• AranyKéz
    #95
    Nagyon leegyszerűsítve megpróbálom elmagyarázni.

    A relativitáselmélet többek között azt is kimondja, hogy 2 esemény ami 1 szemlélő számára ugyanakkor zajlik, nem biztos hogy más szemlélők számára is ugyanakkor zajlik. A legegyszerűbb ebbe belegondolni ha veszed a Földet, és az égbolt ellentétes pontjain elhelyezkedő 2 csillagot, amik 100 fényévre vannak a Földtől. Egy esemény az egyik csillagon, egy másik esemény a másik csillagon történik; a Földről nézve ugyanakkor történnek, viszont egy csillagról nézve 200 évet késik a másik csillag eseménye. Gyorsan mozgó dolgoknál meg erős gravitáció esetében még komplikáltabb, azt nem is részletezem itt, annyi a lényeg hogy lehetőséget adnak az ok-okozati összefüggés megszegésére ha a fénynél gyorsabban tudunk információt közvetíteni.

    Az egyszerűség kedvéért most elfogadjuk hogy létezik végtelen sebesség, azaz a tér bármely pontjából bármely pontjába tudunk információt közvetíteni 0 idő alatt.

    Béla szemszögéből nézve egy A esemény előbb bekövetkezik, mint a B esemény, így B eseményt, és valószínűleg az őt megelőző körülményeket is tudjuk módosítani, akárhol is történik az, így B eseményt függővé tudjuk tenni A-tól (pl. mind a kettő egy ímél, és B szövegét az A alapján határozzuk meg)

    Sanyi szemszögéből nézve viszont B esemény következik be előbb, és ha ő meg az A eseményt mintázza a B-ről akkor nagy bajok vannak.

    (Egy valamivel pontosabb és bonyolultabb magyarázat:
    http://www.theculture.org/rich/sharpblue/archives/000089.html)

    (Bakker, analízisre kéne tanulnom erre itt magyarázom a relativitáselméletet. Menthetetlen vagyok... )