Na visszatértem (volt egy kis időm a szünetben, így gyorsan végignéztem mindent :)) ).
Bokorn: olvass vissza, valaki már kérte itt hogy írjuk össze milyen sorrendben érdemes nézni a B5-öt. Elsőnek a Gathering (pilot), közte a Thirdspace, Call to Arms, utána Begining ...
1)Ami a mi mennyire scifi témát illeti, nos ... sokszor hangoztattam már, hogy a scifit eleve burkolt társadalom és jellemkritikának találták ki. A BSG-ben, nos az (z)űrben vannak, de társadalomkritika alig, jellemkritika is konvergál a nullához ... szóval az inkább űrkalandfilm
2) idegenek emberformájúak: nos, igen. Legtöbb. Azaz nevezzük inkább humanoidnak. Mellesleg ha végignézed a B5-öt, akkor majd megtudod mennyire nem emberi pölö a Centauriak felépítése
5) nos, ha a kapitány vadászpilóta volt, sőt háborús hős, akkor ugyan ki állna az útjába, ha egy kicsit harcolni van kedve? Egyébként is, ahogy Garibaldi is mondja neki (mert azért ez ott is feltűnik), adrenalinfüggő, azaz ha van valami veszélyez helyzet már megy is megoldani, mindegy mennyire veszélyes. Mellesleg ha végignézted, akkor meg fogod érteni ennek a "hősködésnek" a lényegét.
Ami a látványt illeti: az első 2 szezon CGI-jai ha jól emlékszem még Amigával készült (leszedtem annakidelyén az eredeti modelleket és textúrákat valahonnan), és közel sem gyenge. Nekem érdekes mód épp a csatajelenetek tetszettek a legjobban. JMS viszont úgy gondolta, hogy ez nem egy Star Wars (meg elég szerény volt a költségvetése, 5-7 részre volt annyi pénze mint a TNG-seknek 1 részre), szóval csak rövid csatajelenetek vannak. A nagyobb csatáknál viszont annyira kidolgozott a taktika (űrstratégia), hogy nyugodtan merném nevezni a B5-öt a jövőbeni űrparancsnokok kiképzőfilmjének .... alapmű.