Ja, igaz, na az egy hatalmas spoilerhegy annak, aki még csak most kezdi nézni, de hát már olyan rég készült, hogy nem hittem hogy van még valaki :))
2) gondolkodásuk? (ez már nem bokorn-nak való, ne olvasd :) )
Nos egy "kissé" társadalomkritika szaga van az egésznek: a felszabadult arab ellenállók (Narn), az előzőleg elnyomó pénzközpontú zsidó hatalmaskodók (Centauri), ... és még lehetne sorolni. Az hogy a Mimbarik kik, nos ez az egy amit nem tudnék megmondani. Lehet senki mostani, eleve egy kitalált advanced faj (vagy inkább a jövő, esetleg a követendő cél ??)
A Vorlonok és árnyak tipikus jellemkritika, a mai hatalmaskodók akik helyettünk akarnak dönteni (gazdaságilag és politikailag is)
Csatajelenetek: drámaiak ja, meg realisztikusak (a legrealisztikusabbak eddig), de engem mégis az fogott meg bennük, hogy iszonyat kitaláltak (Csak a Thrawn trilógiában olvastam ehhez hasonlatos űrstratégiai és taktikai megoldásokat). Ja és persze semmi védepajzs, meg egyéb halandzsa, a hajók pedig pusztulnak rendesen. Amit még jól kitaláltak, hogy itt 2 lézer tipus van, az egyik kis hatósugarú, szépen vág ahogy kell (ez totál realisztikus mai szemmel és megvalósítható), a másik egy energiacsomagba gyűjti (na ez már a jövő)