lézeres-szem-műtét
-
Jucus1981 #1079 Még egyszer:
Lakásban tartott kedvenceseknek:
Sziasztok,
Elöljáróban szeretném közölni, hogy a Doktor Nő biztosított arról, hogy semmi féle gondot nem okozhat a szemműtét után a lakásban tartott cicákkal történő együtt élés. Amire nagyon oda kell figyelnem, ne menjen szőr a szemembe, ha belemegy akkor műkönnyel addig mossam amíg az nem távozik, illetve az alomtisztításnál figyeljek oda, hogy se alom darab, se egyéb ne kerüljön a szemembe.
Természetesen ráparáztam erre is. Nem történt eddig és remélem ezután sem semmilyen gyulladás, viszketés, szőrszembemenés. DE, ha adhatok egy megfogadható jó tanácsot, illetve többet :
elvittem a cicákat ( későbbiekben gyerekeket ) orvoshoz, mert az a tuti, nehogy legyen valami fertőzés, gyulladás amit nem vettem észre. Kaptak féreghajtót, bolha, atka egyéb élősködő írtó cseppeket és körömvágáson is átestünk. ( Agyon lettünk dicsérve mindnyájan, hogy milyen szépek, okosak, egészségesek, nyugodtak vagyunk a dokinál is, hehe a Doktor Úr még nem látta, amikor itthon elmennek otthonról a csöppjeimnek és két bunyóval leamortizálják az egész lakást ) abból a megfontolásból született az orvos gondolata, hogy úgysem leszek velük itthon 4 napig addig kiürül belőlük, ha volt is valami gond. A számomra másik bevált dolog a szőreltávolító henger volt, egyszerű, gyors és nincs szőrcsomó sehol.
a Decathlon – nem tudom, hogy ez most itt a reklám helye vagy sem – árusít futószemüvegeket 100 %-os UV védelemmel több színben. Előre beszereztem sárgás árnyalatút, bár akkor próbánál ugye még kukkot sem láttam szemüveg nélkül, de már akkor is jól esett, hogy nem élesen kapom a fényt a szemembe. ( Később mint kiderült, több haszna is lett. ) Ez állandóan rajtam van itthon, miután lefedi a szemem teljesen, a szőr és alom darabok ellen. Ezen felül, bár említették, hogy nincs gond a bevásárlással, cipekedéssel, de én beanyagszereztem mindent ami itthonra kellhet egy hónapig, csak, hogy ne kelljen frissen műtét után ezzel vesződni. ( Legalább tényleg csak azzal kell, hogy foglalkozzak, hogy lássak és élvezzem minden pillanatát )
Én végül 4 napot töltöttem nélkülük, volt aki vigyázott rájuk, nehogy a műtét után szőr menjen a szemembe, de az Optimumnál kapott védőszemüveg ebben is sokat segített, főleg éjszaka az első héten, mert együtt alszom a gyerekekkel és így védve voltam a feles szőrtől, ágyba hurcolt játékoktól. ( Felemelő érzés egy drót darabbal a hátamba ébredni )
Az Optimumnál kapott védő szemüveg arra is jó szolgálatot tesz, hogy még félálomba se dörzsöljük meg véletlenül sem a szemet, mert ugye az tilos.
A futó szemüveget én használom a munkahelyemen is, tompítja a monitor fényét, és a neonok sem olyan zavaróak. Ezen felül, hogyha ki kell menni az irodából, ebben a nyálkás, ködös időben ez is elég UV védelmileg nem kell a nagyon sötét napszemüveg. Hozzáteszem amint egy cseppet felszállt a köd, vagy a pára azonnal napszemüvegre váltok. Több szemüveggel rohangálok most mint eddig valaha Az időjárás kegyes volt hozzám, mert az első két hétben tényleg nem volt egy gramm napsütés sem…
Az első hét nekem nem telt olyan jól, sajnos nem jött be, a semmit sem érzel és látni fogsz alapelv, a bal szemem sokszor szúrt, belesajgott még éjjel is. Valószínűsítem, hogy a rengeteg fajta csepp, gél aminek a maradéka állt össze a szemembe okozott irritációt, de az első hetes kontrollon a nővérke meseszépen, finoman kimosta a szememből, így ez is megszűnt. A másik sokk az volt, hogy a monitort nem tudtam látni, olvasni 4-5 nap után sem. Nagyobbra vettem az asztali ikonokat, betűméretet amivel – és némi erőltetéssel – megoldódott egy-két napon belül a probléma
Sőt örömmel jelentem, hogy két hét után visszaállítottam minden beállítást, kivéve a monitor fényerősséget – azt szerintem egyébként sem jó a maximumon hagyni – és mesejól látok mindent. A javasolt sűrű csepegtetés azonban tényleg betartandó, mert ugyan sokszor nem érzi az ember, de monitor előtt még jobban szárad a szem. Én koncentrálok is a sűrűbb pislogásra tudatosan, illetve kinézek a monitor mögül távolra amikor csak tehetem, hogy ne kelljen közelre fókuszálnom folyton.
A távolba látás az első pillanattól kezdve, ahogy felültettek az ágyon jól működött, bár az félelmetesnek hat, hogy napról-napra élesebben látok, nem tudom, hogy ez hova tud fokozódni, de mesejó érzés.
Az ajánlott műkönnyen kívül én bő másfél héttel a műtét után – természetesen telefonon egyeztetés után – kipróbáltam egy másik, olajozottabbat is tényleg van benne egy kis síkosító olaj ami több ideig biztosítja, hogy nem szárad ki a szemem, mint az eredeti műkönnynél, de nem merek csak erre a fajtára hagyatkozni, mert ugye biztos, ami tuti, egyik nap az egyiket, másik nap a másik fajtát használom.
Érdemes felkészülni a műtét utáni időszakban a szemcseppek, műkönnyek és a nedvesítő éjjeli gél ára az első másfél hétbe eddig nekem 25. 000,- Ft között mozogtak. Sajnos béna vagyok és az egy cseppes csepegtetés nekem nem ment elsőre, tehát mondjuk önhibából több receptet is kellett kiváltanom. Miután a műkönnyet még egy jó darabig használni kell és darabja 3.500,- Ft körül mozog ezért biztos, hogy a heti két üvegcsével még kalkulálhatok plusz kiadással, de az eredményt szó szerint látva édes teher
Gyakorlatilag, minthogy védelemből folyton van rajtam vagy nap, vagy védőszemüveg, így most még nem tudom milyen érzés lehet, hogyha majd kimondhatom, hogy csak úgy látok, de nap mint nap hatalmas élmény, hogy egyre élesednek a körvonalak és messzebbre, pontosabban látok, mint ahogy eddig kontaktlencsével, vagy szemüveggel valaha. Sőt sokszor elbambulok olyan dolgokra is, amit addig meg sem néztem szemüvegben, mert rutinból tudtam, hogy azt úgysem látom Kitárult a világ és alig várom, hogy nyáron mehessek úszni, strandolni és nem kell azon izgulnom, hogy most egy csepp víz és ki ne mosódjon a lencsém, sőt akár mehetek sátorozni is, mert nem kell a maximum higiénia és egy motel, hotel fürdőszoba a kontaktlencse ki és betételéhez sem
Az Optimum csapatának köszönöm a türelmet, a sok szájbarágós magyarázatot, odafigyelést, kedvességet és nem utolsó sorban a profizmust ami a műtét során is folyton érezhető volt és elkísér, ha telefonon érdeklődöm valamint a személyes kontrollok során is. KÖSZÖNÖM ezt az élményt.
Üdvözlettel:
Lénárd Judit
U.i,: még egy javaslat, ha valaki télen műtetti meg a szemé, előre szerezzen be körömvirág, vagy homoktövis kézkrémet, a rengeteg kézmosás miatt