lézeres-szem-műtét
-
pajty #1000 Nekem december 20.-án volt a műtétem ( LASIK ) Debrecenben az Orbidentnél !
Az előzményeimről annyit, hogy kisgyermek korom óta szemüveget viselek, mely erősen +os ( +5.5D ) volt ,mely 25-30 éves
koromra feljavult +3.0D közelébe, azóta viszont lassan újra romlani kezdett ( most 48 vagyok ).
A műtét előtt +4.75D -t használtam távolra, és +5.5D -t olvasáshoz, de kicsit már gyengének éreztem mindkettőt !
Azért vártam eddig a műtéttel, hogy a 40-es életévek közepére tehető viszonylag gyors romlás után egy talán már kissé stagnáló
állapotban történjen, így stabilabb a hatás. A szemüveg viselése nekem egyébként nem volt nagy teher soha, inkább pár éve az
kezdett zavarni, hogy az esztétikai okokból választott vékonyított lencsék torzítanak a szélük felé, és ez szerintem generált
nálam egy kis fejfájást és valami szédülős féle érzést néha.
Kék szemű lévén ( fényérzékenység ) egyébként nappal szinte mindig erősen sötétített szemüveget viseltem, és ebben mindig
is tökéletesnek éreztem a látásomat a viszonylag magas dioptria ellenére is ! 30 éve hivatásszerűen járművet ( nem is kicsit ! )
vezetek Európa útjain ( bő 2 millió km ) balesetmentesen , és soha nem éreztem olyat, hogy a látásom kicsit is korlátozott volna !
Nos tehát 20.-án délután megtörtént a műtét. Azt nem mondom, hogy fájt, de nem kellemes a vákuumos szerkentyűvel a
lebenykészítés az biztos. Este amikor kiment az érzéstelenítés, na az is elég kutya volt, de reggelre egész elfogadható lett.
Olyannyira, hogy reggel a kontrollra már én vezettem Debrecenbe ( kb 70 km ) és természetesen szemüveg nélkül :-) !
Egyébként a Doktor úr azt mondta, nem biztos hogy teljesen ki tudja nullázni a szemem, de ezt tudtam én is, és nem is ez volt
a célom inkább csak az, hogy jól visszavegyünk a dioptrián !
Ez olyannyira sikerült, hogy jelenleg ( 3 héttel a műtét után ) csak az apró betűk olvasásához érzem szükségét egy kb
+1.0 - 1.5D-ás olvasószemüvegnek ! Az egyéb tevékenységekhez nem kell szemüveg, csak szoknom kell még hogy mindent
mintha kicsit kisebbnek látnék, de tisztán és élesen, úgy mint régen a szemüvegben !
Egyetlen dolog van ami egy kicsit árnyalja a képet, ez pedig az éjszaka, ill. a sötétség. A műtét előtt nagyon szerettem éjszaka
vezetni mert kitűnően láttam, (persze egy jó minőségű szemüvegben) !
Most azt tapasztalom, hogy a fények szóródnak kenődnek kicsit, messze nem olyan élesek és kontrasztosak mint régen voltak,
továbbá olyan mintha egy picit homályos üvegen át látnék mindent, és ez nem jobb akkor sem ha felteszek egy +1.0D-s
szemüveget, tehát ezek szerint nem dioptriahiányról van szó, vagyis ez szemüveggel nem javítható. Ez jelenleg aggaszt kicsit,
bár mintha csökkenő tendenciát mutatna ez a tünet. Végtére is még csak 3 hete volt a műtét. Nem annyira vészes dolog ez
( ha igy maradna azzal is együtt lehetne élni - valamit valamiért alapon - ) , de ha később feltisztul ez a kis homály, és eltűnnek a
fényudvarok, kenődések, akkor csipetnyi kétségem sem marad, hogy jó döntés volt a műtét.
Ha valakinek van tapasztalata ezzel a "feltisztulási" folyamattal, annak időtartamával szívesen olvasnám hozzászólását itt !
Mindenkit üdvözlök, és mindenkinek jó LÁTÁST kívánok !