műtéttel. Az előbbi csak valódi műtéttel (a szemizmokat rövidítik meg), például a Focus-Med is csinált műtéteket tavalyig.

A vitamonokról: Nem tudom hol olvastál ilyesmit, de szerintem valami félreértés lehetett, a szem számára is van fontos vitamin (főleg az A- és az E-vitamin). Olyat olvastam a Hoxa.hu-n a műtét utáni tapasztalatoknál, hogy valaki napi egy Supradyn, 2x 500mg-os Cetebe tablettát, illetve mellette béta-karotin és E vitamin tablettákat szedett a felépülés alatt. Azért ez már nekem kicsit túlzásnak tűnik. Ha neked nem mondtak ezzel kapcsolatban semmit, akkor kétlem, hogy emiatt aggódni kellene.