Shadows of Amn - A saga folytatódik...
-
Kotomicuki #2622 Hhmm, a tűzóriások ellen is megmarad a különbség az íj és a parittya között - nagyobb mértékben, mint ahogy azt az összesített sebzésből (fegyver + lőszer) gondolná az ember (ezért is gondoltam a fegyverjártasságokra, de még úgy sem jön ki a különbség magyarázata számomra). A barbár be-be esik 10 pont alá (6-7 min), 20-nál többet csak kritikusban szerez, míg a F/D átlagban 20 környékén (+/- 5) poroszkál - itt gondoltam a páncélokra, hátha azok csípik le a piercing-et (full plate mail a FG-okon - bár belül, ahol ezt figyeltem, ott pont nem dobnak ilyet, csak a templomon kívül potyogtatnak). A kettő együtt már talán-talán kiadja...
Íj vs. parittya:
Sokkal szűkebb tartományban sebez a parittya, tehát, ha talál, akkor nagyobb lesz az átlagsebzése a körben: ha átlagban csak +5 HP (de ennél valójában több) a sebzéstöbblet a parittya javára/támadás, akkor az íjnak minimum 15-t kéne a +1 támadásában hoznia, hogy egyáltalán egálban legyenek - ez meg nagyon ritkán jön össze (az Archer megcsinálja, a többi harcoskaszt nemigen).
Ha csak 1-1 harcos v. tolvaj használ lőfegyvert a csapatban - és nem harcos mágiatudók az 1 támadás/kör "sebességükkel" - , akkor az íj a nyerő, mert a támadások számát csak így lehet a még megfelelő szintre felhozni - a sebzés itt elhanyagolható, ha azt tartjuk szem előtt (ez volna a lényeg, az alap), hogy a célpont ne tudjon varázsolni/megmozdulni.
De ha már 4-6 egyén (harcos multi, a körönkénti 3-4 támadásával) kezel távolsági fegyvereket, akkor az olyan sok lövedéket (és ezzel együtt találati esélyt is) jelent, hogy ekkor már a sebzésre is gondolni kell, mert a "megakasztás" a nagy számok miatt szükségszerűen bekövetkezik, de mivel nincs, vagy csak korlátozott a közelharci képessége a csapatnak (pontosan a távharcra gyúrás miatt), ezért a lövedékeknek kell elvégezni a "munkát" - különben vissza kell váltani a fentebb leírtakra (kevés fő, de minél több lövedéket, sebzés nem számít). A körönkénti sebzésben - nálam a gyakorlatban legalábbis - a parittya a nyerő, akár még 1:1-ben is (kivéve az Íjjász+LCB kombinációt) - hogy ez TDD, vagy sem, azt én nem tudom.
Ez a tömegtűz elvitte az egyik csatamágusát és az íjjászát Gromnir-nak, mielőtt kereket oldott volna a csapat. A visszajövetelkor meg a maradék lett - zömében, akár mágikusan is (MM és az instant Jéglándzsa) - lelőve (a pap átvette az íjjász szerepét, mint box-zsák, hogy az azt csinálhassa, amiben profi (idézni itt nincs mindig idő. ill. egy halálmágiával gyorsabban leszedik az első segítőket, mint ameddig a behozataluk tartott) - a druida és a gyógyitalok tartották benne a lelket, bár Gromnir 4-6 Called Shot után már nem olyan veszélyes (ennyire elég 1 különleges íjjász-képesség, de a lassú szintlépése miatt ranger-t nem is multiznék szívesen - ahogy a druidával is ez a legfőbb problémám e téren) - , a bárd meg beugrott segédharcosnak, bogárfelhő, a háttérben meghúzódó, project image-s Fekete Karumot is az íjjász (boots of speed) lőtte le, miközben az a csapatra mászott volna rá a "dublőrével", az orgyilkosa meg elhasználta az 5 láthatatlanságitalát a Sorcerer Mirror Image-ira, utána elfogyott a "tudománya" neki is...) - a full fighter multikkal még nem jutottam el idáig, de nagyon kíváncsi vagyok már rájuk is.
Sz'al én érzek rációt ebben is, csak még meg kell(ene) találni a jó összeállítást és ahhoz a megfelelő embereket/kasztokat. Így, a távolsági támadások számának (és a sebzésnek a) növelése miatt, csak a harcosok és multijaik jöhetnek számításba. A C/M, M/T, de még a R/C is egy másik leosztásban, más stratégiára kihegyezett összeállításban tudnának jól hasznosulni, itt, ebben csak gyöngítenék a csapatot (a távharcban).
Ha mással nem lehet, akkor majd a bot fogja felvenni az ellenfél fejformáját, mert ez a Righteous Magic + Backstab vonal is nagyon érdekel - ki kell tapasztalnom, hogy ezen a téren mi a legütősebb összeállítás: assassin, F/T, C/T...
Az osonós csapathoz, ha kapnak egy tankot (R/C ?) a Barbár helyett, akkor a M/C beugorhat, az'tán meglátjuk mit tud felmutatni. Az assassin helyetti F/T-ra is kíváncsi leszek, javul-e a találati arány az első kísérletekre - legelső és nem túl alapos megfigyeléseim szerint kezdetben alig-alig. :)
A papra inkább (segéd)közelharcosként tekintek már ("teljes értékű" csak a F/C lehet), mint mágiatudóként, mert a páncélviselése (megfelelő STR esetén, ami jól jön a közelharchoz is) és a csata előtt elmondott tápoló/harci képességnövelő imái abban teszik utolérhetetlenné (Lathander), még ha a Deva-i és Aerial Servant-jai (ez utóbbiak vhogy nem jönnek ki túl jól az elementálokkal - néha összetűzésre kerül sor közöttük, akár még a harc alatt is (külső elmebefolyásolás nélkül)) ki is lógnak e sorból - a többi nagyjából harcon kívüli tevékenység, bár gyógyítani néha ott is kell (Heal, GRestoration). :)